Elvisz a tollas!

Mindannyian féltünk és félünk valamitől vagy valakitől. Gyerekként, úgy emlékszem, sokkal több mindentől. Tartottunk a kutyáktól, falra másztunk a pókoktól, rettegtünk a sötétben, összeszorult a gyomrunk, ha elkezdődött a nemszeretem óra. Idővel aztán megtanultuk leküzdeni a félelmeinket, és bátor felnőttként hatástalanítjuk akár a roppant vérszomjas, milliméternyi „nagyságú” pókokat is, esténként holtfáradtan zuhanunk az ágyba, hogy nem marad időnk elmélkedni azon, milyen sötétség vesz körül, kutyatulajdonosként tudjuk, hogy amelyik kutya ugat, az nem harap, és végül: nem járunk iskolába, vagy ha igen, igyekszünk olyan órát tartani, ahol mi is jól érezzük magunkat.
B. Mánya Ágnes

2019. október 10. 10:00

ds
Kép Braňo Bibel

Gyerekkoromban, gondolom, nem teljesen ok nélkül, többször is figyelmeztettek családom felnőtt tagjai, főleg a nagyszüleim, hogy ha rossz leszek, elvisz a tollas. A fenyegetés hatott, féltem is rendesen, ahányszor csak láttam, hogy a kövér dunnákkal (alattuk bizonyára rabul ejtett gyerekekkel) telepakolt autójával végiglopakodik a falun. Egyszer apai nagymamám üzletelt is vele, szerencsére az alku tárgya nem én voltam, hanem egy öreg paplan. Emlékszem, csinos kislábast kapott érte a mama. Istenem! Egy gyerekért vajon mit adnak, katlant, bográcsot?!

Városlakóként két évtizedig nem hallottam a tollasról, így a saját kisgyerekeimet – hisztikorszakuk kellős közepén – kénytelen voltam „Kovács bácsival” ijesztgetni. Az öregúr az én fantáziám szüleménye, az ötletet és ihletet Szepes Mária Pöttyös Pannija adta. A mesekönyvben szereplő ezermester Rónai bácsi mindent meg tud javítani, még a rosszalkodó Pannit is. Nos, valahányszor szükség volt rá, szülőként bevetettem Kovács bácsit: hosszan és részletesen ecseteltem az éppen aktuálisan hisztiző négyévesemnek, hogy a szerelő bácsi hol lakik (gonosz módon megneveztem egy különös zugot a városunkban), és hogy ha ilyen anyaszomorító módon viselkedik, kénytelen leszek elvinni őt hozzá. Mivel a gyerekszerelés meglehetősen hosszadalmas dolog, az elromlott páciensek egész nap, sőt még éjjel is a műhelyben kell, hogy maradjanak, sőt egy ágyban kell, hogy aludjanak a csíkos pizsamás, dohányszagú, szúrós bajuszú bácsival, mivel nincs több fekhely. Kovács bácsi démonizálása után aztán felkínáltam hisztiző porontyomnak a lehetőséget, hogy szívesen megjavítom szép szóval, puszival, ha hajlik rá… Hajlott.

A minap aztán elért a végzet, akarom írni a tollas modern kori változata, és a következő magyar nyelvű felvételt körbe-körbe hangszórózva végigautózott a környékbeli utcákon (megkísérlem írásban visszaadni, a természetellenes és a magyar nyelv szabályaival merőben ellentétes hangsúlyt azonban, sajnos, nem tudom érzékeltetni) : „Lakósok, fölvásájuk a tollat, öreg tollat, öreg batrikot, hűtőköt, rossz tévéket, mosógépeket, hegesztőgépeket, katalizátorokot, fölvásájuk a katalizátorokot, autókatalizátorokot, kábelokot…”. Miután multikulturális kisvárosunk „lakósai” nem rohamozták meg kiszolgált hűtőikkel, pláne hegesztőgépeikkel a verdát – magam is csak folklórgyűjtés céljából kaptam elő a diktafont, és a bejárati ajtó takarásában örökítettem meg néhány mondatfoszlányt –, a tollas odébbállt, pontosabban -gurult az „öreg katalizátorok” begyűjtése reményében. Újságírói vénám, kíváncsiságom arra ösztökélt, hogy szóba álljak az autó legénységével, és alaposan kifaggassam őket, de nem tettem. A gyerekkori tollasos traumán már rég túltettem magam, de azért biztos, ami biztos, nem árt az óvatosság, aztán meg a „batrijainkat” is a napokban vittem el a gyűjtőbe. 

A nyelvészetből szakdolgozatot írni készülők azonban nehogy elszalasszák!

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 41. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd elnöksége igent mondott az MKP-val közös választási pártra

Danko nekiment a Hídnak, Bugár higgadtságra intette

Hyballa is elfutott Mangalaci elől

Uhrík miatt törölték a vitaestet

Gál a legszigorúbb büntetést kéri Jankovskának

A szlovákiai férfiak nem szívesen beszélnek betegségükről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!