Csőtörés, szivárgás, dugulás elhárítása modern technikával

Akár kertes, akár társasházban, új építésűben vagy régiben lakunk, előfordulhat, hogy vízvezeték-szerelő szakemberre lesz szükségünk. Csőtörés, szivárgás, vízvezeték-, csaptelep-, szifon-, kád-, WC-tartály-csere, új vízcsatlakozó a mosógépnek, vízmérő a kerti csapra, dugulás elhárítása, új radiátor felszerelése, vízszerelés teljes körű kivitelezése – ezek mindegyike egy a lehetséges munkák közül.

2018. október 7. 09:00

- Fotó: shutterstock.com

Napjainkban egyre kevesebben vannak akik önállóan vállalkoznának a fentiek kivitelezésére. Ez nem meglepő, hisz a vízszereléssel, vízvezetékcserével kapcsolatos technika sokat fejlődött mind a felhasznált anyagok, mind a szakmai technológia területén. A szakma fejlődését jól érzékelteti, hogy 20-30 évvel ezelőtt lakásunk egész burkolatának a feltörésére is szükség lehetett egy szivárgás megtalálásához, a 21. század eszközeivel viszont már csak a sérült szakaszon kell bontanunk.

 

Ha törik, ha szivárog

A csőtörést könnyebb észrevenni, mert egyértelmű jelei vannak: nagy sugárban ömlik a víz, kisebb méretű tó van a lakásunkban, rosszabb esetben a szomszédunk lakásában is víz csordogál.

A szivárgásnak, csőrepedésnek ezzel ellentétben nincsenek egyértelmű tünetei, de az alábbi jelenségek esetén jó mesteremberhez fordulni:

* folyamatosan csöpögő csap

* padlónkon, falunkon visszatérő vízfolt, vizesedés van

* annak ellenére forog a vízóránk, hogy az összes csapot elzártuk, nem mosunk, mosogatunk, locsolunk

* lakásunkban csatornaszagot érzünk

* gyakran tapasztalunk alacsony víznyomást

* a lakásban élők számához viszonyítva túl magas a vízszámlánk.

 

Repedés, törés felderítése

Az eltört vagy megrepedt vízcső helyének pontos meghatározása ma már műszeres megkereséssel történik, amely gyors és pénztárcakímélő megoldás. A hiba jellegéből, helyéből adódóan a következő eszközöket használják:

– Az elektroakusztikus hibakereső műszer a szivárgó víz által keltett hanghullámok segítségével találja meg a hibás vezetékszakaszt.

– Korrelációs csőtörés-beméréskor a vízvezeték két végére elhelyezett érzékelők azonosítják be a repedés területét.

– A jelzőgázos vizsgálatot kis vízveszteségű fűtés- és vízrendszerek, valamint rejtett szivárgások bemérése használják. A vizsgált vezetékszakasz ipari jelzőgázzal való feltöltése után szenzorok segítségével pontosan behatárolható a szivárgás, így a cső repedésének helye is.

– A nyomvonal-meghatározás már meglévő víz-gáz-csatornarendszerek helyének feltérképezésére jó megoldás. Ez lakásfelújítás esetén lehet hasznos, így elkerülhető padló- és falbontáskor a vezetékek, csövek megsértése.

A felsorolt módszerekkel a csőtörések 2–8 óra alatt bemérhetők, így a vízvezetékek cseréje akár egy napon belül megtörténhet.

 

A csőtörés fő okai

1 A leggyakoribb okok között említhetjük a csövek, szerelvények életkorát és a korróziót. A 30-50 éves rendszereknél, ha a lakás felújítása során nem került sor a vízvezetékek cseréjére, könnyen szembetalálhatjuk magunkat a csőtörés problémájával.

2 Szintén gyakran vezet hibához a vízvezeték-szerelés házilagos kivitelezése. A netről letölthető információk, online kurzusok, valamint a modern, például ötrétegű vezetékek birtokában már sokan éreznek magukban késztetést, hogy a vízvezeték-szerelő helyett maguk vágjanak bele a munkába.

3 További hibaforrás lehet az olcsó, nem megfelelő minőségű csövek, anyagok használata, a vezetékek rossz méretre vágása, tömítése, külső szigetelés hiánya, ezenkívül a fák, bokrok erős gyökérzete is megrepesztheti a vezetéket.

 

Azonnali teendők csőtöréskor:

* elzárni a víz főcsapját;

* áramtalanítás, ha a víz bekerülhet az elektromos hálózatba;

* hívjunk vízvezeték-szerelőt, vagy ha biztosításunkhoz vészhelyzeti asszisztens-szolgáltatás tartozik, az ő telefonszámukat;

* jelentsük be a kárt a biztosítónknál.

 

KLA-magazin

 

 

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kezdődik a Tompa Mihály Országos Verseny

Getafe–Real Madrid futballmeccs a képernyőn

Hoki-vb: a jegyek 80%-a már elfogyott

Kutatóállomást építene Kína a Holdon

Elpusztult Charlie, a fogságban élő legöregebb kaliforniai tengeri vidra

Félmillió eurót költenek útfelújításra a galántai járásban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?