Idősek ápolása otthon – ez sem lehetetlen

Októberi sorozatunk befejező részében az otthonukban maradó idős emberek ellátásának lehetőségeit, a vele kapcsolatban felmerülő problémákat és lehetőséget szeretnénk felvázolni.
Vrabec Mária

2019. október 28. 09:45

t

A Vasárnap előző számaiban azzal foglalkoztunk, hogyan lehet bejutni egy idősotthonba, mit lehet tenni azért, hogy az oda kerülő ember megszokja az új környezetet, hozzátartozói pedig megbékéljenek azzal, hogy ilyen megoldásra kényszerültek.

Öreg fát átültetni nem lehet – szól a mondás, és ez abból a szempontból is igaz, hogy az idős ember a saját otthonában, ismerős környezetében érzi magát a legjobban. Ha önellátó, vagy a családtagok meg tudják oldani az ellátását, rendszeres látogatását, kétségkívül ez a legjobb megoldás, mert a legnagyobb nyugalmat, biztonságérzetet ez jelenti számára. A családtagoknak nehezebb, megterhelőbb megoldás, mert ma már kevesen élnek egy fedél alatt idős szüleikkel, nagyszüleikkel, vagy ha mégis, késő estig dolgoznak. Mégsem lehetetlen az otthoni ellátás, hiszen számos lehetőség létezik ápoló, gondozó fogadására, és a kiadások egy részét is állják az önkormányzatok. Ahol nem, ott a családnak kell megfizetnie a gondozást, ápolást, ami átmeneti megoldás is lehet hirtelen baleset vagy agyvérzés után, amíg az idős ember a szociális intézményben való elhelyezésre vár.

Ellátás és felügyelet

Bár az ápolói szolgálatok és az idősellátó intézmények működtetése az önkormányzatok hatáskörébe tartozik, a szlovákiai települések alig egyharmada él ezzel a jogával. Törvény nem kötelezi őket, a lakosság nagy részének pedig sejtelme sincs arról, hogy ilyesmire igényt tarthatna, ezért nem is kéri, így az önkormányzatok mindig érvelhetnek azzal, hogy hiszen nincs rá igény. És valóban, falusi környezetben gyakran nincs is, mert amíg lehet, addig a családtagok gondozzák idős hozzátartozójukat, ha pedig már meghaladja erejüket a gondozás, akkor idősotthonban helyezik el.

Akik mégsem ezt a megoldást választják – és tegyük, hozzá, hogy akiknek telik rá –, azok választhatják a házi gondozói szolgálatot (domáca opatrovateľská starostlivosť). Szlovákiai nők ezrei ezt a munkát végzik Ausztriában, de itthon még nem terjedt el széles körben a szolgáltatás, elsősorban anyagi okból. Alig akad ugyanis olyan család, amelyik ki tud fizetni havi két-háromezer eurót a huszonnégy órás felügyeletért, teljes ellátásért. Akik rászánják magukat, hogy gondozót fogadnak az idős ember mellé, azok is csak napi néhány órára teszik, s a gondozó ilyenkor az öltözködésben, tisztálkodásban, étkezésben segít az idős embernek. „Ha a család igényt tart rá, sétálnak vele, főznek, mosnak rá, kitakarítanak nála, bevásárolnak, segítenek a hivatali ügyintézésben, számlák befizetésében, vagy elkísérik, ahová kell. Ehhez a szolgáltatáshoz nem szükséges orvosi javallat, és mindenki maga dönti el, hány órára veszi igénybe. Meg kell fizetni, ezért is kérik kevesebben vagy csak heti néhány órára; de ha az idős ember egyedül él, és bizonyos tevékenységekben segítségre szorul, ez a legjobb megoldás” – mondja Božena Bussová, a Harris Házi Ápolószolgálat (ADOS) vezetője.

Sokba kerül a gondozás

Gondozói szolgálatot leggyakrabban azok rendelnek, akik szüleiktől távol élnek, vagy munkahelyi kötelességeik miatt nem tudják őket naponta ellátni. Az önkormányzati szolgáltatóknál túl hosszúak a várólisták, ezért szükséghelyzetben csak a magánszolgáltatók maradnak, de ezeknél teljes árat kell fizetni. Ha az önkormányzat hozzájárul a költségekhez, az egész napos ellátás reggel hattól este tízig 2-3 euróba kerül, ha mindent az ügyfél fizet, akkor a duplájába. Az éjszakai felügyelet ára 6-8, az ünnepnapié 10-12 euró, vagyis a havi költség egy állandó felügyeletre szoruló személy esetében több mint ezer euróra rúg. Ha az önkormányzat támogatja az ellátást, az összeg valamivel kisebb, de az a beteg, akinek a hozzátartozója ápolói hozzájárulást kap, nem veheti igénybe a támogatott gondozói szolgálatot! Ezek a hozzátartozók tehermentesítő szolgáltatást (odľahčovacia služba) vehetnek igénybe, ami a beteg otthoni vagy ideiglenes – évente legfeljebb 30 napos – intézményes ellátását jelenti.

Ápolás otthoni környezetben

A krónikus betegeknek, műtét után lábadozóknak, mozgásképteleneknek már nem gondozói, hanem ápolói szolgáltatásra van szükségük (domáca ošetrovateľská starostlivosť). Az erre szakosodott ügynökségek (ADOS) munkatársai hetente többször, szükség esetén akár naponta is látogatják a beteget, és elvégzik a szükséges műveleteket: vérvételt, sebek kötözését, felfekvések, fekélyek kezelését, gyógytornát, katéter, sztóma, kanül cseréjét, beöntést, nyák leszívását stb. Az ellátást indokolt esetben téríti az egészségbiztosító, de ehhez szükséges a körzeti orvos vagy rehabilitációs orvos ajánlása, amely általában három hónapig érvényes.

„Az ápolószolgálat igénybevétele főleg komoly sebek esetén indokolt, mert ha ezeket a hozzátartozók próbálják kezelni, gyakran többet ártanak, mint használnak – figyelmeztet Libuša Repiská, az egyik nyitrai ápolóügynökség vezetője. – Az otthon ápolt súlyos betegeknél a katéterezést, injekciók és infúziók beadását a segítségünk nélkül nem is lehetne megoldani, viszont nap mint nap látjuk, hogy az otthoni környezet milyen megnyugtatóan hat rájuk. A személyes méltóságuk megőrzése szempontjából is jobb, ha az olyan kényes dolgokat, mint a katéter vagy sztóma cseréje, felfekvések ellátása, idegen személy, nem pedig közeli hozzátartozó látja el” – magyarázza.

Egyedül, de nem elhagyatottan

Kevesen tudják, de az ápolószolgálat igénybe vehető például vérvétel, vizeletminta vétele vagy toroktörlet vétele esetén is – például a rendszeres féléves orvosi ellenőrzéseket megelőzően. Ebben az esetben a páciensnek nem kell kétszer elmennie az orvoshoz vagy korán kelnie és délig várnia a laboratóriumi eredményekre, mert ezeket az ápolószolgálat elküldi az orvosnak.

Gondozóval, ápolóval vagy családi segítséggel az idős emberek otthoni ellátásában mindig az a legfontosabb, hogy ne érezzék elhagyatva magukat. Kutatások eredményei bizonyítják, hogy a magányosság érzése növeli a fenyegetettség és a fájdalom érzését, csökkenti a pihentető mélyalvás esélyét, és növeli a korai halál kockázatát. A magukat magányosnak érző személyek valódi fizikai állapotuktól függetlenül korábban halnak meg szív- és érrendszeri betegségekben, infarktusban, agyvérzésben, mint azok, akiket szerető hozzátartozók, barátok vesznek körül. A magányosság ugyanis nemcsak kellemetlen érzés, hanem sejti szinten is komoly változásokat idéz elő a testben, gyengíti az immunrendszert, s növeli a vérnyomást és a gyulladásos betegségekre való hajlamot. A tanulság mindebből, hogy akár otthon maradnak velünk, akár intézménybe költöznek, törődjünk idős hozzátartozóinkkal. Éreztessük velük, hogy itt vagyunk nekik, számíthatnak ránk, és mi is számítunk rájuk. Ha másért nem, azért, mert a mi gyermekeink ezt a példát látják, és úgy fognak bánni velünk, ahogy mi bánunk a nagyszüleikkel.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 43. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fél évig tart az útzár Pozsonyban

Škoda Karoq: Pozsonyban fogják gyártani!

Ezekre gugliztak rá a legtöbbször Szlovákiában

VIDEÓ: Olyan meglepetést kaptak a céges vacsorán a dolgozók, hogy maguk sem hitték el

Kilencéves fiú tette le az egyetemi szintű matematikavizsgát Japánban

A dinoszauruszok is szenvedtek a tetvektől

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.