Életútjaink kereszteződései

Amikor a sors új embereket sodor életünkbe, rendszerint örülünk. Barátságok, ismeretségek, szerelmek ébrednek a véletlen találkozásokból. Ám ha a sors elveszi tőlünk ugyanezeket az embereket, a legtöbben dühösek lesznek.
Koller Péter

2019. március 22. 09:15

Hibáztatjuk Istent, a sorsot és néha azokat is, akik távoztak életünkből. Az egykori kebelbarátok, jó kollégák eltávolodására gonoszságként tekintünk. Úgy is gondolhatjuk, hogy a volt barát önzése az, ami az elváláshoz vezetett. „Amikor szüksége volt rám, jó voltam neki, most pedig eldobott.”

Ha másnak az önzését emlegetjük, rendszerint önmagunkat leplezzük le. Mi másért is lehetnénk dühösek, ha nem azért, mert nem teljesülnek az elvárásaink? Ha a kapcsolatok megszűnését pártatlanul szemléled, észreveheted, hogy az egymásra találás és az elválás az emberi sors része. Életutunk időnként közelebb hoz valakihez, máskor eltávolít tőle.

Azt elvárni, hogy valaki úgy élje az életét, hogy elképzeléseink szerint cselekedjen, és kiszolgálja igényeinket, nem más, mint az emberi önzés megtestesülése. Ez nem bűn, hiszen az önzés természetes jellemvonásunk. Sokan tagadják, mégis időnként felszínre kerül.

Észrevenni és elfogadni azt, hogy életünk társai egyszer közelebb, máskor távolabb kerülnek tőlünk, szintén emberi erény. Ekkor félretesszük elképzeléseinket, és a sorsunkat olyannak fogadjuk el, amilyen valójában.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Sima finn és orosz siker, hétfőn kiesési derbik a hoki-vb-n

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?