Hogyan készítsük fel házunkat a hidegre?

A tél jelenségei – a fagy, a hideg, a jég és a hó – nagyon változatosan okozhatnak károkat az ingatlanban, főleg a családi házban, ezért a télre célszerű komolyan felkészülni.
Vasárnap

2019. november 19. 11:00

ny

A tartósan hideg és havas időjárásnak számos olyan következménye van, amelyek helyrehozása tavasszal igencsak sokba kerülhet. Hogyan érdemes védekezni a tél rongálásai ellen? Olvassák el tippjeinket!

Tető a fejünk felett

A téli csapadék értelemszerűen a ház tetejét veszi leginkább igénybe.

* Cserepes fedél esetében érdemes ellenőrizni, hogy minden cserép a helyén van-e, s hogy egyik sem sérült-e. A kis repedéseket általában nehéz észrevenni, de a víz ezekbe is bejut, és megfagyva nagy kárt okozhat. A jég által szétrepesztett cserép miatt a tavaszi olvadáskor érhet bennünket kellemetlen meglepetés.

* Lapos tető esetében is fontos ellenőrizni, hogy nincs-e repedés, továbbá hogy nem képződhet-e pocsolya a felületen, mert a benne megfagyó víz is károkat okoz. Ha a tetőt borító murvarétegen moha képződik, vagy más növények nőnek ki belőle, az arra utalhat, hogy a kavicsok alatt víz gyűlik össze valahol. Ez kétszeresen is rossz hír, mivel a vízen kívül a növények gyökerei is kárt okozhatnak a tetőben.

A tető meghibásodása esetén nemcsak a házunk/lakásunk kerül veszélybe. A fagy miatt leváló cserépdarabok sérüléseket okozhatnak a járókelőknek, s ezért a ház tulajdonosa felel.

Házfalak körülöttünk

A hó nemcsak a tetőt, hanem a házfalat is károsíthatja, pl. ha hófúváskor rátapad. A falon keresztül elszökő meleg megolvasztja a legbelső hóréteget, a víz azonban nem tud lefolyni. Így előfordulhat, hogy a repedéseken és fúgákon keresztül utat talál magának a ház belsejébe.

Járda a ház előtt

A járókelők biztonságát nemcsak a tetőről lehulló tárgyak, hanem a ház előtti havas-jeges járda is veszélyeztetheti, s ezért szintén a tulajdonos felelős. Érdemes szórósóból még a tél beállta előtt nagyobb készletet beszerezni, hogy ne az első nagy havazás idején kelljen.

Eresz

A telet megelőző ősz a falevelek lehullásának időszaka. Ez a mindenki által ismert tény azért nem mellékes, mert a levelek eldugaszolhatják az ereszlefolyókat. A bennük megrekedő víz pedig megfagyva könnyen megrepesztheti a csöveket, ezért fontos az eresz teljes kitisztítása a fagyok beállta előtt.

Házon kívüli vízvezetékek

A szétfagyás veszélye nemcsak az eldugult ereszcsatornákat fenyegeti, hanem a fűtetlen helyiségekben vagy a házon kívül futó vízvezetékeket is. Utóbbiak esetében a legegyszerűbb megelőzési módszer a víztelenítés. A házon belüli fűtetlen helyiségekben más módszer is rendelkezésre áll. Bevonhatjuk például a csöveket hőszigetelő burkolattal, fagyáspont felett tarthatjuk a helyiség hőmérsékletét, vagy gondoskodhatunk arról, hogy a csőben folyamatosan meleg víz mozogjon, ami lehetetlenné teszi a megfagyást.

Ajtók, ablakok

Szigetelésük ellenőrzése – a belső ajtóké is – nagyon fontos lehet a hideg beállta előtt. A szigetelés mellett arra is figyeljünk, hogy nincs-e rés a keret és a fal között. Ez takaróléccel vagy Siloplasttal kiküszöbölhető. A jó szigetelés nemcsak azért fontos, hogy ne az utcát fűtsük – azt is megakadályozzuk vele, hogy a kinti nedvesség bejusson, és penészképződést indítson el.

Nyaraló a télben

Tavasztól őszig, amikor rendszeresen lemegyünk a nyaralónkba, természetesnek vesszük, hogy gondozzuk a házat, és ellátjuk a körülötte adódó teendőket. A feladatokról azonban a hideg beköszöntével sem szabad megfeledkezni: ha idejében és szakszerűen elvégezzük a télre való előkészítést, akkor pénzt és felesleges idegeskedést spórolhatunk meg magunknak.

A téliesítés elmaradása hatalmas károkat okozhat, holott néhány egyszerű óvintézkedéssel elkerülhetjük a bajt.

A hidegben magukra hagyott nyaralók, ingatlanok esetében az is veszélyes lehet, ha a meghibásodást csak akkor veszünk észre, amikor már nagyon nagy a baj. Egy zárlat vagy gázszivárgás esetén azonnal cselekedni kell, de a vízre is ajánlatos odafigyelni.

Tipp: Ha a nyaralónk közelében lakik valaki, aki egész évben ott tartózkodik, kérjük meg, hogy a télen ügyeljen a házunkra – sétáljon el párszor a környékére, és baj esetén értesítsen bennünket.

Előzzük meg a fagykárokat!

Ha télen nem járunk le rendszeresen a hétvégi házhoz, a következőket érdemes megtenni:

* áramtalanítani az ingatlant s elzárni a vizet és a gázt – utóbbit akkor, ha nem vele fűtünk;

* a víztelenítéshez zárjuk el a főcsapot, és utána minden egyes csapot nyissunk meg, hogy a csövekben ne maradjon víz;

* a főcsap elzárása után hagyjuk nyitva a csapokat, és engedjük le a bojlereket, WC-tartályokat; ezután már csak az a dolgunk, hogy a megfelelő állásba fordítsuk a víztelenítő csapot;

* fontos megbizonyosodni arról is, hogy sehol sincs szivárgás: miután elzártuk a vizet, ellenőrizzük, hogy a vízmérőn nem mozog-e a számlálókerék, írjuk fel (vagy telefonunkkal fényképezzük le) a víz-, áram- és gázmérő állását, s a következő látogatáskor ellenőrizzük, hogy nem látszik-e fogyasztás;

* ha van a garázsban csap, azt is víztelenítsük;

* érdemes a kapu és a bejárati ajtó zárját beolajozni, bezsírozni, hogy a fagy és a víz ne tegyen kárt benne.

Mit tehetünk a kertben?

A kert és a növények télre való felkészítése is fontos, hogy épségben találjuk majd őket, ha eljön a tavasz.

A kerti csapról és a vízaknáról se feledkezzünk el, ugyanis ezek esnek általában először áldozatul a hirtelen jött fagynak. Gondoskodjunk a kerti csap víztelenítéséről, hiszen ha az éjszakai fagyban szétreped, nagy mennyiségű víz ömölhet ki, amíg valaki észreveszi. A rácsatlakoztatott tömlőt is ajánlatos vízteleníteni.

A vízóra szintén kritikus pont lehet: a talaj menti fagyok ellen érdemes a vízaknában az órát becsomagolni s az aknát szigetelni, például polisztirollal.

A földbe épített locsolórendszerek általában fagyásmentesek, mindenesetre nézzük át a használati utasításukat, hogy van-e extra teendő velük télen.

Tanács: Ha nem szeretnénk az éjszaka közepén leautózni a hétvégi házba, majd egy nagyobb summát kifizetni a feledékenységünk miatt, gondolkodjunk előre!

Lakásfókusz, hvg

A teljes cikk a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mikuláš Vareha: Kilenc évet ültem, mintha kómából ébrednék

Letartóztatták a "szerediek" bűnszervezet két tagját

Margaret Thatcher óta nem nyertek ekkorát a konzervatívok Nagy-Britanniában

Fico Netanjahuról koppinthatta az óvodás kampányvideóját

Kaliňák fogja képviselni Ficót

A rendőrség valószínűleg Martin Daňót és Rudolf Vaskyt vette őrizetbe

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.