„Együtt játszunk és énekelünk”

Sok gyermek nehezen szokja meg az óvodát, az új, idegen környezetet. Számos anyuka szívesen járna közösségbe a gyermekgondozási szabadság alatt, de a lehetőségei korlátozottak. Sok szülő venne részt olyan előadásokon, melyek segítik a gyermeknevelésben és -gondozásban, de magyar nyelvűt nem talál a közelben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. július 1. 05:22

Ezekre a problémákra is megoldás a szlovákiai Cseperedő program, mely jó hangulatban, baráti társaságban fejleszti a kicsiket és oktatja a szüleiket Szlovákia számos pontján, s ami a legfontosabb: magyar nyelven.

Hogy mi is az a Cseperedő, azt koordinátora, Berky Angelika mondja el. „Ez a program egy országos baba-mama hálózat, amely 2015 májusában létesült. Úgy éreztük, hogy a társadalmi élettől elszigetelt kismamáknak szükségük van arra, hogy közösségbe járjanak, lehetőségük legyen az egymással való találkozásra. Az alkalmakat tartalommal is megtöltöttük. A Ringató-foglalkozások középpontjában a babák és a szülők kapcsolata áll, míg a Szülők iskolája szakmai előadásokat nyújt az anyukáknak és apukáknak; jelenleg Buzitától Szencig húsz helyszínen lehet részt venni rajtuk Szlovákia-szerte.” Az ötlettől a megvalósításig sok lépést kell megtenni, melyek nem mindig egyszerűek. „Elvégeztem a magyarországi Ringató módszertani tanfolyamot, majd láttuk ennek a foglalkozásnak az áldásos hatásait és szlovákiai hiányát. Azt gondoltuk, jó lenne minél több helyszínen megvalósítani. Több pedagógus, óvó néni bekapcsolódott, elvégezték a továbbképzést, és kialakítottuk a klubokat. Maga a Ringató zenei neveléssel foglalkozik, kidolgozója Gállné Gróh Ilona. Nullától hároméves korig lehet látogatni, de a jövőben szeretnénk Ringató énekes óvoda foglalkozásokkal bővíteni a programunkat.”

 

Mire jó a Ringató?

„Az egyes foglalkozások Kodály-módszerrel a magyar népdalokra és mondókákra épülnek – mondja Serczel Mónika, a nagyfödémesi klub vezetője. Csengőszóval indítunk, ez megteremti a csendet. Utána megkezdődik a játékos, dalos foglalkozás. Énekelünk, ölbéli játékokat játszunk, melyek otthon is alkalmazhatók. Az anyukák szívesen járnak, sokszor a nagymamák és az apukák is, jó hatással van az egész családra, de a gyermekre is. A gyermek elsősorban az anyukáé és apukáé, így amikor új közösségbe viszik, félénk. A Ringatón azonban megbátorodnak, nyitottabbá válnak: pár hónap múlva már odaszaladnak hozzám, és megölelnek.” „Célja elsősorban nem a fejlesztés, de számos jótékony hatása van, például segíti a mozgást, beszédet, értelmi fejlődést, de a legfontosabb mégis az élményadás – veszi át a szót Angelika. – Anyukának és babának. Az óvodába kerüléskor is meglátszik, melyik gyerek járt Ringatóra. Hosszabb ideg tudnak figyelni, gyorsabban megjegyzik a mondókákat. Anya és gyermek között nagyon szoros az érzelmi kapocs, s mivel az első közösségi élményt édesanyjával éli meg a pici, biztonságban érzi magát, később az óvoda sem feszélyezi. Volt már kéthetes kisbaba is a foglalkozásomon, de általában három hónapos kortól érdemes járni.”

A félórás foglalkozás igyekszik minden gyermek igényéhez alkalmazkodni, azokat a mondókákat ismétlik a legtöbbször, melyeket a kicsik kérnek, de Mónika szerint van olyan, akinek nem tetszik meg ez a közösségi lét. „Sok szlovák anyuka jár hozzánk, olyanok is, akik szinte egyáltalán nem beszélik a magyar nyelvet. Mégis próbálják velünk énekelni a gyerekdalokat. Volt egy szlovák anyukánk, akinek a kislánya nagyon mozgékony volt, ezért nehezen vett részt a játékban. Ez nem lett volna gond, így is járhattak volna, végül azonban elmaradtak a csoporttól. De az anyukának tetszett, jól érezte magát velünk, és azt mondta, hogy a következő gyerekkel jön majd.” „Mi otthon is alkalmazzuk az egyes játékokat, a lányom sokszor kéri – meséli Kučera Futó Enikő, aki kétéves kislányával jár a Ringatóra. – Számos anyukát ismerek, aki szintén használja a tanultakat, hiszti esetén nagyon hatásosak, és a foglalkozás a gyereknek is sokat ad. Az édesanyák között pedig barátságok alakulhatnak ki.”

 

Útmutató a hétköznapokban

Talán sokan azt gondolják, hogy a Ringató foglalkozás csak egy gyermekkel kivitelezhető, azonban többgyerekes anyukákat, apukákat is szívesen látnak. Angelika szerint ilyenkor nem oszlik meg a figyelem, de olyan is volt már, hogy a nagyobb testvér játék babát ringatott, ahogy anyuka a kistestvért. „Két kisgyerekkel éppúgy lehet alkalmazni a játékokat, mint eggyel. Néha, amikor összeszokott a csoport, az is megesik, hogy a gyerek teljesen spontánul másik anyuka vagy a foglalkozásvezető ölébe ül. Ehhez bizalom szükséges. Ám a legfontosabb, hogy édesanyjával még jobban elmélyüljön a kapcsolata, együtt játszanak, énekeljenek.” Mónika szerint a legtöbb anyuka eleinte félénk, de idővel bátrabbak lesznek, hiszen ha nincs is jó hangjuk, gyermeküknek az övék a legszebb. „Nem foglalkozunk azzal, hogy a mellettünk lévő anyukának milyen a hangja, ez elszáll a fülünk mellett, mindenki a gyerekére figyel – erősíti meg Enikő. – A foglalkozások után meg praktikus tanácsokkal segítjük egymás, sokszor a Szülők iskolájában hallottakkal.”

A Szülők iskolája havonta érdekes előadásokkal színesíti az anyukák és apukák mindennapjait. „Két év alatt vendégünk volt már viselkedéspedagógus, párkapcsolati tanácsadó, dietetikus, logopédus, gyermekpszichológus, gyógypedagógus. A szülők elsajátíthatták a babamasszázs és a gyermekelsősegély alapjait, de tanácsot kaptak arra is, miként hordozzák gyermeküket kendőben. Ezek kötetlen beszélgetések, s hiteles információt, útmutatást adnak, ami nagyon fontos napjainkban, hiszen az interneten sokféle tanáccsal és praktikával találkozunk, melyek sokszor több kárt okoznak, mint amennyi haszonnal járnak. A jövőben tanfolyamokat is szívesen szerveznénk – mesél a távlati tervekről Angelika. Nyáron nálunk is szünet van, de szeptemberben újrakezdődnek a foglalkozások; reméljük, még több szülővel és gyermekkel találkozunk.”

 

 

Ringató- és Szülők iskolája-foglalkozások

Buzita, Felsőszeli, Fülek, Galánta, Gúta, Imreg, Ipolyság, Kőrös, Losonc, Marcelháza, Nagyfödémes, Nagyida, Nagymácséd, Perbete, Pered, Rimaszombat, Rozsnyó, Szalka, Szenc, Szepsi

 

 

 

 

Önnek ajánljuk
bodor

Kuciak-ügy: Bödör és Haščák vallott

BMW 120d xDrive

BMW 120d: több embert szólít meg

Schäfer András

Schäfer: „Egyértelmű volt, hogy a DAC-ba akarok igazolni”

dd

Banksy-kiállítás érkezik Budapestre

26,8 százalék a munkanélküliség Görögországban

Stagnál a munkanélküliség

 Putyin: Oroszország nem készül senkivel háborúzni

Putyin új főügyész kinevezését kezdeményezte

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.