„Együtt játszunk és énekelünk”

Sok gyermek nehezen szokja meg az óvodát, az új, idegen környezetet. Számos anyuka szívesen járna közösségbe a gyermekgondozási szabadság alatt, de a lehetőségei korlátozottak. Sok szülő venne részt olyan előadásokon, melyek segítik a gyermeknevelésben és -gondozásban, de magyar nyelvűt nem talál a közelben.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. július 1. 05:22

Ezekre a problémákra is megoldás a szlovákiai Cseperedő program, mely jó hangulatban, baráti társaságban fejleszti a kicsiket és oktatja a szüleiket Szlovákia számos pontján, s ami a legfontosabb: magyar nyelven.

Hogy mi is az a Cseperedő, azt koordinátora, Berky Angelika mondja el. „Ez a program egy országos baba-mama hálózat, amely 2015 májusában létesült. Úgy éreztük, hogy a társadalmi élettől elszigetelt kismamáknak szükségük van arra, hogy közösségbe járjanak, lehetőségük legyen az egymással való találkozásra. Az alkalmakat tartalommal is megtöltöttük. A Ringató-foglalkozások középpontjában a babák és a szülők kapcsolata áll, míg a Szülők iskolája szakmai előadásokat nyújt az anyukáknak és apukáknak; jelenleg Buzitától Szencig húsz helyszínen lehet részt venni rajtuk Szlovákia-szerte.” Az ötlettől a megvalósításig sok lépést kell megtenni, melyek nem mindig egyszerűek. „Elvégeztem a magyarországi Ringató módszertani tanfolyamot, majd láttuk ennek a foglalkozásnak az áldásos hatásait és szlovákiai hiányát. Azt gondoltuk, jó lenne minél több helyszínen megvalósítani. Több pedagógus, óvó néni bekapcsolódott, elvégezték a továbbképzést, és kialakítottuk a klubokat. Maga a Ringató zenei neveléssel foglalkozik, kidolgozója Gállné Gróh Ilona. Nullától hároméves korig lehet látogatni, de a jövőben szeretnénk Ringató énekes óvoda foglalkozásokkal bővíteni a programunkat.”

 

Mire jó a Ringató?

„Az egyes foglalkozások Kodály-módszerrel a magyar népdalokra és mondókákra épülnek – mondja Serczel Mónika, a nagyfödémesi klub vezetője. Csengőszóval indítunk, ez megteremti a csendet. Utána megkezdődik a játékos, dalos foglalkozás. Énekelünk, ölbéli játékokat játszunk, melyek otthon is alkalmazhatók. Az anyukák szívesen járnak, sokszor a nagymamák és az apukák is, jó hatással van az egész családra, de a gyermekre is. A gyermek elsősorban az anyukáé és apukáé, így amikor új közösségbe viszik, félénk. A Ringatón azonban megbátorodnak, nyitottabbá válnak: pár hónap múlva már odaszaladnak hozzám, és megölelnek.” „Célja elsősorban nem a fejlesztés, de számos jótékony hatása van, például segíti a mozgást, beszédet, értelmi fejlődést, de a legfontosabb mégis az élményadás – veszi át a szót Angelika. – Anyukának és babának. Az óvodába kerüléskor is meglátszik, melyik gyerek járt Ringatóra. Hosszabb ideg tudnak figyelni, gyorsabban megjegyzik a mondókákat. Anya és gyermek között nagyon szoros az érzelmi kapocs, s mivel az első közösségi élményt édesanyjával éli meg a pici, biztonságban érzi magát, később az óvoda sem feszélyezi. Volt már kéthetes kisbaba is a foglalkozásomon, de általában három hónapos kortól érdemes járni.”

A félórás foglalkozás igyekszik minden gyermek igényéhez alkalmazkodni, azokat a mondókákat ismétlik a legtöbbször, melyeket a kicsik kérnek, de Mónika szerint van olyan, akinek nem tetszik meg ez a közösségi lét. „Sok szlovák anyuka jár hozzánk, olyanok is, akik szinte egyáltalán nem beszélik a magyar nyelvet. Mégis próbálják velünk énekelni a gyerekdalokat. Volt egy szlovák anyukánk, akinek a kislánya nagyon mozgékony volt, ezért nehezen vett részt a játékban. Ez nem lett volna gond, így is járhattak volna, végül azonban elmaradtak a csoporttól. De az anyukának tetszett, jól érezte magát velünk, és azt mondta, hogy a következő gyerekkel jön majd.” „Mi otthon is alkalmazzuk az egyes játékokat, a lányom sokszor kéri – meséli Kučera Futó Enikő, aki kétéves kislányával jár a Ringatóra. – Számos anyukát ismerek, aki szintén használja a tanultakat, hiszti esetén nagyon hatásosak, és a foglalkozás a gyereknek is sokat ad. Az édesanyák között pedig barátságok alakulhatnak ki.”

 

Útmutató a hétköznapokban

Talán sokan azt gondolják, hogy a Ringató foglalkozás csak egy gyermekkel kivitelezhető, azonban többgyerekes anyukákat, apukákat is szívesen látnak. Angelika szerint ilyenkor nem oszlik meg a figyelem, de olyan is volt már, hogy a nagyobb testvér játék babát ringatott, ahogy anyuka a kistestvért. „Két kisgyerekkel éppúgy lehet alkalmazni a játékokat, mint eggyel. Néha, amikor összeszokott a csoport, az is megesik, hogy a gyerek teljesen spontánul másik anyuka vagy a foglalkozásvezető ölébe ül. Ehhez bizalom szükséges. Ám a legfontosabb, hogy édesanyjával még jobban elmélyüljön a kapcsolata, együtt játszanak, énekeljenek.” Mónika szerint a legtöbb anyuka eleinte félénk, de idővel bátrabbak lesznek, hiszen ha nincs is jó hangjuk, gyermeküknek az övék a legszebb. „Nem foglalkozunk azzal, hogy a mellettünk lévő anyukának milyen a hangja, ez elszáll a fülünk mellett, mindenki a gyerekére figyel – erősíti meg Enikő. – A foglalkozások után meg praktikus tanácsokkal segítjük egymás, sokszor a Szülők iskolájában hallottakkal.”

A Szülők iskolája havonta érdekes előadásokkal színesíti az anyukák és apukák mindennapjait. „Két év alatt vendégünk volt már viselkedéspedagógus, párkapcsolati tanácsadó, dietetikus, logopédus, gyermekpszichológus, gyógypedagógus. A szülők elsajátíthatták a babamasszázs és a gyermekelsősegély alapjait, de tanácsot kaptak arra is, miként hordozzák gyermeküket kendőben. Ezek kötetlen beszélgetések, s hiteles információt, útmutatást adnak, ami nagyon fontos napjainkban, hiszen az interneten sokféle tanáccsal és praktikával találkozunk, melyek sokszor több kárt okoznak, mint amennyi haszonnal járnak. A jövőben tanfolyamokat is szívesen szerveznénk – mesél a távlati tervekről Angelika. Nyáron nálunk is szünet van, de szeptemberben újrakezdődnek a foglalkozások; reméljük, még több szülővel és gyermekkel találkozunk.”

 

 

Ringató- és Szülők iskolája-foglalkozások

Buzita, Felsőszeli, Fülek, Galánta, Gúta, Imreg, Ipolyság, Kőrös, Losonc, Marcelháza, Nagyfödémes, Nagyida, Nagymácséd, Perbete, Pered, Rimaszombat, Rozsnyó, Szalka, Szenc, Szepsi

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Öt hét szabadság, ha gyereket nevel

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Sheffield–Arsenal a tévében

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!