Vasárnap

Dínomdánom, szánom-bánom

admin

2009. április 10. 04:00

Van a húsvéti locsolkodásnak árnyoldala is: az utcán részegen botorkáló kis- és nagyfiúk. Egyesek kórházban végzik – alkoholmérgezéssel. Dani nem akart szégyenben maradni, osztálytársnőinél nem merte visszautasítani a kínálást.


Van a húsvéti locsolkodásnak árnyoldala is: az utcán részegen botorkáló kis- és nagyfiúk. Egyesek kórházban végzik – alkoholmérgezéssel.

Dani nem akart szégyenben maradni, osztálytársnőinél nem merte visszautasítani a kínálást. Mindenütt csak egy pohárkával ivott, de délutánra így is alig állt a lábán. Társai szórakoztak rajta, hogy a kisfú nem bírja az italt, és ez igaz is: tizenöt évesen most először kóstolt bele a húsvéti szokásokba, szabadjára engedve. Addig öccsével és édesapjával ment meglocsolni az ismerősöket, a családban lévő lányokat, és szolgálataiért csokit meg tarka hímest kapott. Soha senkinek eszébe sem jutott, hogy öntsön neki egy kupicával. Az italtól alaposan nekibátorodott haverok kurjongatva betértek egy újabb lányos házba, s észre sem vették, hogy Dani lemaradt – falfehéren s olyan rosszul érezve magát, hogy azt hitte, rögtön belehal. Szerencsére aztán csak magához tért, s valahogy hazatántorgott. A mama és a papa majd elájult, amikor meglátták fiacskájukat, de volt annyi eszük, hogy ilyen állapotban ne szóljanak neki. Úgyse fogta volna fel, mit mondanak. S attól sem tudták megóvni, ami ezután következett: hányt, rosszul volt – még másnap is csapnivalóan érezte magát. Egy életre elege lett a kóstolgatásból...

Tizenöt évesen 17 sör
Daninak igen rossz emlékei vannak erről a húsvétról, s alaposan megjegyezte őket. De nagyon sok társa másképp van vele – jó heccnek, virtusnak tartja. Nemcsak locsolkodáskor. Nézzünk körül, hogy diszkókban, házibulikon mennyi a részeg fiatal hazánkban, sőt, már olyan is, aki alkoholizmusban szenved! Egyik-másik még 15 éves sincs. Pedig ennyi idős korban öt hónap is elég, hogy a fiatal szervezetben kialakuljon a függőség. Megddöbbentő az Országos Gyermekalap statisztikai adata, amely szerint Szlovákiában egy 15 éves havonta átlagosan 17 sört iszik meg. 2007-ben 2872 volt az olyan bűncselekmények száma, amelyet fiatalkorúak ittas állapotban követtek el.
Az egyik legsúlyosabb probléma, amely az említett szervezet tavaly hat pozsonyi alapiskola 8. és 9. osztályában végzett felméréséből kiderül, hogy a serdülők már 12–15 éves korban találkoznak az alkohollal. A megkérdezettek 84%-a azt válaszolta, hogy már ivott szeszes italt, zömük még 12 évesen. A tanulók 41 százalékát családi összejöveteleken rendszeresen megkínálják, s nem is látnak benne semmi kivetnivalót, sőt úgy tartják, hogy ezt a hagyományok megkívánják. Az is meghökkentő, hogy a gyerkőcök bevallása szerint a szülők sokszor nem figyelnek oda, mennyit iszik a fiuk vagy lányuk. A felmérés szerint a gyermekek 23%-a baráti körben iszik, s a megkérdezettek 46%-a 15 éves koráig már volt spicces, sőt részeg is.
Szlovákiában egyre több gyermek fogyaszt szeszes italt. Az orvosok szerint az utóbbi öt-hat évben 50%-kal nőtt a számuk – a legújabb adatok szerint Kassán az utóbbi három évben nyolcszorosára –, és az italozók 40 százaléka lány. Ami rémisztő: egyre több fiatal – a lányokat is beleértve, akik e téren lassan behozzák a fiúkat – kerül kórházba alkoholmérgezéssel.
Az Európa 35 országában több mint százezer 15–16 éves fiatal körében végzett ESPAD 2007 iskolai felmérésnek a napokban közzétett adatai szerint a megkérdezett fiúk 23, a lányok 17%-a kipróbált valamilyen drogot, alkoholt pedig legalább egyszer 90%-uk fogyasztott; a fiúk inkább sört, s ami megdöbbentő: a lányok tömény italt. Csehországban a legrosszabb a helyzet, ott már minden 11. iskolás gyermek kipróbálta valamelyik drogot. S figyelemreméltó az is, hogy a 12 éve tartó felméréssorozat adatai szerint a legtöbb országban javult a helyzet, Csehország és Szlovákia kivételével.

A húsvét nem az alkohol ünnepe
Falvainkban, városainkban egyre gyakrabban tárul elénk húsvétkor ünnepinek nem épp nevezhető kép: dülöngő, ittas tizenévesek. Nemrégiben ugyan a parlament törvénybe foglalta, hogy az, aki megkínálta őket, töltött nekik, büntetendő. Kiskorúak nem fogyaszthatnak alkoholt, s 15. életévük betöltése előtt nem tartózkodhatnak olyan helyen, ahol szeszes italt mérnek. Ha megszegik a törvényt, szüleikre több mint 33 eurós (ezer korona) bírságot szabhatnak ki. Bár a törvény óriási vitát váltott ki, van valóságalapja: az illetékes szervek szerint ugyanis a gyermekek 90 százaléka 6–8 évesen találkozik először az alkohollal, az első pohárral általában a szülő kínálja meg. Így kicsi korától azt látja, hogy az ital, duhajkodás, virtus az ünnepek tartozéka. Húsvétkor nem illik visszautasítani egy pohárkával, s ennyi nem is árthat, hiszen a nagymamák is ezzel a bevált módszerrel gyógyítgatják a gyomorfájást meg egyéb nyavalyájukat. Néhány szülő nagyon toleránsan kezeli, ha gyermeke ittasan megy haza, mondván: „most már megtapasztaltad, milyen az”, s még megtoldják egy-egy arról szóló vidám történettel, hogyan váltak maguk is felnőtté.
Ünnepek, főleg szilveszter és húsvét idején nő az olyan esetek száma, amikor kiskorúak alkoholmérgezéssel kórházban kötnek ki. Turócszentmártonban egy tízéves fiúcska eszméletlenségéből magához térve azt állította az orvosoknak, hogy társaival gombázni ment az erdőbe, s ott egy üveg szilvóriumot találtak. Pozsonyban olyan esetre is emlékeznek, amikor egy fiú 3, egy lány pedig 4 ezrelék alkohollal a vérében került kórházba. Van, amikor a mentő idejében érkezik, de olyan is, hogy már késő. Figyeljünk oda, vigyázzunk a gyermekekre!
---------------------------------------------

Mit mond az orvos?
Dr. Jana Hamade, a Szlovák Közegészségügyi Hivatal gyermek- és ifjúsági osztályának munkatársa
„A fiatalok körében nőtt a tömény alkohol fogyasztása. Azoknak a 11–14 éves tanulóknak a száma, akik a barátaiknál szeszes itallal koccintanak, kétszeresére emelkedett; a középiskolások 25–30 százaléka úgy véli, hogy ideje volna korlátozni az ivászatot. A jelenség veszélyes: a gyermekek, kamaszok szervezete sokkal hamarabb felszívja az alkoholt, és nehezebben bontja le, ezért könnyebben kialakulnak mellékhatások. A kisgyermekeknél már egész kis mennyiség is súlyos károkat okozhat. Az italozás szervi károsodást okoz, kihat az agy és a tüdő tevékenységére. Megnehezedik vagy leáll a légzés, s ez veszélyezteti a vérkeringést, szívműködést, és agykárosodáshoz vezethet.
Alkoholmérgezéssel minden korosztályban találkozhatunk: kisebb gyermekeknél sokszor elég az asztalon felejtett pohár, benne jobb esetben csak sör vagy bor, rosszabb esetben tömény ital. A tünetek fél–egy órán belül jelentkeznek: a gyermek összevissza beszél, dülöngél, bárgyú képpel nevetgél. Később mélyen elalszik, s nehezen tudjuk felébreszteni. Ha egy gyermeknél alkoholmérgezés tüneteit vesszük észre, itassunk vele minél több cukros teát vagy vizet, és hánytassuk (sós vagy langyos víz itatásával vagy a torok csiklandozásával), hogy minél jobban hígítsuk az alkoholt, s részben eltávolítsuk. Ha a gyermek aluszékony, rosszul érzi magát, sápadt, hány, keressük fel az orvost.


Az alkoholmérgezés tünetei
• Zavart tudatállapot
• Hideg, nyirkos, sápadt vagy kékesszürke bőr
• A légzés lelassulása
• Gyenge és gyors pulzus
• Kitágult pupilla
• Hányás, akár alvás közben is
• Görcsrohamok
• Eszméletvesztés


Néhány jó tanács a szülőknek
 Beszéljük meg a témát a gyermekekkel, méghozzá addig, míg nem késő. S lehetőleg gyakran térjünk vissza rá.
 Kérdezzünk: tudakoljuk meg, hogy ismer-e gyermekünk a környezetében olyat, aki iszik.
 Fontos a megfelelő pillanat megválasztása, amikor el tudjuk magyarázni a szeszfogyasztás veszélyeit (egészségkárosodás, memóriazavar, rossz közérzet, kínos helyzet).
 Ha a családban van alkoholista, ne felejtsük, hogy a hajlam öröklődhet.
 Tanuljunk meg bízni gyermekünkben, természetesen úgy, hogy szabályokat határozunk meg, és ellenőrizzük megtartásukat, de azért teret hagyunk neki arra, hogy saját döntéseket hozzon.
 Legyünk éberek: figyeljünk oda fiunkra, lányunkra, ismerjük meg barátait, azok szüleit.

Önnek ajánljuk

2018. október 17. 11:14

Pozsonyi Dzsessznapok 2018

2018. október 17. 12:55

Az október 5 híres rokona

2018. október 17. 11:06

Meddig érvényes a végrendelet?

2018. október 17. 11:05

Elért az ősz