Cukros vagyok?

A cukorbetegség (diabetes mellitus) a leggyakoribb anyagcsere-betegség, szövődményei által rontja a benne szenvedő életminőségét és életkilátásait. Szlovákiában 2012-ben 342 124 érintettet tartottak nyilván, az orvosok szerint 2025-re félmillióra nőhet a számuk. Világszerte 380 millió ember szenved a betegségben, húsz év múlva csaknem 600 millióan lesznek.
Szabó Laci

2014. április 4. 18:03

Az elhangzott adatokhoz kapcsolódik még egy nagyon fontos – figyelmeztet MUDr. Zuzana Némethyová, CSc. diabetológus. Feltehetően kétszázezerre tehető azok száma, akik nem tudnak a betegségükről. Világviszonylatban meg még nagyobb az arányuk: az érintettek mintegy 46 százaléka. Ez pedig megdöbbentő adat.

 

Több a nő, mint a férfi

Tény az is, hogy a cukorbajban szenvedők között több a nő, mint a férfi, s hogy a betegek 90,3 százalékánál 2. típusú diabéteszt diagnosztizáltak. Az 1-es típus leggyakrabban gyermek- vagy serdülőkorban lép fel, a 2-es típus általában időskorban alakul ki. Kezdetben gyakori a tünetmentesség, sokszor csak a szövődmények megjelenése kapcsán állapítják meg a kórt. A cukorbetegséget korai és késői szövődmények követik. Hátrányosan befolyásolja az összes szerv, mindenekelőtt az erek, idegek, szem és vese működését. A doktornő elmondta: nálunk az érintettek közül 193 014 szenved magas vérnyomásban, 166 840-nek magas a koleszterinszintje, 69 376-nál lépett fel recehártya-károsodás (991 végleg megvakult), 43 258-nál vesekárosodás vagy veseelégtelenség. A diabéteszes betegek háromnegyede hal meg szív- és érrendszeri betegség következtében.

 

Miért több a beteg?

Az első és legfontosabb ok – figyelmeztet MUDr. Adriana Ilavská diabetológus –, hogy az energiabevitelünk 20-30 százalékkal nőtt, ezzel szemben jóval kevesebbet mozgunk. Kimutatható az is, hogy a kór, amely valamikor „öregkori cukorbajként” tartottak számon, egyre fiatalabb korban jelentkezik: már nem ritka gyermekeknél és 40-45 éveseknél sem. Bár ma már a diabétesz jól kezelhető – az utóbbi években a gyógyszeripar nagyot lépett előre ezen a téren, ma már teljesen új gyógyszercsoportok állnak rendelkezésre –, a szakember szerint csak az érintettek 25 százaléka kap megfelelő kezelést. Az orvosnő még egy fontos dologra hívja fel a figyelmet: olyan diagnózisról van szó, amelynél sokat nyom a latban a kezelőorvos és a páciens együttműködése. „Odafigyeléssel, erős akarattal az ember lényegesebb korlátoktól mentes életet élhet” – hangsúlyozza Ilavská doktornő, és szavait egyik betege, Ľuba asszony is megerősíti. Elmondja: attól félt, hogy egész életében inzulint kell szurkálnia, de elegendő volt a gyógyszeres kezelés, sőt fokozatosan csökkenthető az adag. Változtatott az étrendjén, s egy idő múlva lényegesen javult az állapota, ráadásul jó néhány fölösleges kilótól is megszabadult.

 

 

Ügyeljünk a tünetekre

 

  • Magas vércukorszintnél: szájszárazság, szomjúságérzés, gyakori, bő vizeletürítés, viszketés, cukor és fehérje a vizeletben, lassú sebgyógyulás.
  • Korai esetben diétával, később gyógyszeres kezeléssel karbantartható.
  • Alacsony vércukorszintnél: meleg, száraz, kipirult bőr, mély és szapora légzés.
  • Fiatalkori cukorbaj: sovány testalkat, normális vérnyomás, nagy inzulinszükséglet (kívülről kell bevinni).

 

 

Hogyan kezelhető?

* Kezelése egész életen át tartó elkötelezettséget jelent. Lényege a vércukor megfelelő szinten tartása, amellyel megelőzhetők a szövődmények.

* A 2-es típusú cukorbaj kezelése lépcsőzetesen épül fel. Kezdetben diéta és testmozgás az alapja. A betegség előrehaladásával szájon át szedhető antidiabetikumok következnek. Ezek olyan gyógyszerek, amelyek fokozzák az inzulinérzékenységet vagy -termelést.

* Inzulin adagolására csak akkor kerül sor, ha a szervezet már nem képes inzulint termelni.

* Az 1-es típusú diabéteszben a kezelés azonnal inzulinnal kezdődik.

 

 

Önnek ajánljuk

Kočner rács mögött marad

Megszüntették a sürgősségi betegellátást Léván

Az olcsó ukrán baromfi kiszorítja a hazai húst

Az SaS szerint a Gorilla-iratok megsemmisítése bűncselekmény lenne

Két hajléktalan életét követelte a hideg Pozsonyban

Tükör helyett kamerákkal ellátott Lexus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?