Gyerünk sportolni!

Mindenki tudja, hogy a mozgás milyen fontos, de a restség sokszor győz, és inkább elnapoljuk a sportot. A következő tippek a leglustábbaknak szólnak, hogy ők se maradjanak ki a mozgás öröméből.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. április 24. 09:15

1. Cél

Mielőtt hozzálátnánk a sportoláshoz, határozzuk meg, hogy mi a cél. A fogyás vagy az egészséges élet? Ha megvan a cél, az nemcsak a kitartásban segíthet, hanem abban is, hogy milyen mozgásformát lenne jó alkalmazni. Azt is döntsük el, hogy mennyi ideig szeretnénk sportolni. Mert bár könnyen mondhatjuk, hogy örökké, ezek a meghatározhatatlan dolgok általában hamar elvesztik a varázsukat. Inkább tűzzünk ki egy véges dátumot, és ha addigra megszeretjük a mozgást, úgyis folytatni fogjuk.

2. Mérlegelés

A sport nagyon egészséges, de a fizikumot megterheli. Ezért jó olyat választani, amely alkatunknak, egészségi állapotunknak megfelel. Szívproblémákkal küzdők lehetőleg ne extrémsporttal próbálkozzanak, az úszás sokkal inkább ajánlott nekik. De ugyanez igaz fordítva is: aki nyughatatlan természet, az ne monoton sportot válasszon, inkább valamilyen csapatjátékot, ahol állandóan pörögnek az események.

3. Rendszeresség

Ha már rászántuk magunkat a mozgásra, vigyünk bele rendszerességet. Annak semmi értelme, ha az egyik alkalommal megszakadunk, utána pedig két hétig nem teszünk semmit. Jobb heti 2-3 nagyobb sétát, futást vagy egyebet beiktatni, ha kevésbé intenzívek is. Elhatározásunkhoz azonban következetesen tartsuk magunkat, egyetlen alkalmat se hagyjunk ki.

4. Kitartás

Talán ez a pont a legkényesebb, főleg a lustábbaknál. De kitartás nélkül nem fog menni. Mielőtt feladnánk, tegyünk még egy próbát. Ha a kritikus ponton túllendülünk, új erőre kapunk, és a lendület visz magával bennünket. Lebegjen előttünk a cél, az egészség, a fogyás. A kitartó munkának meglesz az eredménye.

5. Jutalom

Néha bizony meg kell jutalmaznunk magunkat, hogy a lelkesedés ne lankadjon. Legyen az egy kocka csokoládé vagy új (kisebb számú) ruha, esetleg színházjegy. Mindegy, hogy mivel, de ajándékozzuk meg magunkat, hogy nagyobb kedvvel tudjuk folytatni a testedzést. És ne feledjük: a legnagyobb jutalom úgyis az egészségeses és vágyott élet lesz.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?