Emily Brontë - Üvöltő szelek

Érdekesség: A wuthering szó yorkshire-i tájnyelvben viharos, szeles időt jelent. A könyv szereplőinek szenvedélyességére és viszályaira utal.
Vasárnap

2019. január 9. 09:45

Történetünk a 18. század végén kezdődik. A láp és mocsár viharos birodalmában, a Szelesdomb (Wuthering Heights) birtokon él az ősi Earnshaw család. Egy nap az apa egy koszos utcagyerekkel tér haza feleségéhez és két gyermekéhez. Nem tudni, hogy hány éves, és honnan származik, Heathcliffnek keresztelik el.

A szeszélyes Cathrine-nel (Cathyvel) hamar összebarátkoznak, ám Hindley ellenszenvet és féltékenységet táplál a fiú iránt, akit apjuk jobban szeret, mint saját gyermekeit.

Mikor előbb Earnshaw-né, aztán Earnshaw is meghal, Hindley lesz az úr a házban, s megalázza, veri, dolgoztatja és alacsony sorba taszítja Heathcliffet. Cathy és Heathcliff folyton együtt lennének, ám a bosszúszomjas férfi eltiltja őket egymástól. Ez persze egyiküket sem riasztja vissza.

Egy szerencsétlen baleset miatt „Earnshaw kisasszony” kénytelen a fényűző szomszédos házban, Trushcross Grange-ben (magyarra Rigójárta Majorként is fordították) maradni több mint egy hónapig. Cathy igencsak megváltozik, a vadócból előkelő úrilány lesz. Heathcliffet egyre inkább feszélyezi a két Linton gyerek, Isabella és Edgar, akikkel Cathrine egyre több időt tölt. A finom és jól nevelt testvérek mindenben ellentétei neki és voltaképpen Cathynek is.

Heathcliffben már jó ideje nő a harag, sértettség, féltékenység, megalázottság, még hallgatagabb és dacosabb lesz, mint azelőtt, mindvégig arra készül, hogy bosszút álljon azokon, akik ártottak neki.

Van kiút a kétségbeesésből? Fel tudjuk dolgozni a múltbeli sérelmeket?

Az Üvöltő szelek megmutatja, hogy mi történik, ha valaki nem képes rá. Heathcliff kegyetlen, gonosz és bosszúálló lesz.

Emily Brontë könyve nagy felháborodást keltett újszerűsége, őszintesége és naturalisztikus volta miatt. Az írónő nem idealizálja a szerelmet (sem), amelyet néha csak egy hajszál választ el a gyűlölettől. Az alkotást érdekes összehasonlítani Jane Austen műveivel: Brontë regényében nincs meg az a választékos stílus és szemérmes, derűs, finom angol romantika, hogy a „jó” elnyeri méltó jutalmát, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. Mert az élet nem mindig igazságos…

A regényre jellemző a középkori hangulat is: gyakran feltűnnek kísértetek, babonás álmok, látomások, de az írónő érzékelteti, hogy ezek nem természetfeletti jelenségek, hanem az ember képzelődései. A könyvnek azonban sajátságos, baljós színezetet adnak.

Érdekes a könyv narrációja is, az évtizedeken és nemzedékeken átívelő történetet nem egy, hanem több szereplő meséli el, ezáltal is ferdítve a tényeken. Az olvasó dolga, hogy kiszűrje, mi valójában az igazság, nem mindig kell hinni az elbeszélőnek. Hiszen ha mesélünk valamit, általában mindannyian szubjektívek vagyunk.

Még oldalakat tudnék írni erről a könyvről és a Brontë-nővérekről, de több sajnos nem férne bele a keretbe. Nagyon nagy hatással volt rám az Üvöltő szelek, és sokat is tanultam belőle, úgy gondolom, hogy olyan mű, amelyet mindenkinek el kellene olvasnia. Lesznek, akik imádni fogják, és olyanok is, akik utálni, de az biztos, hogy mindenkinek maradandó élményt szerez majd, és mély nyomot hagy benne. Csak nehogy nekünk is látomásaink legyenek a végére.

Benyovsky Adél

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A felvidéki magyar politika és az énvédő torzítás

VIDEÓ: Helikopterről foglalták el az iráni kommandósok a brit tankert

II. Erzsébet szakácsot keres - ennyit lehet keresni a Buckingham-palotában

Energiaitalok: Zacher Gábor nem látja értelmét a "riogatásnak"

Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Úszódöntőket nézhetünk a tv-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?