DUNAÚJFALU

Általában úgy írják le, hogy a Kis-Dunába igyekvő Feketevíz bal partján található, de ez ma már nem egészen helytálló, a folyócskát ugyanis részben „bekebelezte” a falu. Dunaújfalut egyébként furcsa kettősség jellemzi.
sysadmin

2009. január 9. 02:00

Általában úgy írják le, hogy a Kis-Dunába igyekvő Feketevíz bal partján található, de ez ma már nem egészen helytálló, a folyócskát ugyanis részben „bekebelezte” a falu. Dunaújfalut egyébként furcsa kettősség jellemzi. Egyrészt régi, hagyományosan Pozsony vármegyei község, másrészt újnak mondható, hiszen jelenlegi nevén 1960-tól létezik, amikor Dunaújfalut és Dunasápot egyesítették. A történelmi múlt egyre távolodik időben és szellemiségben, hiszen ez a település az egyik legépületesebb példája a huszadik századi népvándorlásnak és nyelvváltásnak. Az egykori német– magyar–szlovák falut napjainkban már mintegy 73 százalékban szlovákok lakják. Hogy pontosan mennyien, nem tudom, de magyar nyelvű községnévtáblát hiába keresünk megérkezésünkkor – ez talán vandál kezekről árulkodik. A demográfi ai mozgásra jellemző, hogy a legutóbbi, 2001-es népszámlálási adatok 1626 lakost említenek, két éve 1810 lakosa volt, napjainkban pedig 1960. S mire ezek a sorok megjelennek, talán még több. Mert Dunaújfalu napról napra nő, terjeszkedik. Összehasonlításképp jegyezzük meg, hogy egy évszázaddal ezelőtt, 1910-ben 355 lélek lakta. Azon már meg sem lepődik az ember, hogy magyar iskolája, óvodája évtizedek óta nincs, még a hatvanas évek egységesítő politikájának estek áldozatául. Teljes szervezettségű, szlovák nyelvű alapiskolájában 140 gyermek tanul, míg a kétosztályos szlovák óvodában jelenleg 46 nebulót találunk. (Megjegyzendő, hogy hamarosan elkészül a harmadik osztályterem is.) Az a néhány gyermek, akit magyar iskolába írattak a szülei, a közeli Félbe jár tanulni. Dunaújfalu másik különlegessége, hogy – miután két falu alkotja – mindenből kettő van. Például focipályából, ravatalozóból és tűzoltószertárból. Vagy haranglábból: a sápi és a dunaújfalui mint két ikertestvér. Mindkettő építészeti gyöngyszem, ám a legértékesebb épület a román kori Szent Fülöp és Jakab-templom, amely mesterséges dombon áll.


Házdömping


Mi más körül is forognának Dunaújfalu hétköznapjai, mint az építkezés körül? Bár magának a községnek nincsenek szabad telkei (zömüket az ingatlanközvetítőknek adják el az őslakosok), a 2004-ben elfogadott területfejlesztési terv nagy terjeszkedéssel számol. Bármerre indul el az ember a központból, mindenütt épülő házak, házsorok látványa fogadja. Ez az ütem természetesen a főváros közelségének a hatása, s (bár az utak minősége tekintetében a környék – és a hat kilométerre fekvő Szenc környéke – nem áll túl fényesen) ez azzal jár, hogy az egész országból érkeznek ide betelepülők. Takáčová Viola szerint – aki két éve nyerte el a községben a polgármesteri tisztséget – legalább ötszázra tehető azoknak a száma, akik itt laknak ugyan, de nincsenek bejelentkezve. (Ez szerényen számítva legalább a lakosok negyede!) Sokan már mint pozsonyiak érkeznek, de többségük eredetileg az ország távolabbi vidékeiről jön. Sajnos, sok közöttük a csöndet és nyugalmat kedvelő, bezárkózó, de a szolgáltatásokat ugyanúgy igénylő lakos. Dunaújfalu legnagyobb vonzereje tehát, hogy közel fekszik a nagyváros kínálta munkahelyekhez, ugyanakkor nem megy keresztül rajta főút. (Ezért él itt többek közt Iveta Radičová is, akiről köztudott, hogy a parlamenti ellenzék elnökjelöltje. A polgármester asszony csak dicsérő szavakkal tudja illetni, s nem csak illendőségből.) Keresztezi ugyanakkor a Feketevíz (amelyet két éve megtisztítottak), és közelében folyik a Kis-Duna. A község határában van egy kis vízerőmű is, ebből azonban semmi haszna: a vízügy tulajdonában van, s az általa termelt energia másokat szolgál. Pedig Dunaújfalu és Fél lakosságát bőven ellátná árammal. Másik érdekessége a falunak, hogy a vizek miatt három hídja van. A víz természetesen szabadidős célokat is szolgál, a Kis-Duna partján találjuk a közkedvelt Aranykárász üdülőközpontot. Egy ekkora községnek természetesen kijár a magas színvonalú szolgáltatás, és erre nemigen lehet panasz. Ami nagyon hiányzott, az a gyermekorvos, de idén remélhetőleg ez a kérdés is megoldódik, s a tervek szerint gyógyszertárat is kapnak a lakosok.


Rendezvények sora


Dunaújfaluban még működik a Csemadok helyi szervezete (vezetője Vitálos Gizella), és nincs hiány szórakozási lehetőségekből. A polgármester elmondja, hogy nagyon jó a kapcsolata a féli iskolával, s ennek köszönhetően egy-egy rendezvényről nem hiányoznak a magyar gyerekek sem, legyen szó nyugdíjasok köszöntéséről, májusfaállításról, anyák napjáról, gyermeknapról, a gyerekeknek rendezett futballtornáról vagy más hasonlóról. A rendezvények sorából nem hiányozhat a helyi nőszervezet főző- és a vadászok agyaggalamblövő versenye vagy a szokásos horgászverseny. A nyugdíjasokat minden évben ajándékkal lepik meg, általában ötszáz koronás vásárlási utalvánnyal, de tavaly év végén például minden hetven évnél idősebb ember eurócsomagot kapott. Az ajándékból az újszülötteknek is kijut: az önkormányzat minden születő gyermeknek kétezer koronát ad. A legtöbb rendezvény bevételét az iskola és az óvoda támogatására fordítják, míg a hagyományos farsangi bál bevételét a rosszabb szociális helyzetű lakosok kirándulására költik. Ilyen kirándulást évente többször is szerveznek. Tavaly például Esztergomban, Szentendrén és Visegrádon jártak.


Tervek, jövőkép


Amikor megkérdezem, hogy milyennek képzeli el faluját, mondjuk, húsz esztendő múlva, a polgármester sok tervet említ. Igaz, ezek inkább a közeljövő feladatai, rövid távú elképzelések. Sápon szabadidőközpont és játszótér épül, de sok járdát kell lerakni, a Feketevíz mentén pihenőzónát szeretnének kialakítani, két autóbuszmegállót létesíteni, s a polgármester magyarországi mintára kerékpárutat is el tud képzelni a víz közelében. A legköltségesebb talán mégis egy katolikus templom építése, mivel jelenleg csak a régi iskolában berendezett imaterem szolgálja a híveket. Húsz év meglehetősen nagy idő: szerény becslések szerint akkorra Dunaújfalu lakosainak száma megközelíti majd a négyezret. Sőt ahogy a népvándorlás alakulását nézi az ember, lehet, hogy akkorra kisebb város lesz az egykori két kisközségből.

Önnek ajánljuk

Miből él az elnökjelölt?

Hamšík Lavezzivel is konzultált átigazolása előtt

Tiltakoznak a kiállított melltartók és bugyik ellen

21 Savage szabadlábon

Pedagógiai napok a digitalizáció jegyében

Pellegrini: A rendőrség senki fölé nem terjeszti ki a védőszárnyait

Legfrissebb galériák
Olvasta már?