Erőszakkal jót tenni

A legtöbb ember jó szándékkal fordul mások felé. Alapvető ösztönünk, hogy segítsük a környezetünket. Ám ez olykor többet árt, mint használ.
Koller Péter

2019. április 5. 10:00

Ha szétnézünk, észrevehetjük: az emberek többsége ösztönös vágyat érez arra, hogy jót tegyen, saját igényeit háttérbe szorítva. Sokszor önkéntes munkákat, jótékony szervezetek támogatását, a természet védelmét helyezzük előtérbe életünk rendbetétele helyett.

Biztosan voltál már olyan helyzetben, amikor éppen elég megoldandó nehézséget tudtál volna felsorolni, mégis az időt nem magadra, hanem másokra fordítottad. Áldozatot hoztál más ügyekért. Hogy ez mennyire volt önzetlen, csak te tudod megmondani. Ha közben saját célod lapult meg a háttérben, vagy bűntudat miatt tettél így, nem áldozatot hoztál, csupán a jó szándék álarca mögé bújva próbáltad elérni célodat.

Ha saját céljaink lebegnek szemünk előtt, megtörténhet az is, hogy erőszakkal akarunk jót tenni. Hiába ellenkeznek mások, hiába kérnek, hogy ne segíts, te hajthatatlan vagy. Így történik meg, hogy a szemedben jó szándékúnak tűnő erőfeszítés ártásba fordul.

Ha segíteni akarsz, segíts! Ha viszont mások nem kérnek belőle, maradj nyugton! Olyankor azzal teszel a legtöbbet.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Három alkotmánybíró-jelöltet választott meg a parlament

Kanada nyerte a tengerentúli derbit, az oroszok a svédeket is legyőzték

Akár két métert is nőhet a világ tengereinek szintje 2100-ra

Konečný az NBÚ új igazgatója

SHMÚ: Emelkedik a Duna felső és középső szakaszának vízszintje

Súlyos baleset történt Kelet-Szlovákiában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?