Hétvégi ház – igen vagy nem?

Aki vidéken él, tavasztól őszig ideje nagy részét a kertben, az udvaron töltheti. Kisgyermekes családoknál pedig ez a lehetőség igazi kincs, hiszen a gyermekek jó levegőn és biztonságban lehetnek az udvaron.
Vasárnap

2019. július 15. 09:30

nyny

Aki nem kertes házban lakik, általában a játszótérre viheti ki gyermekeit. Ez állandó jelenlétet igényel legalább az egyik szülőtől, s egy idő múlva a gyerekek számára is unalmassá válnak az ott rendelkezésre álló játékok. A családban felmerülhet: mi lehet a jó megoldás?

Vegyünk nyaralót!

Ha a közelben tó, üdülőhely van – a kertváros környezete is vonzó –, kézenfekvő ötlet lehet hétvégi ház vásárlása. Hiszen lehetetlen dolog minden hétvégén elutazni valahova, táborokba, különböző programokra befizetni a gyerekeket. De mit lehet tenni, ha nincs elegendő pénze a családnak a kiszemelt nyaraló megvásárlására?

Érdemes belevágni!

Ha körülnézünk a kisebb településeken, láthatjuk, hogy már akár 10-15 ezer euróért is kapni öregebb, a 60-70-es években épült házat. Persze ezek nélkülözik a modern luxust, de ahhoz megfelelők, hogy az egész napos pihenés, fürdés, szaladgálás és a szabadban való főzőcskézés után legyen hol aludnia a családnak. A későbbiekben kicsit át is alakíthatók, akár parasztház jellegűvé, terasz is építhető hozzájuk. A lényeg mindenképp az udvar biztonságossá tétele, ahol a gyerekek hintázhatnak, fogócskázhatnak vagy akár fürödhetnek is egy kisebb felfújható medencében. Ha hitelre van szükségünk, forduljunk bankhoz, de az instacash.sk összehasonlító oldalon is érdemes körülnézni, ahol az egész ügyletet online le lehet bonyolítani.

Ha kisgyerek van a családban, éveken keresztül a hétvégi ház lesz a legkényelmesebb megoldás arra, hogy mindenki jó levegőn, szép környezetben tölthesse a hétvégéket.

Mire figyeljünk a nyaraló berendezésekor?

Szerencsés, akinek nyaralója, hétvégi háza van. Sokszor azonban hiányában kevés figyelmet fordítunk rá, és beleesünk abba a hibába, hogy telezsúfoljuk felesleges, megunt bútorokkal. Így aztán éppen a fő funkcióját nem tudja betölteni, amely a nyugodt pihenés, feltöltődés szolgálata.

Ha szép, pihentető, egyszerűen, de mutatósan berendezett nyaralót szeretnénk, ne gyűjtögessük ide mindazt, amit nincs szívünk kidobni, pedig sokszor már használhatatlan vagy egyszerűen nincs rá szükség. Ahogy a lakás, a nyaraló sem raktár: szabaduljunk meg a limlomoktól.

Akkor fogjuk jól érezni magunkat, ha a nyaralóra is próbálunk olyan figyelmet fordítani, mint az otthonunkra. Tehát amit nem szívesen nézegetünk a lakásban, azt a hétvégi házban sem fogjuk szeretni. Az sem biztos, hogy feltétlenül a legújabb és legmodernebb bútorokat kell beszereznünk. Inkább gondoljuk végig, mit is szeretnénk. Lenne-e kedvünk például szabadidőnkben régi, jó állapotú bútorokat felújítani vagy párnákat, terítőket, függönyöket varrni, esetleg festeni, barkácsolni. Ez kedvtelésként, szórakoztató tevékenységként is felfogható, ahol csak a saját elvárásainknak kell megfelelnünk.

Fontos, hogy amikor belépünk, áttekinthető legyen a tér. Hiszen a nyaralók általában kisebb alapterületűek, gyakran csak egy-két helyiségből állnak. A szellős elrendezés optikailag nagyobbnak mutatja a teret. Tartsuk szem előtt, hogy a világos színek legyenek az alap, és hozzájuk válasszunk élénkebb kiegészítőket. A természetes anyagok – fa, textil – a burkolatokon is megjelenhetnek. A legfontosabb természetesen az összhang, hogy mit mivel párosítunk.

A konyha kialakításakor gondoljunk arra, hogy jóval kevesebb edényre lesz szükség, mint otthon; és ez a többi berendezési tárgyra is igaz. Lehetőleg a kreativitást, a saját kezű megoldásokat részesítsük előnyben.

Hasznos dolog a gáz- vagy villanytűzhely, de valószínűleg jobban ki tudnánk használni egy rezsót, szendvicssütőt vagy mikrót. Persze aki szívesen sütöget, nyaralás alatt sem nélkülözheti a tűzhelyet.

Akik gyűjtik a régi tárgyakat, egy-egy falon vagy a konyha sarkában hangulatos csendéleteket rendezhetnek be.

Olyan tárgyakkal vegyük körül magunkat, amelyek a kényelmet, a kikapcsolódást szolgálják. Például a konyhának egy kávézósarok is része lehet. Pár aprósággal, saját készítésű festett tányérokkal, párnákkal, egyedi képekkel olcsó és látványos dekorációt készíthetünk.

A hálófülke a lehető legegyszerűbben is kialakítható: csak arra figyeljünk, hogy a matracon jó fekvés essen, ezenkívül egy lámpa, asztalka vagy kosár is elegendő.

A fürdő látványán sokat emel a mutatós burkolat. Bátran alkalmazzunk lambériát, amelyet vízhatlan festékkel kezelünk.

Forrás: Lakástervező, French decor inspirations

A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Gyászban Kolon és Gímes

Nyilvánosságra került a buszbaleset áldozatainak neve és életkora

Ideiglenesen átköltöztetik a dunaszerdahelyi idegenrendészet kirendeltségét

Anyagilag is segítik a buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit

KFC: felemás volt az őszi szezon Komáromban

A pályaválasztást ne hagyjuk az utolsó pillanatra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!