Gólyamesék helyett

Hogyan beszéljünk a gyermeknek a szexről és minden másról? Amikor egy iskolai felvilágosító programot állítanak össze, legtöbbször pingpongozni kell az igazgatóval, hogy egyáltalán mi az, amit el lehet na meg persze el kell mondani a tanulóknak. Megfelelő ismeretek hiányában a szexualitás, a párkapcsolat, de az egészséges társas élet is bizonytalanná és félelmetessé válhat. ​​​​​​​
Vasárnap

2018. október 1. 10:30

*
- Képarchívum

A Dunaszerdahelyi Pedagógiai Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ pszichológusai, köztük Csala Alexandra Emma és Hodosy Ferenczi Mária azonban szívesen nyújtanak segítséget. Mit mondjunk, és hogyan mondjuk a gyermekünknek? A gólyák helyett szabadon, tabuk nélkül…

 

Manapság tíz emberből háromnak szexuális problémája van, és a szexualitásról való kommunikáció alapvetően még mindig tabunak számít. A felvilágosítás az iskola vagy a szülő dolga volna?

Cs. A. E.: Elsősorban a szülőké. Másrészt az 5. vagy 6. osztályosok számára az iskolák szervezhetnek egy pszichológus által tartott előadást. Mert nagyon fontos ezt a témát kellő szakértelemmel, a korosztálynak megfelelően boncolgatni. Mi ha ilyen előadásokkal készülünk, mérvadónak tekintjük, hogy a tanulók megértsék a család fogalmát, a családalapítás lényegét, az emberi kapcsolatok kialakulását, tartalmát, és ebbe lehet csak beleszőni a szexszel kapcsolatos kérdéseket.

H. F. M.: Nagyon fontos, hogy a nemiség része legyen a családi kommunikációnak. Óriási jelentősége van annak, hogy a gyermek kitől és hogyan, valamint milyen formában szerzi meg a vele kapcsolatos tudását. Sok szülő nem is sejti, hogy már egész kicsi korban természetes és normális a gyermek érdeklődése a testiség iránt. Bűntudat csak akkor párosul hozzá, ha a felnőttek rájuk szólnak, megjegyzéseikkel vagy viselkedésükkel megszégyenítik őket.

 

Van ideális kor arra vonatkozóan, hogy mikor beszéljenek róla a szülők? Vagy valamennyi életkor más módszert igényel?

Cs. A. E.: Biztosan hallottak az olvasók arról a magyar színezőről, mely nagy port kavart a világban. Apát és anyát meztelenül ábrázolták, és úgy fejtegették részletesen, képek során keresztül, hogy is lett a gyerek. El is tüntették hamar a polcokról, mivel maguk az alkotók is megtapasztalták, hogy ez egy hatévesnek –ők voltak a célcsoport – nem megfelelő még. Lényeges szempont, hogy ne csak a test szerepét, mivoltát hangsúlyozzuk!

H. F. M.: Nem az ideális életkor meghatározására fektetném a hangsúlyt, én inkább a folyamatos párbeszédben hiszek. A felvilágosítás folyamatát már kora gyermekkorban érdemes elkezdeni. Nagyon hasznos lenne, ha a szülők már kicsi kortól beszélnének a gyermekekkel az egészséges kapcsolatokról, az intimitásról, az érzelmekről…

 

Mikor késik el a szülő, elkésik-e egyáltalán?

Cs. A. E.: Igazából az internet sokakat megelőz, és erről nem feltétlenül a szülő tehet. Emiatt is tanácsoljuk, hogy a fokozatosság, majd a csoportosan zajló felvilágosítás a leghelyénvalóbb. Sokszor az iskolák vagy a szülők olyan későn fordulnak hozzánk, hogy ott tájékoztatásról már nemigen lehet szó.

H. F. M.: Úgy gondolom, a gyerekeknek minden, az életben előforduló természetes dolgot: a születést, a halált, a szexet, a betegségeket és így tovább… el lehet mondani. Akár egészen kicsi korban is. De nagyon fontos, hogy az ő értelmi szintjének megfelelően! Úgy, hogy megértse, de ne riassza vagy nyomassza, amit hall.

 

A szülő hozza fel magától a témát, vagy csak akkor válaszoljon, ha a gyermek konkrét kérdésekkel áll elé?

Cs. A. E.: Az a legjobb, ha a gyermek kérdez. Olyankor ugyanis érdeklődő, és valóban odafigyel. Fontos kérdezni is, hogy ő miként értelmezi a dolgokat. A szülők sokszor aggódnak, ha a gyermekük túl hamar van felvilágosítva, úgy érzik, árthat a fejlődésében, hogy még nincs itt az ideje. Valójában azonban a gyermek fokozatosan belenő a témába.

 

Milyen tapasztalataik vannak, a szülők a gólyákra hivatkoznak, a méhecskékre, vagy tabuk nélkül beszélnek gyermekükkel?

Cs. A. E.: Ez nagyon szubjektív, hogy ki mit vél helyesnek. A gólyás mese aranyos dolog, a méhecskés elbeszéléssel ritkán találkozom. Ami fontos azonban, hogy a szülők készen álljanak, és ne kezdjenek viccelődni rajta.

H. F. M.: Nyílt beszéd. A gyerekek érzik a szülők ki nem mondott érzéseit. Az, hogy milyen érzelmekkel beszélünk a szexről, szorosan fog kapcsolódni a gyermek lelkében a nemiséghez. Ha szülőként természetesen tudok beszélni róla, akkor a gyermekben is a természetesség fogalmával társul. Mi, szülők nagy hatással vagyunk arra, hogy gyermekünk később, felnőttként hogyan viszonyul a szexhez, a saját nemiségéhez.

 

A kamaszok gyakran látják és utánozzák a mintákat, amelyeket a média közvetít. A félrevezető információk hatása mekkora lehet?

Cs. A. E.: Viszonylag nagy. Itt ugyanis háttérbe szorul a szexualitás érzelmi és lelki töltete. A csoportos beszélgetések alkalmával ezért is fektetünk nagyobb hangsúlyt ezekre a dolgokra. A biztonságos szex fontossága is kicsit háttérbe szorul, ezért erre is ki kell térni. Fontos leszögezni, hogy mi számít szexuális zaklatásnak, és felhívni a figyelmet arra is, hogyan járhatnak el ilyen helyzetben.

H. F. M.: Rengeteg a hiányosság, de összességében a legtöbben azt nem tudják, hogy mitől lesz jó és élvezetes a szexuális együttlét, vagy hogyan lehet egyáltalán odáig eljutni a partnerükkel, hogy élvezetes szexuális kapcsolatra kerüljön sor. Ha hiányosak az ismereteik a nemi élet örömeivel és árnyoldalaival kapcsolatban, vagy ha nem tulajdonítanak nagy jelentőséget a lehetséges veszélyeknek, mint pl. a nem kívánt terhesség, vagy a nemi úton terjedő betegségek, akkor bizony sok problémájuk adódhat az életben.

 

Horváth Bianka

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.