Elment a pápa

KommentárElment a pápa, és sokan megkönnyebbültek, akik az egyházfő biztonságáért és épségéért voltak felelősek, hiszen talán soha, egyetlen útján sem látszott még ennyire, hogy minden mondat és mozdulat külön megpróbáltatást jelent neki.
Vasárnap

2003. szeptember 26. 04:00


KommentárElment a pápa, és sokan megkönnyebbültek, akik az egyházfő biztonságáért és épségéért voltak felelősek, hiszen talán soha, egyetlen útján sem látszott még ennyire, hogy minden mondat és mozdulat külön megpróbáltatást jelent neki. Szűken is mérte a szavakat, a három mise mindegyikén mindössze néhány mondatban üzent Szlovákia lakosságának, de az elhangzottakat így is sokféleképp értelmezik majd.

Ahogy már a látogatás puszta tényét is minden politikus és egyházi méltóság a saját szája íze szerint magyarázta, az agg egyházfő tekintélyét védőpajzsul használva saját kicsinyessége előtt. Már a repülőtéri fogadáson is tombolt a képmutatás: felvonultak a volt kommunisták, a hatalmuk megőrzése céljából minden eszközt szentnek tekintő újdemokraták, a vizet prédikáló, de gyakran boriváson kapott főpapok, és kenetteljesen szónokoltak a békéről meg a szeretetről, miközben a levegőben érződött a politikai ármánykodások és a nacionalista gyűlölet áporodott szaga. Schuster könnyezett a kommunista börtönöket megjárt mártírok boldoggá avatásán, Dzurinda átszellemülten meaculpázott, és bánta az elmúlt hetek paranoiás cselszövéseit. Három napig mindenki jó volt, titokban meggyónt, nyilvánosan megáldozott, aztán ahogy vasárnap felszállt Pozsonyban a pápai repülőgép, az újkori farizeusok is visszatértek az összeesküvésektől és hazugságoktól terhes hétköznapokba. De hivatkozni még sokáig lesz mire, sokszor fogjuk még különböző fórumokon mint legfőbb érvet hallani, hogy ezt a földet még a pápa is „hőn szeretett Szlovákiám“-ként emlegeti. Nincs itt tehát semmi gond, és most már legfőbb ideje, hogy ezt végre mi, magyarok is tudomásul vegyük. Főként, hogy II. János Pál magyarul is megmondta nekünk: „egyházi elöljáróink eleget tesznek lelki igényeinknek, miközben rendíthetetlenül őrzik az egyházmegyék egységét, amelyek a szlovák társadalom emberi és lelki növekedésének zálogai“. Ennyi jutott nekünk, meg az a sovány pápai vigasz, hogy „jelenlétünk gazdagítja ezt a földet“. Utóbbi mondatra nemigen fognak hivatkozni a szlovák püspökök, de arra, hogy lelki szükségleteinkről gondoskodva vagyon, annál inkább. Ami egy kis rosszindulattal akár úgy is értelmezhető, hogy a magyar püspök témája hosszú időre befejezettnek nyilváníttatik.

Hát, legalább tisztábban látunk, a sok kétértelmű nyilatkozat, csűrés-csavarás és nyilvánvaló hazugság után. A többi legyen a püspökeink gondja, elvégre munkaköri kötelességük, hogy a bűnről elmélkedjenek. Igaz, ugyanezen az alapon elvárható volna az igazmondás, az őszinte felebaráti szeretet meg a saját vétkeik beismerése is, de hát Szlovákiában miért épp a katolikus egyház volna különb másoknál? Egy ország – egy nívó; és ezen még egy pápai vizit is csak ideig-óráig, látszatra képes változtatni.

Önnek ajánljuk
Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

koronavírus

Szlovákia óvintézkedéseket tett a koronavírus miatt

Kobe Bryant

Nyolcadmagával vesztette életét Kobe Bryant - a lánya is a fedélzeten volt

*

Bali – a sziget, amely rabul ejt

breaking
Frissítve

Lezuhant egy utasszállító repülőgép Afganisztánban

sas mkö

A Magyar Közösségi Összefogás képviselőivel tárgyalt az SaS

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.