Hamisítványt a karácsonyfa alá?

Javában zajlik a karácsonyi ajándékvásárlás, és ilyenkor az emberek hajlamosabbak azt is megvenni, amiért máskor nem adtak volna pénzt.
Vrabec Mária

2018. december 5. 13:03

Vagy ha igen, akkor jobban odafigyelnek, hogy az ár és a minőség arányban legyen egymással. Ez főleg a márkás dolgokra vonatkozik, amelyekre egyre nagyobb az igény, ezért egyre gyakrabban hamisítják is őket.

A következő hetekben a vásárok és polcok is tele lesznek Dior parfümökkel, Louis Vuitton táskákkal, Cartier órákkal, ráadásul olyan áron, hogy első látásra úgy tűnik, elég drágák ahhoz, hogy eredetiek legyenek. Az árusok azt is szokták mondani, hogy raktárakból visszamaradt, üzletek felszámolásakor kimaradt áruról van szó, de ez általában nem igaz. A másolatokat szorgos kis kezek gyártották valamelyik ázsiai országban, talán épp ott, ahol az eredetit is.

Ár, márkajelzés, csomagolás

Ha egy drága márkás terméket piacon vagy az utcán árulnak, azonnal gyanakodnunk kell, hogy hamisítványról van szó – figyelmeztet Zuzana Jugová márkavédelemmel foglalkozó szakember. A másik figyelmeztető jel a csomagolás kell, hogy legyen: a drága táskákat általában dobozban és még abban is textilszatyorban, a parfümöket celofánba csomagolt papírdobozban kínálják. Minden terméken rajta kell lennie a márka jelének és az eredeti címkének is, amely gyakran a minőség-ellenőrzés dátumát is tartalmazza. „A legtöbb ilyen áruhoz a címkék és logók mellett eredetiségi bizonylatot is csomagolnak. Ha ezek hiányoznak, vagy ha a márkajelzés csak nagyon hasonlít az eredetire, de nem pontosan olyan, nem lehet szó eredeti termékről. Azt sem szabad elhinnünk, hogy százeurós parfüm vagy ezereurós táska bármilyen árleszállításkor vagy bármilyen készletből kapható az ára tizedéért. A nagy világcégek kiárusításokat, leárazásokat is csak a boltokban tartanak, de kizárólag akkor, amikor az egyik kollekciót felváltja a másikˮ – figyelmeztet a szakember.

Árulkodó részletek

Azért nem minden hamisítvány, amit nem márkaboltban vagy specializált szakboltban árulnak. Egyes nagy cégek termékeit butikokban, ajándékboltokban is meg lehet vásárolni világszerte – ilyenek például a játékok, a parfümök vagy márkás bizsuékszerek. Több száz vagy több ezer eurós ruhákat, cipőket azonban ne keressünk kisvárosi butikokban a lengyel és kínai áru mellett, és ha mégis találunk, méghozzá meglepően olcsón, akkor ne higgyük el, hogy valódiak.

Persze meglehet, hogy valamelyik kereskedő alacsony áron hozzájut márkás holmihoz is, de ez soha nem az az évi kollekció, hanem néhány idénnyel korábbi darabok. „Ilyenkor a ruha, táska vagy cipő kidolgozását, a varratok egyenességét és eldolgozását, a cipzár bevarrását és ismét csak a márkajelzést figyeljük. Utóbbi gyakran a cipzár felhúzóján, a gombokban, a cipő talpában van – a márkás árura mindig a részletek aprólékos kidolgozása jellemző. A címkén pedig mindig több nyelven feltüntetik a gyártót, az összetételt és a kezelés módját” – magyarázza Jugová. 

Folytatás a Vasárnap 49. számában!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Laza, mint a Riga-lánc

Megunta az örökös nyaralást és visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában

Két motoros ütközött egymásnak a Losonci járásban

A világ legjobbjai közé tartozó hegymászók vesztek oda egy lavinában

Másfél évtizede nem volt olyan gyenge a húsvéthétvége az amerikai mozikban, mint idén

SOROZATDARÁLÓ: Rabok legyünk vagy szabadok?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?