Gyermekké tettek

Egész nemzeteket, nemzedékeket. Vagy nemzetek, nemzedékek tették magukat gyermekké, jutott eszembe a gyermeknap kapcsán. Annyi olyan impulzus ér ugyanis az utóbbi években, hónapokban, napokban, órákban, hogy olykor kételkedem, felnőtt világban élek-e én egyáltalán, vagy megállt velem az idő az óvodában.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. június 7. 23:47

De tényleg, jószerével itt már senki semmiért nem vállal felelősséget, annál inkább mutogat másra, ellenzékre, kormányra, tanítóra, szülőre, orvosra, betegre, fiatalra, idősre, fűre-fára, mindenki hibás valamiért, de senki sem felel semmiért, így gyűrűznek a lezáratlan vádak, dagad a harag s a gyűlölség. A végén már senki sem tudja, hol kezdődött, mivel, azt meg végképp nem, miért is utál mindenkit, aki nem ő.

Tanító néni, a Pistike elvette az autómat! És ha a tanító néni nem rúgja fejbe Pistikét, és nem adja vissza Bécikének az autóját, akkor abba a homokozóba aztán többet az biztos, hogy nem megy Bécike, és mindenkinek elmondják, hogy az egy gaz homokozó, dögöljön meg a tanító néni is. Ám ha a tanító néni tesz róla, hogy Bécikéhez kerüljön vissza az autó, a Pistike szülei háborodnak fel, mert mit képzel az a tehén, övé volt tán az a játék, hogy önkényesen rendelkezzék felette? Abba a homokozóba aztán többet az biztos, hogy nem megy Pistike, stb. Ha a tanító néni szép szóval, észérvekkel igyekszik hatni a két gyerekre, vagy kiröhögik, vagy mindkettő toporzékol egyszerre, és abba a homokozóba aztán többet az biztos, hogy nem megy sem Bécike, sem Pistike, stb. Úgy látom, egyre többen ilyen Pistikék és Bécikék vagyunk, az államtól, pártoktól, munkaadóktól, először szüleinktől, aztán a gyerekeinktől várjuk el, hogy oldják meg helyettünk a gondjaink (adják oda nekünk azt a rohadt kisautót!). Biztosítsanak munkát, biztosítsanak jó fizetést, biztosítsanak lakhatást, meleg ételt, orvosi ellátást, hetedhét kényelmet, és védjenek meg a gonosztól. Mert ha nem, akkor elmegyek. De még előtte jól rászavazok nektek a legkorruptabb fickókra, hisz úgy sincs más, nincs jobb, hogy is lehetne… Egy ilyen lerohadt, koszos kis homokozóban? És távoztomban még köpök is egyet bele, persze, a kislapátokat, vödröket, piros pöttyös labdákat azért elviszem. Sohase lehessen tudni. Gyerekesen viselkedik egész közép-kelet, talán mert itt szoktuk meg egy életen az állam óvó gondoskodását, támogatását. Talán majd a gyerekeink, akik már a szabadabb társadalmi formákba születtek bele, változtatnak ezeken a beidegződéseken, hacsak mi otthon el nem rontjuk őket. Ha rájuk nem nyomjuk, úgymond, a bélyegünket.

Múlt héten, az Y generációt érintő riportban Vrabec Mária reményteljes következtetésre jutott, e héten pedig Veres István mutat egy olyan fiatal családot, akik bizony nem vártak a sült galambra, kezükbe vették a sorsuk. Meg még vagy ötven család sorsát, és bebizonyították, hogy ha az ember megfogja a kapanyelet, ha el nem sül is, de bizony meg lehet élni belőle, sőt egyúttal az egészségünkért is tehetünk vele, meg a hazai termék sem marad a propagációs szövegek szintjén. Nemcsak a kapát, vele a sorsukat vették a saját kezükbe ahelyett, hogy a szájukkal vágnák a multikat meg a globális mindenfélét. Igazi felnőtt módjára viselkednek, és nekik már a gyermekük is ebben nő. Ő is kézbe veszi a kapát, s talán mire a saját sorsát is, addigra igazi gyereknapok lesznek ebben a térségben is, igazi gyerekekkel, boldog állatkerti (?) szurikátákkal, és biztosan abban az idilli világban is történnek majd balesetek, de senki nem fogja egy gyerek fejét követelni értük. A felnőttek akkor már nem fognak gyermekeket kínozni, bántalmazni ahelyett, hogy a fölöttük hatalmaskodót leváltanák, és helyére tennék, így a gyerekek sem töltik ki haragjukat kisállatokon, gyermektársakon, pitypangos, sárga réteken boldog emberek piknikeznek majd, mert a pitypang, az marad, az mindig kinyílik.

Megint kinyílott.

 

Cs. Liszka Györgyi főszerkesztő

 

-----------------------------

 

Ünnepi öröm töltötte el, mintha VASÁRNAP lett volna, pedig éppen hétfő volt.

Hans Christian Andersen: A százszorszép

 

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Oszlopnak ütközött egy szlovákiai turistabusz Budapesten

VIDEÓ: centikkel kerülték el a hegyről lezúduló sziklák az autót

Tragikus baleset a Dunaszerdahelyi járásban: egy férfi meghalt, egy nő súlyosan megsérült

Istentisztelet közben szakadt le egy templom teteje, többen meghaltak

Trump: a Mueller-jelentés egyes megállapításai "marhaságok"

Mentőhelikopter szállította kórházba a motorost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?