Egyetemi korrupciós botrány

Pont az iskolai tavaszi szünet előtt robbant bombaként a hír: Az FBI ötven embert tartóztatott le az Amerika történetében eddig legnagyobb egyetemi korrupciós botrányban. Voltak köztük egyetemi dolgozók, írásbeliteszt-felügyelők, egyetemi sportcsapatedzők, tanácsadók és két hollywoodi sztár.
Vasárnap

2019. április 9. 09:45

Immáron tizennégy éve élek New York városában, de hiába próbáltam az elmúlt pár nap alatt felidézni legalább egy személyes korrupciós élményt. Egy csaló jutott csupán az eszembe, aki magyar volt. Hazai, szlovákiai és magyarországi példákból viszont nincs hiány, rögtön egy tucatra is emlékeztem.

Ami az amerikai iskolaügyet illeti, egy legális korrupció viszont rég köztudott: a híres és gazdag családok lusta vagy buta csemetéi úgy jutottak be egy-egy elit egyetemre, hogy szüleik dollármilliókat adományoztak az intézménynek. Például Jared Kushner, aki jelenleg a Fehér Házban ül elnöki tanácsadóként, két és fél milliós szülői adománnyal került be a Harvard Egyetemre. George W. Busht csak családja miatt vették fel a Yale-re és a Harvardra. Egyik sem tanult jól. Vajon másként alakult volna a világtörténelem, ha Bush helyett valaki más lett volna az elnök, és Kushner helyett más ülne most a Fehér Házban?

Az átlag amerikai ember közép-európai szemmel nézve kicsit naivnak vagy túlontúl optimistának tűnhet, mert hisz az egyenlő bánásmódban és abban, hogy ha valaki keményen dolgozik, bármit elérhet. Én úgy nőttem fel, hogy láttam a párttagok privilégiumait, meg azt is, hogy le kellett fizetni a hentest, ha jó húst akartunk, és az orvost, ha jó ellátást szerettünk volna. Mivel pénzünk nem volt, szívességek bartervilágában éltünk. Ilyenek voltak a játékszabályok, és az utcán masírozó orosz katonák jelenléte naponta emlékeztetett rá, hogy ezeket nem tudjuk egyhamar és egyedül megváltoztatni.

Az amerikai játékszabályok kicsit mások. Itt van elég jó orvos és minőségi hús – ezekért nem kell senkit lefizetni, de igaz, hogy a legszegényebb osztályok számára majdnem lehetetlen olyan helyen lakni, ahol könnyű hozzáférésük volna jó orvosi ellátáshoz és jó minőségű élelmiszerhez. Az egyetemi helyek pedig szűkösek, és az elit egyetemi diploma olyan státusszimbólum manapság, mint a legújabb Tesla autó vagy egy nagy ház. Ezért azok a szülők, akik megtehetik, már kiskoruktól magánórákra járatják csemetéiket, hogy mire arra kerül a sor, könnyen letegyék a vizsgákat, és bejussanak az egyetemre. Ehhez sok pénz kell. A még tehetősebb szülők több millió dolláros adománnyal biztosíthatják utódaik felvételét. Nyilván ezt is csak kevesen engedhetik meg maguknak.

A friss korrupciós botrány kapcsán a sajtóban remek eszmefuttatások jelentek meg arról, hogy maga a rendszer korrupt, és ez így igaz. Az egyik esszé szóvá tette, hogy az ötven ember, aki ellen vádat emeltek, csalt és jogellenesen járt el ugyan, de az igazi botrány talán ott van, hogy nem egyenesen az egyetemeknek fizettek, hanem egy közvetítőn keresztül költöttek pénzt ugyanarra. A gazdagok és a középosztály nagyon jól tudja, hogy az elit egyetemi diploma kapcsolatokhoz, azok meg jól fizetett állásokhoz vezetnek. Így hajlandók mindenféle legális és illegális korrupciós manőverre, hogy biztosítsák gyermekük fényes jövőjét. Ezért aztán egy egész, egyetemi előkészületekre specializálódó iparág keletkezett, a mostani botrány főszereplője csak ennek az iparágnak a logikus folytatását találta fel különféle csalási módszereivel.

A szegényebb osztályokból való szülők és diákok még inkább tudják, hogy a középosztályba a legkönnyebben egy jó diplomával tudnak bejutni. Előttük azonban csak egy ajtó áll, a másik kettőt nem is látják, amelyeket dollárhegyek nyitnak csak meg.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Újságírók célkeresztben

Elhunyt Csető János

Fed-kupa: Cibulková és Kužmová is örül a sorsolásnak

Manchester City–Tottenham meccs a tévében

Tovább bonyolódik az SaS eltűnt politikusának ügye, már a családjának is nyoma veszett

Kétszer annyi balesetért felelős az alkohol húsvétkor, mint az év többi részében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?