Írj egy vidám hírt!

Négy kategóriában a sajtó iránt érdeklődő több mint 40 fiatal szállt be a mostantól már évtizedes múlttal büszkélkedő Médiasztár országos tehetséggondozó diákújságíró-versenybe Gútán. A legfiatalabbak kategóriájának első feladatát emeltük címmé, és bár nekünk könnyű vidámat írni erről a jó hangulatú megmérettetésről, a résztvevőknek nem volt ám ilyen egyszerű dolguk, pláne a verseny hevében.
Rizsányi Attila

2019. május 16. 09:00

Kép: Rizsányi Attila, Gútai Magán Szakközépiskola

Még a versengés előtt minden résztvevőt, felkészítőt, zsűritagot és vendéget a Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola oszlopgalériájába vártak a 10. Médiasztár szervezői, ahol Szokol Dezső iskolatulajdonos és Priskin Zoltán igazgatói is köszöntötte őket. Innen ment át mindenki a saját termébe és járult zsűrije elé.

A diákújságírók kategóriájának résztvevőit már előre megdolgoztatták, ugyanis háromfordulós levelező versenyen keresztül vezetett ide az út: így válogattak ki a három korkategóriába 10-10 tanulót, akiknek aztán helyben is bizonyítaniuk kellett. Például a már említett vidám hírrel, vagy épp interjúval, kommentárral, tehát a különféle sajtóműfajokban, előre meghatározott idő alatt, megint csak háromszor. Majd az írásaikat fel is kellett olvasniuk a bírálók előtt, akik egyike az első kategória esetében Cs. Liszka Györgyi, a Vasárnap főszerkesztője, a második kategóriában pedig Lajos P. János, az Új Szó főszerkesztője volt.

A diákfotósok előre megkapták a támpontokat, amelyek alapján elkészítették a fényképeiket, beküldték, és most pedig el kellett számolniuk a munkával, azaz ki kellett állniuk a hozzáértő szakemberek elé, és nem csak kommentálni a pályamunkájukat, hanem meg is védeni az alkotásaikat a felmerülő bírálatokkal szemben. A diákriportereket pedig a Pátria rádió munkatársai vették szárnyuk alá, illetve bírálták el a tudásukat és ügyességüket; ez a kategória tehát elkanyarodott az elektronikus sajtó irányába. Mi talán leginkább az iskolaújságokat szemléző csoport miatt izgultunk, hiszen az egyik esélyes az érsekújvári Pázmány Péter Gimnázium lapja volt, amelynek szerkesztői és készítői a Vasárnap szerkesztőségében jártak korábban tanulmányúton, és a munkatársaink igyekeztek eligazítani őket a lapkészítés világában – a keretben közölt eredményekből látható, hogy nem volt hiábavaló!

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+13

Az egész délelőttöt kitöltő mérkőzés után a hat zsűri elnökei értékelték a mezőnyt, a versenyzők becsületére váljék, hogy komoly kifogás, megrovás nem hangzott el, talán annyit lenne érdemes megszívlelni, hogy a feladatok pontos értelmezése nélkül elég nehéz megfelelő pályaművet felmutatni. A verseny jövőjével kapcsolatos ötletek, felvetések azonban voltak, ahogy azt is elmondták, hogy ígéretes tehetségek sorakoztak fel a Médiasztáron, akikből könnyen lehet utánpótlás is a legkülönfélébb sajtóorgánumokban. Persze még egy csomó tanulás és gyakorlás után – noha már most több olyan munka akadt, amelyet tapasztalt sajtómunkások is megirigyelhetnének, a szerkesztők pedig fele királyságukat odaadnák a közléséért.

A 10. Médiasztár döntőjének eredményei

Az év diákújságírója

I. kategória (az alapiskolák 5–7. évfolyama): Kerek Flóra Lilla és Kerek Ibolya Anna megosztva, Boros Mihály Alapiskola, Nagyfödémes; felkészítő: Gál Attila.

II. kategória (az alapiskolák 8–9. évfolyama): Gőgh Leona, II. Rákóczi Ferenc Alapiskola, Gúta; felkészítő: Fözö Andrea.

III. kategória (középiskolások): Vincze Melinda Erzsébet, Gimnázium, Párkány; felkészítő: Forgács Péter.

Az év diákfotósa: Nagy Fanni, Szenczi Molnár Albert M. Tny. Gimnázium, Szenc; felkészítő: Szabó Eszter.

Az év diákriportere: Csanda Tamás, Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár; felkészítő: PaedDr. Benkő Tímea.

Az év iskolaújságja: MiOne?, Pázmány Péter Gimnázium, Érsekújvár.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A lakosság 63 százaléka fizeti be minden számláját időben

Húsz év után újra Pozsonyban

GALÉRIA: Kikapott a DAC Rózsahegyen

Új választások kiírását javasolta az osztrák kancellár

A Magyar Fórum módosítaná az alkotmány preambulumát

Tragédia: halálra gázoltak egy kerékpárost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?