Kamaszok online

Aki nincs online, az nem is létezik. Mondják ezt sokan, és bizony a gyerekek is sokszor találkoznak ezzel a hozzáállással, így ne csodálkozzunk, ha idő előtt szeretnének ők is valamilyen közösségi média tagjai lenni.
Vasárnap

2019. október 23. 10:00

g

Az, hogy előbb-utóbb regisztráljon egy ilyen oldalra, szinte elkerülhetetlen. Hiszen ha tiltja is a szülő, hamis adatokat megadva az készít magának profilt, aki csak szeretne. Így aztán, mondják a szakemberek, tiltás helyett sokkal jobb, ha a gyerek használhatja az internetet, készíthet magának közösségi profilt, ám mindezt keretek között teszi. De mik is ezek a keretek?

1. Korosztály. Csak akkor engedjük regisztrálni a gyerekünket bármilyen közösségi oldalra, amikor már eléggé érett rá. Fontos, hogy bízzunk meg benne, hogy tudjuk, nem fogja az adatait illetékteleneknek megadni, hogy nem dől be idegenek ígéreteinek.

2. Időkorlát. Ha regisztrál is a kiskamasz valamilyen oldalra, ne lógjon rajta naphosszat. Szabjunk időkorlátot, napi 1-2 óra bőven elég kell, hogy legyen. Ráadásul az is jó, ha ezt nem folyamatosan használja ki, hanem félóránként szüntet tart, mással foglalkozik.

3. Spontán ellenőrzés. Néha kérjük el a gyerek telefonját, táblagépét, nézzük meg az előzményekben, hogy milyen oldalakat látogat. Ha olyat találunk, ami nem tetszik, ne toljuk le azonnal, hanem próbáljuk meg megbeszélni vele, miért nem jó, ha ezeket az oldalakat nézi.

4. Kommunikáció. Az állandó beszélgetésnek nagyon fontos szerepe van. Mindig beszéljünk arról, hogy egy-egy profilon mivel találkozni, beszélgessünk a hirdetésekről, arról, melyik ismerős mit tesz fel. Így tudunk igazán gondolkodó gyereket nevelni.

5. Támogatás. Mindezek mellett pedig kiemelkedően fontos a támogatás. Az, hogy a gyerekünk érezze, hozzánk bármilyen problémával fordulhat, közösen megoldjuk. Ilyenkor nyugodtan megengedhetjük neki, hogy ő is online legyen, hiszen a támogatás minden esetben jobb a tiltásnál.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap Gyerekbarát mellékletében jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Bemutatta választási programját az Összefogás

Halálra vertek egy nőt Pozsonyban, az életét nem tudták megmenteni

Kiengedik a nyitrai kórházból a buszbaleset két sérültjét

Frissítve

Magyarország uniós biztosjelöltje átment a vizsgán

Leszakadt egy közúti híd Franciaországban

Szonárral keresték a régészek Izsánál a római kori kikötőt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!