Határtalan szenvedély

Mondják, hogy minden magyar embernek életében egyszer el kell zarándokolnia Ópusztaszerre. A határon túlinak Csíksomlyóra is. A szlovákiai magyarok nemzeti zarándokhelye pedig kétségkívül a dunaszerdahelyi MOL Aréna. Mert ha még nem tudnád: a szurkoló benned van.
Benkő Tímea

2019. május 29. 09:45

- A szerző felvétele

Megkockáztatom: teljesen mindegy, szereted-e a focit. Vagy, hogy sárga-kék-e a szíved. Mert a DAC szurkolótábora egészen kivételes. Páratlan hangulatot teremt minden mérkőzésen. Ők a csapat lelke. Velem bizony gyakran megesik, hogy hosszú percekig a B középen felejtem a szemem ahelyett, hogy a játékot nézném.

Tény, hogy férfiak és nők másként szurkolunk. A férfiak: „Honnan is van ez a Jedlička? Cseh U21 válogatott? Jól véd a gyerek.” Nők: „De szép a mezük! Nem tudod, fia vagy lánya lesz a Kalmárnak? Nézd, ez a Čmelík már megint nem borotválkozott…” De a gólöröm nemtől függetlenül mindenki kezét egyszerre emeli a magasba. És egyszerre dobban 12 135 szív (nézői csúcs), amikor felcsendül a Nélküled.

Próbálom kitalálni, mit gondolhat az a sok lelkes kölyök a lelátón. Valószínűleg mély sóhajtások közepette: „Ki tudja, talán ha elég jól fogok focizni, egyszer majd én is ráléphetek itt a fűre…” És ha hazai (értsd: tardoskeddi) kis labdaszedővel találkozunk, úgy fotózkodunk vele, mintha legalábbis olimpikon volna.

Nálunk a meccs családi program. Először csak a családfőnek volt bérlete, de mára mindannyian a meccslaphoz igazítjuk a hétvégénket. Beszippantott az a hihetetlen légkör a telt házas stadionban, amit minden szlovák klub irigyel.

Ahogyan minden mérkőzés más, változik a koreográfia a nézőtéren is. A szurkolók, ha mondanivalójuk van, óriásplakáton üzennek a törvényhozóknak („MOST kéne abbahagyni”), esetleg konkrétan a rózsahegyi sportigazgatónak szervezetten piros-fehér-zöld pólókat hagyva ajándékba a lelátón. Bámulatos, hogy vesztes mérkőzés után is (lásd DACSzered) ugyanolyan mámorosan és aranyesővel ünneplik a bajnoki ezüstöt („A MI BAJNOKAINK”), mintha színarany volna. A digitális LED-kijelző pedig a drukkernek üzen: „Számít, hogy itt vagy.”

Családon belül is másképp szurkolunk. Férjem a C3 9. sorából, hogy jól lássa a játékot, mi, lányok a C1 1. sorából, hogy jól lássuk a játékosokat (és minél közelebb legyen a már említett B közép ütemes biztatása). Szünetben a férfi megy a büfébe DAC-dogra meg sörre, mi bent maradunk híreket hallgatni meg bámulni az óriáskijelzőn a szebbnél szebb mezeket, melegítőket reklámozó focistákat.

A hírek fontosak

Így tudtam meg, hogy iskolákat lehet utaztatni egy-egy mérkőzésre. Elég, ha a legfrappánsabb levelet írod. Milyen jó lehet ilyen életre szóló élményt ajándékozni a diákjaidnak… De mit írhatnék? Hogy a fiainkat rendre elverik a környező szlovák iskolák csapatai, és egyetlen magyar újvári középiskolaként ezt egészséges nemzeti öntudatból nem hagyhatjuk? Motivációként hozzátok el őket hozzátok, légyszi?

Talán nem is a focistáinkban kellene gondolkodnom. Van nekem egy országos 1. helyezett diákújság-szerkesztőségem. Hát mi képezzük a jövő sportriportereit is! Ha pedig már lúd, legyen kövér: az milyen inspiráló lenne, ha az akkreditált újságírók helyéről nézhetnék a mérkőzést, mint a nagyok…

Az ember merjen nagyot álmodni, elküldtem a levelet. Aztán vártam. Aztán megcsörrent a telefon. És hogy utána mi történt, majd megírják a pázmányos gimisek maguk. Ha már egyszer a jövő sportriportereinek neveztem őket.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?