Harminc év elég minimálnyugdíjhoz

Vrabec Mária

2020. január 15. 09:45

panaszkonyv

Tisztelt Vrabec Mária!

Kelet-szlovákiai kisnyugdíjas vagyok, sajnos annyira kicsi a nyugdíjam, hogy többszöri emelés után is csak 218,90 euró. A szociális biztosító szerint még a minimális nyugdíjra sem vagyok jogosult, amely harminc ledolgozott év után 2019-ben 278,90 euró lett volna. Amikor kértem, azt válaszolták, hogy a harminc évhez hetvenegy napom hiányzik, ezért nem teljesítem a feltételeket.

Már nyugdíjasként 2018 januárjától decemberéig ledolgoztam még 153 napot, és elküldtem a szociális biztosítónak az erről szóló kimutatást. Erre idén áprilisban azt válaszolták, hogy ennek alapján ugyan emelik a járandóságomat, de a minimális nyugdíjat még mindig nem kaphatom meg, mert kevés a személyi bérpontom (osobný mzdový bod). Azt írták, a 2018-ban ledolgozott napokért csak 0,1097 a bérpontom, és a minimális nyugdíj feltételeként a törvény 0,241 személyi bérpontot szabott meg, ezért az utólag ledolgozott 71 napot nem számíthatják be a minősített időszakba. Ez azt jelenti, hogy tehetek bármit, sosem kapom meg a minimális nyugdíjat? Vagy a hiányzó összeget befizethetem, esetleg még kellene dolgoznom, magasabb fizetésért?

Jelige: Kisnyugdíjas

 

 

Tisztelt Asszonyom!

Ügyében a szociális biztosítótól kértünk tájékoztatást, és mint megtudtuk, mostanáig azért nem teljesítette a minimális nyugdíj megítélésének feltételeit, mert nem csak a harminc évet kell ledolgozni, hanem az 1993. január 1-je után ledolgozott időszakban bizonyos minimális bért és annak alapján fizetett nyugdíjbiztosítást is ki kell mutatni. Az ön esetében 29 év és 294 nap felelt meg a törvény szabta feltételeknek, de az utólag ledolgozott 153 napban nem érte el a 0,241 személyibérpont-határt – tudtuk meg Peter Višvádertől, a szociális biztosító szóvivőjétől. A személyi bérpontot úgy számítják ki, hogy a személyes kivetési alapot, amely az egész évi fizetésének az összege, elosztják az általános kivetési alappal, amelyet minden évre törvény határoz meg. Mivel az utólag ledolgozott egy évben túl alacsony volt a fizetése, a minimális nyugdíjat nem ítélték meg önnek, a ledolgozott napok alapján csak emelték a nyugdíját.

Van viszont jó hírünk is: januártól új törvény lépett életbe a szociális biztosításra vonatkozóan, és ez már nem szabja feltételül a minősített időszakot, vagyis nem szabja feltételül a személyi bérpont nagyságát. A minimális nyugdíjhoz elég lesz a harminc ledolgozott év, ezt pedig ön teljesítette. Befizetnie sem kell semmit, januártól automatikusan, további kérvényezés nélkül minimális nyugdíjat fog kapni; erről a szociális biztosító is értesíti.

Egyébként a nyugdíjbiztosítás utólagos befizetése sem mindig lehetséges, csak a 2003 utáni időszakra, és csak ha az érintett személy a munkaügyi hivatalban nyilvántartott munkanélküli volt, vagy tanulmányokat folytatott. De önre ez már nem vonatkozik: a harminc éve megvan. Ha ereje, kedve és lehetősége lesz, hogy újra munkába álljon, azt is megteheti. Amellett, hogy két bevétele lesz, a ledolgozott napok számával a minimális nyugdíja is növekedhet.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/2. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
vagus

A fővárosban továbbra is segítik a hajléktalanokat

Igor Matovič

Matovič bemutatta a kormány új intézkedéseit - ezek a boltok nyithatnak meg

koronavírus

Itt mutatták ki az új fertőzötteket pénteken

a

VIDEÓ: LGT-slágerrel mondanak köszönetet magyar zenészek

benzin tankolás

A járvány idején jóval kevesebb pénzt hagyunk a benzinkutakon

koronavírus olaszország

Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma Olaszországban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.