Ifjú Szivek – infarktus után

Gyanús, vészjósló csend van az Ifjú Szivek háza táján – mintha minden illetékes vagy magát annak képzelő személy abban állapodott volna meg, hogy tulajdonképpen nem is kell nekünk ez az együttes, hadd fejezze be Papp Sándor, amit elkezdett.
Vasárnap

2007. július 13. 04:00

Gyanús, vészjósló csend van az Ifjú Szivek háza táján – mintha minden illetékes vagy magát annak képzelő személy abban állapodott volna meg, hogy tulajdonképpen nem is kell nekünk ez az együttes, hadd fejezze be Papp Sándor, amit elkezdett. Mert a szakma tiltakozása ellenére kinevezett igazgató eddig egyetlen dolgot tett – igaz, azt nagyon következetesen és eredményesen –: elbocsátott és leépített.

Kezdődött az egész azzal, hogy az együttes tagjai már a neve hallatára is tiltakozni kezdtek, a pályázati bizottság legnagyobb szaktekintélye pedig a kinevezést követően bizottsági tagságát is visszavonta, de mindhiába. Papp Sándor megkapta a helyet, amit neki szántak, vagy ami jutott neki, és csak ő tudja, miféle lelkialkat, milyen motiváció kell ahhoz, hogy nap mint nap olyan munkahelyre járjon be, ahol minden beosztottja utálja.
Elismerem, egy népi együttes vezetőjének, tényleg nem kell ismernie az erdélyi legényestől a gömöri pásztortáncokig mindent, még az se baj, ha a dunántúli népdalt nem tudja megkülönböztetni a tiszántúlitól, de illene, hogy legalább jó menedzser és a közösségében elismert személyiség legyen. Mert ha nem az, akkor még azokat az intézkedéseket sem tudja elfogadtatni, amelyekben akár igaza is lehet. Tegyük fel, hogy az Ifjú Szivek valóban némi átszervezésre szorul, hogy Papp Sándor mert nagyot álmodni, és tényleg van valahol egy koncepciója, amelybe zenekar, énekkar, tánckar mind belefér, és mindezt ki is tudja gazdálkodni a mostani költségvetésből. Sőt, még azt is tegyük fel, hogy Papp Sándor nem a levegőbe beszél, amikor azt mondja, hogy az együttes volt vezetőit sem csak a néptánc iránti elkötelezettség motiválta, hanem saját számításukat is jócskán megtalálták. Na de pont ő, pont most és pont itt nincs abban a helyzetben, hogy takarítson. Először talán azt a híres-nevezetes koncepciót kellett volna előterjesztenie, eredményeket felmutatnia, elfogadtatnia magát a táncosokkal, merthogy nem romokban lévő együtteshez szerződött csődbiztosnak. Épp ellenkezőleg, egy elismert, szakmailag jól működő, emberileg öszetartó csapatra kényszerítették rá, és ő a lehető legrosszabb módon kezdett: ezt a csapatot akarta megbontani. Először elbocsátotta a művészeti vezetőt és a szervező titkárt, aztán látván, hogy a táncosok kitartanak mellettük, őket is. Azt mondja, majd felvesz másokat, de ahogy az elismert koreográfusok nem tolonganak Hégli Dusán helyére, úgy fogadásokat mernék kötni, hogy a táncosok sem jelentkeznek tucatjával a hirdetéseire. Úgyhogy most van is Ifjú Szivek, meg nincs is, mert papíron ugyan létezik, a tagok a felmondási időben kötelesek munkába járni, na de mit ér az a tánccsoport, amelyik nem táncol? És egyáltalán, kinek jó ez így – vagy másként fogalmazván a kérdést: hogyan lehetséges, hogy szinte mindenkinek mindegy?
A kulturális minisztériumnak teljesen, mert ha nem volna, már rég menesztik az igazgatót. Mondjuk, az ő magatartásuk még érthető is: megvárják, míg letelnek a felmondási idők, aztán új táncosok híján széttárják a karjukat, és sajnálkozva azt mondják, hogy hiszen a magyarok nem tudtak egymás között megegyezni. Az MKP tétlensége vagy tehetetlensége azonban felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan. Vagy csak ennyit ér a szavuk, és akkor ezt kell bevallani, vagy pedig nem is strapálták magukat különösebben, de akkor meg ezt magyarázzák meg. Vagy ők is úgy gondolják, hogy jól van így, bárki vezeti az Ifjú Sziveket, az ő preferenciáikat ez nem fogja befolyásolni? Ez igaz is, tényleg nincs össznépi felháborodás Dél-Szlovákiában, és valószínűleg gyásznapot sem fognak hirdetni Komáromtól Királyhelmecig, ha megszűnne az Ifjú Szivek. Csak kár lenne, hatalmas kár, és még nagyobb szégyen, mert ezúttal nem kenhetnénk a hatalomra, hogy elvesztettünk valamit. Ez a kutyakomédia csak rólunk szól, a mi kicsinyességünkről, a belső hatalmi harcainkról, hanyagságunkról, de legfőképp arról, hogy ha érdekünk nem fűződik hozzá, már az értékeinkhez sem ragaszkodunk.
Mindennek ellenére még nincs veszve minden, lehet, hogy az Ifjú Szivek ezt is túléli, de ez nem a minisztérium, és nem is az MKP érdeme lesz, csakis az együttes tagjaié. Amiből ők és az értő, gondolkodó közönség is levonhatja majd a megfelelő következtetéseket.

Önnek ajánljuk
A Moszkvában dumáló Danko körmére néz a külügyi bizottság
Frissítve

Danko is telefonálgatott Zsuzsovával

hivatal

Dunaszerdahely: a héten költözik az idegenrendészet

drogfogás

Óriási drogfogás Dunaszerdahely mellett

Izsa

Kézműves seregszemle Izsán

Rybáriková

Rybárikovával a Fed-kupa döntőjéért

danko

HANGFELVÉTEL: Így szextelefonált Danko Zsuzsovával

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.