E-lektrosokk

Az elmúlt hetek viharos estéi sorra pusztították a számítógépeket és kiegészítőiket. Megszoktuk, hogy vihar előtt a legértékesebb berendezéseket kihúzzuk a konnektorból. Ennél érdemes jobban odafigyelni. A számítógépek leggyakoribb pusztítója máshonnan érkezik.
Vasárnap

2014. augusztus 15. 14:00

 

Kábelek kavalkádja

Régen a lakás berendezései csak a villamos hálózaton keresztül voltak összekötve a külvilággal. Ehhez társult még egy tévé-tetőantenna, amelyet rendszerint kihúztak a készülékből, hogy baj esetén csökkentsék a tűz és egyéb károk lehetőségét.

Ma sok családi házon internetes vevő- és hagyományos antenna, kábeltévés kapcsolat és telefonvezeték is van. Ha a környékre villám csap, ezeknek a kábeleknek bármelyikén túlfeszültség keletkezhet, így fokozott veszélynek vannak kitéve.

A kaszás telefonon érkezik

Ha a háztól távolabb csap is le a villám, a környék vezetékei jól terjeszthetik a túlfeszültséget. Az elektromos hálózatban azonban számtalan biztosíték állja útját, ezért a bedugva felejtett számítógép a legritkábban romlik el így. Az internetes modemhez kapcsolt telefonvonalról viszont ez már nem mondható el. Ha áramütés érkezik, a telefonhálózat jól közvetíti a modembe, wifi-routerbe és a hozzá vezetéken csatlakoztatott számítógépekbe. A villámnak szinte semmi sem állja útját, így általában a legjelentéktelenebbnek hitt vezeték okozza a legnagyobb pusztítást.

A számítógépnek általában a hálózati kártyája sérül, rossz esetben szinte az egész gép használhatatlanná válik.

Több megoldás van

Legegyszerűbb megoldás a konnektorba dugható túlfeszültségvédő. Létezik olyan változata, amelyen telefonos és tévéantennás védelem is van. Hátránya, hogy esetenként zavarja a kapcsolatot, ezért internetes vonalakhoz nem használható.

Léteznek túlfeszültség-védelemmel ellátott internetes modemek. Ezek ugyan villámcsapáskor kiégnek, de egyfajta elektromos biztosítékként megvédik a hálózat többi berendezését a károsodástól.

A legbiztosabb mégis az, ha vihar esetén a berendezéseket nemcsak az elektromos, hanem a telefonhálózatról is lekapcsoljuk.

 

 

 

 

Önnek ajánljuk

Néhány MKP-s az Összefogásért dolgozik

GALÉRIA: Csak büntetőkkel jutott tovább a DAC a kupában

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Hét hónap alatt akarja meghódítani a világ 14 legmagasabb hegycsúcsát egy nepáli hegymászó

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?