Ha más a gyermekem vezetékneve

Párommal nem kötöttünk házasságot, de közös gyermekünk az apja nevét viseli. Most csak én készülök a kislányunkkal nyaralni, édesapja munkahelyi elfoglaltsága miatt nem tart velünk. Nem lesz gond a repülőtéren abból, hogy más a vezetéknevünk? Mit tegyek, hogy elkerüljem az esetleges félreértéseket? Jelige: Vezetéknév
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. július 6. 00:04

Ilyen esetben gond lehet a repülőtéren, határátkelőhelyen, mert ön nem tudja igazolni azt, hogy valóban a gyermek anyja. Még nálunk, Szlovákiában sem fogják bejegyezni a gyermeket az útlevelébe, ha nem az ön nevét viseli, mert a belügyminisztériumnak nincs módja megvizsgálni, hogy valóban a gyermek anyja-e a kérelmező személy. Ha az apa nevét viselő gyermekkel ön egyedül kíván külföldre utazni, azt javasoljuk, hivatalosan fordíttassa le a gyermek születési anyakönyvi kivonatát olyan nyelvre, amely a célországnak vagy annak az országnak, ahol repülőtéri ellenőrzésen esnek át, a hivatalos nyelve. Ez az egyetlen módja, hogy elkerüljék a kellemetlenségeket, mást a belügyminisztériumban sem tudtak tanácsolni. Denisa Baloghová, a szaktárca szóvivője mindössze annyit mondott megkeresésünkre, hogy a legegyszerűbb megoldás az, ha a párok összeházasodnak, és a szülők, valamint a gyermekek is ugyanazt a vezetéknevet viselik. Egyébként csak a születési anyakönyvi kivonatot mutathatják fel, de nincs rá garancia, hogy azt mindenhol elismerik.

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?