Diana hercegné királyi nyomora

Az újságírók ölték meg, ők kergették a halálba – jegyezték meg többen azon a forró augusztus végi délutánon, amikor Diana hercegné halálhíre bejárta a világsajtót. De mi volt Lady Di életének igazi titka?
Veres István

2019. április 4. 09:15

Vannak botrányhősök, akik eleve annak készülnek, mert a botrányoktól remélik a hírnevet, a sikert és a csillogást. Vannak botrányhősök, akik nem kimondottan keresik a botrányt, de végül mindig megtalálják, vagy a botrány találja meg őket. Aztán vannak azok a botrányhősök, akik nagyon szeretnék elkerülni a botrányt, de nem tudják, így rendszeresen a bulvársajtó témái, vagy ha tetszik, áldozatai, lesznek.

Elment, de itt van

Lady Diana Spencer a 80-as évek elején a világ egyik legismertebb családjába, a Windsor-dinasztiába házasodott be, és egy csapásra maga is a világ egyik legismertebb, legnépszerűbb emberévé vált. A hírnévtől és a vele járó botránykeltéstől pedig már utólag sem tudott szabadulni, miután a házasságát felbontotta. De még saját halála után sem, hiszen úgy tűnik, mindig akad még egy-egy hangfelvétel vagy egyéb információ Diana és Károly herceg házasságának idejéből, amelyekkel életben lehet tartani az érdeklődést, a botrányt. És hát hiába távozott Diana az élők sorából 1997-ben, akkor is kicsit rá gondolunk, amikor arról olvasunk, hogy volt férje, Károly herceg Székelyföldön vett magának hétvégi házat, vagy arról, hogy kettejük kisebbik fia, Harry herceg egy átbulizott lakodalmas szombat éjszaka után reggel hatkor Esztergomban kifeküdt az úttestre egy busz elé. Pedig ezek már rég nem Lady Diana ügyei.

A hercegné életét megírták már több ezer, ha nem több millió cikkben világszerte. A bolygó lakossága viszont ennek ellenére még mindig kíváncsi az újabb és újabb részletekre ugyanúgy, mint ahogy a tragikusan elhunyt hercegné portréjával készített tányérok vagy bögrék is mindig elfogynak a brit szuvenírboltok polcairól. A szívek királynőjének is nevezett Diana tehát még mindig itt van köztünk valamennyire (ha annyira nem is, mint Zámbó Jimmy). Életútjának és oly sokszor kiteregetett hálószobatitkainak részletes bemutatása helyett ezért azon próbálunk meg elmerengeni kicsit, mi lehetett a hercegnének az a tulajdonsága, amely miatt annyira szimpatikus volt annak a sok millió embernek a szemében. Hiszen hírességekből, királyi családtagokból világszerte találunk rengeteget, jó részük Dianához hasonlóan jótékonykodik is rendszeresen, ha nem jár is leprások közé, mint ahogy ő tette.

Pont ő, pont akkor

Feltehetjük akár bulvárosan is a kérdést: mit tudott Diana, amitől érdekesebb volt a föld lakossága számára, mint mondjuk, Victoria Beckham? Mondjuk, Beckhamné jó ideje ott van a brit bulvársajtó top témái közt, és egy darabig még ott is lesz, de ugye ez minket itt a hetedik határon túl már nem érdekel annyira. Victoriában nem is látjuk a világ megmentőjét, sem a szívek királynőjét, sem egyebet egy hírességnél. Hozza, amit a műfaj megkövetel: híres ő is, férje is, gyerekeik is, néha felvesz valami érdekes ruhát, amiről megemlékeznek a címlapok, és telik tovább az élet. De ahhoz, hogy Dianának a világra gyakorolt hatását megértsük, kicsit vissza kell gondolni magunkat a 80-as évekbe. Hogy érezte magát akkoriban Anglia, és hogyan a világ? Ha Angliát nézzük, az 1979 és 1990 közti időszak a konzervatív párt politikai hegemóniája és Margaret Thatcher miniszterelnökségének időszaka. A brit társadalom fejlődésének egy olyan szakasza, amikor a második világháborút már nemcsak kiheverő, hanem gazdaságilag és látszólag politikailag is jó kondícióba is hozott ország erős vezetése egy olyan problémával találja szemben magát, amellyel nem tud mit kezdeni: ez pedig a munkanélküliség. Sztrájk sztrájkot követ, a hatalmon levő toryk pedig nem tudnak értelmes alternatívát kínálni az egyre súlyosabb szociális problémákra. A zenében ezeket az éveket nevezzük a punk hőskorának, amikor a bigott erkölcsi normákat meg az unalmas és mozdíthatatlan társadalmi rendet egyaránt elutasítva a fiatalok egy része az anarchiában látta a kiutat. Ebbe a társadalmi helyzetbe csöppent bele az először félszeg, majd egyre magabiztosabbá váló új walesi hercegné, II. Erzsébet angol királynő menye, aki 1981-ben kötött házasságot Károly herceggel. Egy szempillantás alatt ikon lett, ráadásul született arisztokrataként nagyfokú szociális érzékenységet mutatott. Jótékonykodott, és bár maga is arisztokrata volt, úgy fordult a szegények és elesettek felé, hogy a világ elhitte neki: őt ezeknek az embereknek a sorsa tényleg érdekli.

Cifra nyomorúság

Férjével, Károly herceggel gyerekkoruk óta ismerték egymást, Diana családja az egyik legbefolyásosabb és legjobb vérvonalú angol nemesi família, tehát minden adott volt ahhoz, hogy ez a két ember álompárt alkosson. De férje szerelmét soha nem sikerült kiharcolnia, mert Károly egy másik nőt szeretett, ráadásul nyilvánvalóvá is tette Diana számára, nem célja, hogy ő legyen az első walesi herceg, aki nem tart szeretőt.

Diana tehát szenvedett, hiába nem kellett soha szűkölködnie az anyagiakban – ezekről a szenvedésekről a sajtó szintén beszámolt, hiszen neki sem maradt egyéb választása, mint hogy másnál keresse a boldogságot. De ettől még lehetett volna ez egy csendes, „na de történt már ilyen” típusú élet, amelyet a szereplői, úgymond, elviselnek, ha már így hozta a sors. Diana viszont beszélt a részletekről. Elmondta egy interjúban, hogy a házasságuknak három szereplője van. Szülés utáni depressziójáról azt mondta: úgy érezte, ő volt az első a királyi családban, aki nyíltan sírt, és ezzel senki nem tudott mit kezdeni. Világszerte nők milliói érezhették úgy, hogy végre egy nő, aki beszélni mer azokról a dolgokról, amelyekről a legtöbb nő nem beszélhet élete során soha. Válásának részleteiről (1996-ban vált el Károlytól), a királyi család kevésbé ismert arcáról, saját bulimiájáról, vagyis táplálkozási zavaráról, amely evésrohamokban mutatkozott meg. Közben Diana olyan, mai szemmel nézve banálisnak tűnő dolgokkal tudott hatni, mint hogy váratlanul rövidre vágatta a frizuráját (mint később kiderült, ez a fodrász ötlete volt). Pedig Diana az iskolában kimondottan rosszul tanult. Halála is érthetetlen, hiszen a tragikus párizsi autóbaleset azután történt, hogy végre megszabadult Károly hercegtől, vagyis új fejezetet kezdett életében. És talán még emlékszünk, hogy Kalkuttai Teréz anya pontosan öt nappal utána halt meg, 1997. szeptember 5-én. Olyan, mintha mindketten azért éltek volna, hogy példájukkal megváltoztassanak valamit a világban. Mindez patetikusan hangzik, de hogy is ne volna egy cikk patetikus, amely a szívek királynőjének életéről szól?

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Jelentősen gyengül az OĽaNO

Zuzana Čaputová kinevezte Mészáros Lajost a Bírói Tanácsba

Sikeres, népszínházi arculatú évadot zárt a Jókai Színház

Drasztikus díjemelés helyett megoldás az óvárosi magyar oviban

Továbbra is a Paris Saint-Germain ül a francia trónon

Több városi rendőr járőrözik Kassa belvárosában

Legfrissebb galériák
Olvasta már?