Frigyes dán királyi herceg & Mary Donaldson

"Egy fiatal marketinges ügyvédnő csak úgy heccből megállt Sydney egyik utcai piacán egy jósnőnél, hogy megtudja a jövőt."
Urbán Klára

2018. december 3. 10:00

l

Egy jósnővel kezdődött

Egy fiatal marketinges ügyvédnő csak úgy heccből megállt Sydney egyik utcai piacán egy jósnőnél, hogy megtudja a jövőt. „Egy világjárta külföldi férfival fogsz találkozni, akivel majd Európába költözöl, és nagyon híres leszel” – olvasta ki tenyeréből a jósnő. Mary Donaldson – így hívták a csinos, fiatal hölgyet – jót nevetett. Mindez az ezredfordulós év kora őszén történt. Sydney, ahol a lány élt, épp az olimpiai játékok megnyitójára készült.

„Tudod, ki ő?”

Két hét múlva, amikor már javában folyt az olimpia, Mary a Slip Inn bárjában megismerkedett egy megnyerő fiatalemberrel. Elkezdődött a jósnő által megjósolt szerelmi történet, amelyet Mary később, már mint Mária hercegnő, a férjéről írt biográfiában így vázolt: „Az első találkozáskor kiütött. Kihúzta a lábam alól a talajt ez a jó kinézetű férfi, aki belülről is szép volt. Kezet fogtunk, s úgy mutatkozott be, hogy ő Fred. Nem is sejtettem, hogy herceg, ráadásul trónörökös. Csak fél óra elteltével jött oda hozzám valaki, és odasúgta: »Tudod egyáltalán, hogy kik ezek az emberek?«”

Így kezdődött Mary és Frigyes 15 ezer kilométeres távkapcsolata. A szerelmesek több ízben személyesen is találkoztak, egy alkalommal a lány Elisabeth Barrett Browning How do I love thee? (Hogy szeretlek?) kezdetű szonettjének néhány sorát küldte el Frigyesnek, azzal, hogy nagyon hiányzik. Mary nem tagadja, nagyon félt attól, hogy a nagy kaland bármikor véget érhet. „Ideges voltam, s folyton az járt az eszemben, hogy mi lesz. Csodálatos perceket töltöttünk együtt, nem engedhettem, hogy eltaszítson magától.”

Esküvő feltételekkel

A skóciai származású, Tasmániában született lány 2002 nyarán Koppenhágába költözött, de II. Margit dán királynő csak 2003 áprilisában adta beleegyezését a frigyhez. Aztán felgyorsultak az események. Az udvar hat hónappal később bejelentette, hogy Frigyes koronaherceg és Mary Donaldson eljegyezték egymást. Mary így emlékszik arra, hogyan kérte meg Frigyes a kezét: „Egy kis római templomban történt. Úgy mosolyogtam, mint egy szégyenlős kislány, de nagyon boldogok voltunk mindketten.” Az esküvőt 2004. május 14-ére tűzték, ki, de nem ment minden simán. Az udvari előírások szerint Marynek meg kellett tanulnia dánul, le kellett mondania ausztrál állampolgárságáról, s fel kellett vennie az evangélikus vallást.

A 35 éves trónörökös és a három évvel fiatalabb jogásznő a koppenhágai székesegyházban mondta ki a boldogító igent. A menyasszonyt skóciai származású, matematikaprofesszor édesapja vezette az oltár elé. Gyöngyházfehér ruhája és hatméteres uszálya volt, amelyet százéves kézi hímzésű csipke díszített. Menyasszonyi fátylát először Frigyes nagyanyja, Margit svéd koronahercegnő viselte 1905-ben. Az eseményeket a fővárostól harminc kilométerre lévő Frederiksborgban rendezett vacsora zárta, amelyre közel hétszáz, köztük számos neves vendéget hívtak.

Tizennégy év telt el az esküvő óta, szerelemben, minden botrány nélkül. Négy gyermekük született, két-két herceg és hercegnő: Keresztély 2005 októberében, Izabella 2007 áprilisában s az ikrek, Vince és Jozefina 2011 januárjában.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ stúdióban II.

zacsik

Szöllősi-Zácsik: „Ez a csapat többre hivatottˮ

Kiska

VIDEÓ: Újabb videóval próbálják lejáratni Kiskát, ebben már ő is szerepel

Helységnévtábla az Andódra vezető úton
Frissítve

Lefestették az érsekújvári helységnévtáblát az Andódra vezető úton

Komárom

Új helyre költözött Komáromban az Artis Centrum

Párkány

Kiemelten kezelik a Párkány és Bajcs közti út rendbetételét

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.