Elvergődtünk a kampány végéig

Finisbe értünk, néhány nap múlva választunk. Bár inkább azt kellene írni, elvergődtünk idáig valahogy, mert a kampány annyira langyos, hogy szinte észrevehetetlen. Pedig nagy a tét, legalább akkora, mint 1998-ban, Mečiar leváltásakor volt, és az ember azt hinné, azóta a választók igényei is nagyobbak. De látva, hogy a legutóbbi felmérések szerint Matovič vezet, már semmiben sem lehetünk biztosak.
Vrabec Mária

2020. február 21. 09:15

Matovič

A köztársaságielnök-választás után úgy tűnt, a progresszíveké a jövő, semmi sem állíthatja meg őket a kormányba vezető úton. Aztán előkerült Michal Truban szerencsétlen drogügye, majd a lassú, de annál biztosabb ereszkedés lefelé. Mert a választó nem feltétlenül mérlegeli, milyen súllyal esik latba egy fiatalkori drogkaland a folyamatos ivászattal szemben, amelyet ma is több parlamenti képviselő, miniszter, sőt volt kormányfő is praktizál, egyszerűen azt jegyzi meg, amit a fejébe sulykolnak. Trubanon rajta maradt a jelző, mint szamáron a fül, és ettől a választásokat megelőző vitaműsorokban sem tud szabadulni, hiába hozakodna elő új témákkal. Érdekes módon a magyar platformjáról nemigen beszél, mintha rejtegetett projekt volna. Ennyire is lehet komolyan venni.

Házhoz menni a pofonért?

Végül, nagyon helyesen, így találták ki maguknak a progresszívek a fasiszták elleni küzdelmet, és ennek jegyében mindenhová elmennek tüntetni, ahol Kotlebáék kampányrendezvényt tartanak. Azzal nyilván nem számoltak, hogy az ifjú nácik maszkban, álarcban rájuk támadnak, és a dolog odáig fajul, hogy ma arról polemizál az ellenzék, házhoz kellett-e menni a pofonért. Sajnos, ma ott tartunk, hogy sokan úgy gondolják, inkább békén kell hagyni a fasisztákat, mert ha fellépünk ellenük, az az ő népszerűségüket növeli. És ha soha senki nem mond nekik ellent, akkor ki lesz a felelős azért a sok tájékozatlan, tudatlan, félrevezetett választóért, akinek köszönhetően győznek?

Két héttel a választások előtt azonban sokkal esélyesebbnek tűnik a győzelemre Igor Matovič, és ez semmivel sem jobb hír. Ő csak one man show-ra képes, együttműködésre alkalmatlan, kiszámíthatatlan. Igaz, az utóbbi években nagyon sok tetszetős és bátor témával hozakodott elő, csakhogy egyikből sem lett semmi. Az is igaz, hogy számos botrányt leplezett le, de ne legyünk naivak – ha a kormánypártok emberei között van, aki épp nem fér hozzá a vályúhoz, az Matovičnál mártja be a riválisát, mert tudja, hogy ő csapja az ügy körül a legnagyobb cirkuszt. Ha az OĽANO-ban valaki módszeres munkával derített fel visszaéléseket, korrupciós ügyeket, az Veronika Remišová volt, de távozott is a pártból, mert Matovič a pártja neve ellenére (független személyiségek) nemigen tűri a független személyiségeket.

Matovič cirkusza

Most is ő mondta meg a tutit, mármint hogy ankéton kell az embereknek megválaszolniuk, mit várnak a kormánytól. A kérdések között szerepel, egyetértünk-e azzal, hogy minden rákos beteget két héten belül műtsenek meg, de az is, hogy aki részt vesz a parlamenti választásokon, az tízszázalékos engedményben részesüljön minden, az államnak befizetendő illetékből. Tetszetős, csak épp kivitelezhetetlen, kár is belemerülni, miért. Az egész ankét figyelmet sem érdemelne, ha nem kellene attól tartani, hogy akad elég félrevezetett ember, aki részt vesz benne, és akikre majd Matovič hivatkozhat. Egy tanulság azonban máris levonható a politikai karrierjéből: az, hogy a semmivel ilyen népszerű lett és maradt, nem az ő hibája, hanem a gyenge konkurenciáé.

A választási kampány legfőbb tanulságának az látszik, hogy butulunk és durvulunk. Matovič és Kollár preferenciái a józan észnek, Kotlebáék népszerűsége az alapvető emberiességnek mondanak ellent. Hogy ennyien szavaznának rájuk, az nem csak a mostani kormánygarnitúra hibáiról tanúskodik, hanem arról is, mit tett a választókkal az elmúlt tizennégy év minden elvet és értéket nélkülöző politizálása.

Gyomorforgató valóság

A legutóbbi Fico-kormány minden illúziónktól megfosztott azt illetően, hogy itt még számít bármi más, mint a pénz és a hatalom. Ahová 2020 tavaszára eljutottunk, ami a Kuciak-gyilkosság után kiderült a politika, az igazságszolgáltatás és az alvilág összefonódásáról, törvényes képviselőink erkölcseiről, tartásáról vagy egyszerűen a józan eszéről, az már nemcsak felháborító, de egyenesen gyomorforgató. Annyira, hogy már a kormánypártokon belül is érzik, nincs tovább – a Híd alig kampányol, a Smer inkább félreállította Ficót, mint hogy azt kelljen magyaráznia, épp részeg volt, vagy vérnyomásproblémákkal küszködött, amit pedig Andrej Danko művel, az már csak kabaréműsorba való.

Bár Ficónak a múlt héten volt még egy nagy jelenése, amikor kihirdette, hogy a kormánya 2021-től a mostani összeg duplájára, 50 euróra növeli a családi pótlékot, a nyugdíjasok 460 euró 13. havi nyugdíjat kapnak, és eltörlik az autópályadíjat. Mindezt még jóvá kell hagynia a parlamentnek, de Andrej Danko február 18-ra – tíz nappal a választások előtt! – összehívja a rendkívüli ülést, ha ott az Isztambuli Egyezmény is terítékre kerül. Hogy erre a Kánaánra miből telik, az sem Ficót, sem Dankót nem érdekli, mint ahogy az sem, hogy az Isztambuli Egyezményre ilyen módon kár a szót vesztegetni. Nálunk ugyanis nem érvényes, mert a parlament nem ratifikálta, nem arról szól, amit belemagyaráznak, az egész felhajtás körülötte csak a radikálisok malmára hajtja a vizet. Bugár Béla már bejelentette, hogy ebben a felelőtlen kutyakomédiában nem vesz részt, ám Kotlebáék szavazataira számíthat a Smer és az SNS. Fico azt is megüzente Zuzana Čaputovának, akit „a bazini szeméttelepről jött excellenciás asszony”-nak nevezett, hogy ha megvétózza a törvényt, újra megszavazzák. Pedig erre aligha lesz már idejük. Az a fő, hogy a választók egy részével elhitetik, csak ők védik a „szociális jogaikat”.

De kinek drukkoljunk?

Fico legfőbb ellenségét, a nemrég még nagy esélyesnek vélt Andrej Kiskát jóformán csak az óriásplakátokon látjuk. Az emberekért (Za ľudí) vezéregyéniségének a kampányban sokkal inkább Veronika Remišová tűnik, ami lehet szándékos, hiszen Kiskát sikerült Ficóéknak besározniuk, vádemelés fenyegeti adócsalásért. Ez komoly támadási felület, érthető hát, hogy a volt köztársasági elnök kerüli a konfrontációt, csak kár, hogy a két legesélyesebb ellenzéki párt elnöke – Kiska és Truban – közül egyik sem túl meggyőző a finisben.

Az identitását kereső KDH a magyarok számára csak annyiban lehet érdekes, hogy ha bejut a parlamentbe, hozzájárulhat egy normálisabb kormány megalakításához. Dicséretes, hogy a keresztény értékeket nem az abortuszok és a homoszexuálisok elleni küzdelemben látja, és ebben nem csatlakozott Harabinhoz, Kuffához meg a hozzájuk hasonlókhoz, de ezen a térfélen annyian vannak, hogy csoda lesz, ha megugorja az öt százalékot. Abban, hogy átlépi parlamenti küszöböt, sokkal biztosabb lehet Boris Kollár, aki már jelezte, hogy drága menyasszony lesz. Ami magyarul azt jelenti, hogy bármelyik oldalhoz kész társulni, ha az többet ígér neki, mint a másik.

Most ott tartunk, hogy nem is tudjuk, kinek drukkoljunk. Még akkor sem örülhetünk felhőtlenül, ha a Smer megbukik, mert hogyha Kotlebáék győznek, mindent megevett a fene. Arra sem vennék mérget, hogy a nagy fogadkozások ellenére senki sem áll össze velük. Ahogy négy éve a Smer azt mondta, védősáncot épít a szélsőségek ellen, úgy most majd a belső védelemmel és egyensúllyal fog érvelni. Az SNS pedig, ha sikerül megugornia az öt százalékot, ezer örömmel vesz részt statisztaként is a kormányalakításban.

Lesz magyar csoda?

Elméletileg nem kizárt, hogy az ellenzéki pártok alakítanak kormányt, de ehhez egyezségre kell jutniuk, márpedig túl sokan vannak, túl sokfélék, és mind túl ambiciózus. Valami csodának kellene történnie ahhoz, hogy az ellenzéki térfél kiegyensúlyozottabb, egységesebb legyen, és ez a csoda lehetne, ha a magyar pártok közül legalább az egyik bejutna. Mérvadó közvélemény-kutatók szerint ennek kicsi az esélye, bár az MKÖ a magyar lakosság körében készíttetett saját felmérésre hivatkozik, amely szerint a megszólítottak 67 százalékának nagyon szimpatikus a pártszövetség. Ezzel csak az a gond, hogy a részvételt nem tudjuk előre, az eredményeket pedig az országos lakosság szavazataiból számítják ki. 64 százalékos részvételnél 4,9 százalék szavazna rájuk.

Az MKÖ egyébként buzgón kampányol, és a nemzetiségi politizálás teljes megújulását ígéri. A Híd az eddigi eredményeire hivatkozik, és megtartásukra apellál – majd kiderül, ezek nyomnak-e többet a latban, vagy az, hogy a párt a végsőkig a Smer szövetségese maradt.

Tudjuk, mit akarunk?

Persze, szükségünk, sőt létszámunk alapján jogunk is van a parlamentben magyar pártra, és most ebből lehet választani. Ne panaszkodjunk, pont olyanok, mint mi, szlovákiai magyarok, belőlünk nőttek ki, ahogy a szlovák társadalomból Fico, Danko és a többiek. Ha majd fontosabbnak tartjuk az iskoláinkat, a közbeszerzések és az igazságszolgáltatás tisztaságát, mint azt, hogy a kultúrházunkon lesz-e állami pénzből műanyag ablak, a falunkban magyarországi támogatásból felesleges óvoda, és mindkettőből csurran is, csöppen is, vissza is folydogál, akkor egyszer talán különb képviseletünk is lehet. Egyelőre ez van, mert ezt voltunk képesek kinevelni, erre volt igényünk.

Az biztos, hogy Szlovákiában soha nem volt még ilyen zavaros és semmitmondó a választási kampány. Ez azért is érthetetlen, mert téma akad bőven. Csak ami Kočner Threemájából kiderült, abból lehetne egy mindent felforgató programot írni, lázban, tenni akaró lelkesedésben tartani az országot. Ehelyett rezignált csönd van, a kampány legnagyobb durranása a Disznó című film, amely olyan könyörtelenül mutatja be, hol élünk, hogy száz ellenzéki rendezvénnyel felér. Nem mintha ezekből annyi érdekes akadna, ráadásul ha valaki ellenzéki oldalon mégis előjön valamivel, a többiek rögtön lehurrogják, hogy nem így kellett volna. Óvodás gyerekek módjára abban versengünk, hogy küszöb alatt 4,4 vagy 4,1 százalékunk van, vagy hogy a sorrendben hatodik bejutó párt fél százalékkal megelőzte a hetediket. A jó ízlésű választó pedig alig várja, hogy vége legyen ennek a kínlódásnak. Csak nehogy arra eszméljünk majd, hogy nem ezt akartuk.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/8. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A fertőzött személyeket az állam által fenntartott karanténközpontokba szállítják a roma telepekről (TASR-felvétel)

A hadsereg a magyar romák között is végez majd koronavírusteszteket

Vladimír Soták

A munkáltatók szerint összeomláshoz vezetne a blackout

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy beteggel

Boris Kollár

A Sme rodina valószínűleg támogatná az blackoutot

koronavirus

Elhunyt egy újabb beteg Magyarországon

Duterte nem bánja, ha a katonái civileket ölnek

A Fülöp-szigetek elnöke agyonlőné azokat, akik megszegik a járvány miatti korlátozásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.