Időt beosztani, életet szervezni

Az idő olyan kincs, amely nem pótolható. Pénzt, energiát, tudást visszaszerezhetünk, de az elfecsérelt időt sohasem kaphatjuk vissza. Az órákkal, percekkel való gazdálkodás lényegében az életünkkel való gazdálkodás.
Vasárnap

2019. március 14. 09:00

h

Időnk megosztása mindig a család, a munkahely és a háztartás között történik, és a harmonikus életvitelhez nagyon fontos ezek egyensúlyának fenntartása.

Általános tapasztalat, hogy a „munkakönnyítő” gépek számának szaporodásával csupán kevés idő takarítható meg, mert birtoklásukkal megváltozik például a tisztálkodási, öltözködési, lakás-, étkezési stb. kultúra, s ez több mosást, mosogatást, takarítást és egyéb munkát jelent. A háztartások adott idővel rendelkeznek, amelyet racionálisan kell kihasználniuk, mert másként időzavarba kerülnek, ami legalább olyan káros, mint a pénzzavar.

Ki irányítson?

Az összehangolás szervezést, irányítást tételez fel. Az irányítói feladat attól függ, milyen cselekvésről van szó. Optimális, ha az irányít, aki leginkább motivált, vagy legjobban ért a feladathoz. A család tavaszi nagytakarításának megszervezését, a tisztítószer-beszerzést nem a legjobb döntést a papára bízni, aki még soha életében nem végzett-vett ilyet. Legyen ez csak a mama dolga, aki már nagy gyakorlatra tett szert benne. Ugyanakkor az autóvásárlás a papáé, jobban járunk, ha a mama csupán a színt választja ki.

Tevékenységi lista

A napi és a heti határidőnapló, a teendők gondos összeírása hasznos lehet, de csak akkor, ha hozzá is tartjuk magunkat. Az elvégzendőket csoportosítani kell, mert könnyen el lehet veszni a sok apróság között, ráadásul sok múlik azon is, hogy mennyire tudunk az adott tevékenységre összpontosítani.

Mindenki a nap más-más szakaszában a legproduktívabb. Figyeljük meg, mikor vagyunk a legaktívabbak, mikor megy a legjobban a munka – ez az időszak ugyanazokra az órákra szokott esni. Sokan reggel vagy a délelőtt a legélénkebbek, amikor még érezhető az éjszakai alvás regeneráló hatása. Erre utal az a közmondás is, hogy „ki korán kel, aranyat lel”. Ha valaki a reggeli típusba tartozik, érdemes úgy beosztania a napját, hogy a legfontosabb két-három feladatot még délelőtt 11 óra előtt befejezze.

Hatékony módszer, ha azzal kezdjük a munkát, ami a legnehezebb – vagy azzal, amihez a legkevesebb motivációnk van. Elvégzése lendületet ad a többi tennivalóhoz, s ezek már szinte maguktól fognak menni.

Egyszerre egy dologra koncentráljunk!

Fontos, hogy ne hagyjuk elkalandozni a figyelmünket: a feladat végrehajtása közben semmi mással ne foglalkozzunk. Kapcsoljuk ki a telefonunkat, ne válaszoljunk e-mailekre – ha mindenféle apróságokat is beiktatunk, ne csodálkozzunk, hogyha csak 2-3 órával később végzünk.

Tökéletes időbeosztás nincs. Azonban sokszor elfelejtjük, hogy az az ötperces közbeiktatott teendő valójában nem öt percet vesz el, hanem húszat, facebookozással együtt negyvenötöt. Az eredmény pedig az, hogy felborul az ütemterv, és feleannyi feladatot tudunk kipipálni.

Munka közben nincs internet!

Az internet a legnagyobb időrabló. Mielőtt túlzott elfoglaltságra kezdenénk panaszkodni, gondoljuk végig, mennyit időt töltünk chateléssel, ismerősök képeinek nézegetésével, youtube-os videók letöltésével. Persze kell egy kis kikapcsolódás, a monoton robothoz senkinek sem fűlik a foga, de akkor a tevékenységi naplóhoz a „kicsapongási időt” is számoljuk hozzá, és szorítsuk tudatos korlátok közé. Ha adunk magunknak tíz perc szünetet, akkor az tényleg annyi is legyen, utána újult erővel térjünk vissza ahhoz, amivel előtte foglalkoztunk.

A túlvállalás veszélyei

A másik komoly hiba, hogy egy napba túl sok mindent próbálunk belesűríteni. Bevásárolni, ebédet főzni, postára, fogorvoshoz menni, barátokkal találkozni...

Egy napra bőven elég egy-két komolyabb feladat. Ha elveszünk az elvégeznivalók dzsungelében, lehet, hogy éppen a legfontosabbal maradunk el. Ezért mielőtt valamibe belefogunk, tisztázzuk magunkban, hogy biztosan az-e a legégetőbb teendőnk.

Rangsoroljunk!

Igaz, hogy fontosak a határidők, de még fontosabb a prioritás. A legrosszabb határidőnapló receptje, ha egy fontos, ám nehéz teendő mellé egy csomó kisebbet, könnyebbet – pl. bevásárlás, mosás – sorolunk. Így a könnyebbeket elvégezzük, a fontos pedig még este is ott vár ránk kipipálatlanul.

Az élet nem előre megírt program. Számtalan apróság közbejöhet, egy váratlanul beiktatott találkozótól kezdve a túlórán át az odaégetett vacsoráig. Mivel ezeket előre nem tudjuk betervezni, felborulhat az egész napunk. Így valami elmaradhat, ami miatt talán lelkiismeret-furdalást érzünk – de ha jól rangsoroltunk, akkor ez csak olyasmi lehet, ami ráér másnapig.

A jó időgazdálkodás alapjai

• a rend és rendszeresség

• a megfelelő eszközök használata

• koncentráció

• jó problémamegoldó készség

• rutinok kialakítása

• a kieső idők célszerű felhasználása

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Titkosítanák a pártpreferenciákat

Három fiatalt gázolt el egy 17 éves fiú

Hulladékgyűjtő telep létesül Párkányban

Távozik a somorjai futballcsapat edzője

Erőszakos tüntetések voltak Chilében az áremelés miatt

Hólyagos szájgyulladás ütötte fel a fejét a Rimaszombati járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!