Hol lehet tyúkól vagy nyúlketrec?

Vrabec Mária

2019. szeptember 27. 09:15

pp

Kedves Vasárnap Szerkesztői!

Tanácsot szeretnék kérni, hogy a lakóháztól és a kúttól hány méteres távolságban lehet kutya-, tyúk- vagy nyúlólakat elhelyezni. Kell-e a szomszédok vagy a községi hivatal beleegyezése az állattartáshoz? Egyre többen vannak a kisállattenyésztők falun is. Ez mind szép és dicséretes, de jó lenne, ha nem feledkeznének meg a takarításról és az éjszakai nyugalom betartásáról. Mi erről az Önök véleménye?

Jelige: nyugalom

 

Pontos szabályok nincsenek arra, hogy a szomszéd kerítésétől milyen távolságban lehet baromfi-, nyúl- vagy kutyaólat elhelyezni, és a községi hivatal beleegyezése sem szükséges ahhoz, hogy valaki haszonállatokat tartson. Falun ez bevett szokás, az önkormányzatok abból indulnak ki, hogy a szomszédok tiszteletben tartják egymást, és megtartják az együttélés szabályait, aki pedig falura költözik, tisztában van azzal, hogy ott esetleg kakaskukorékolást, kutyaugatást is fog hallani.

Van, ahol az önkormányzat helyi általános érvényű rendeletben határozza meg, milyen állatokat lehet tartani, vagy hogy a kóbor kutyákat összeszedik, de az ólak elhelyezésével nem foglalkozik. Az csak akkor lehet téma, ha a mértéktelen bűz vagy a zaj miatt valóban zavaró; ilyenkor az érintett feljelentést tehet a jószomszédi együttélés szabályainak megsértése miatt.

A polgári törvénykönyv békés egymás mellett élést szabályozó 127. paragrafusa kimondja, hogy az ingatlantulajdonosnak tartózkodnia kell minden olyan cselekménytől, amellyel zaklatna másokat, vagy sértené mások jogait. Többek között nem szabad veszélyeztetni a szomszéd épületét vagy telkét átalakításokkal, építkezésekkel, nem szabad a szomszédokat mértéktelen zajjal, porral, hamuval, füsttel, gázokkal, párával, bűzzel, szilárd és cseppfolyós hulladékkal, fénnyel, árnyékkal, vibrálással zavarni. Első lépésben a községi önkormányzat bizottsága ellenőrzi a helyzetet, s figyelmezteti az elkövetőt; ha ez nem használ, a károsult a rendőrségen tehet feljelentést. Az ügyet kihágásként fogják kezelni, és a körzeti hivatal bírságot róhat ki a zaklatásért – legfeljebb 99 eurót, de hasonló esetben azt szokták elrendelni, hogy a tulajdonos zárja el vagy tartsa a szomszédtól a lehető legtávolabb az állatait.

A teljes cikk a Vasárnap 39. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.