Csipes Tamara: „Nem érzek terhet”

Édesapja, Csipes Ferenc a legkiválóbb kajakosok egyike volt – olimpiai és világbajnok –, édesanyja, Orosz Andrea pedig sokszoros magyar bajnok úszó.
sysadmin

2011. október 5. 04:00

Édesapja, Csipes Ferenc a legkiválóbb kajakosok egyike volt – olimpiai és világbajnok –, édesanyja, Orosz Andrea pedig sokszoros magyar bajnok úszó. Csipes Tamara 11 éves korában ült kajakba, s azóta ki sem szállt...
Uszodában indult volna a családi hagyomány: Tamarát a mama gyerekként, úgy négy-öt évesen vízbe dobta, de a kislány nem lelkesedett. „Nem szerettem – fogalmaz határozottan –, túl monoton volt nekem, ahogy két fal között, a medence egyik végétől a másikig róttam a métereket.” Víziszonya nincs, ez hamar kiderült, mert amikor az édesapjával vízre szállt – ő maga kérte, hogy kipróbálhassa –, az mindjárt megtetszett neki. Ott azonban kajakban ült, kinn a szabadban, jó levegőn. „Az első pillanattól kezdve nagyon jól éreztem magam, szabadabb érzés volt, a társaság is tetszett. Mindent szerettem benne.” Ez hamarosan meg is látszott. S az is, hogy a kislány génjeiben édesapja tehetségét örökölte.

A vér nem válik vízzé
Tizenegy éves korában harmadik lett egy 2000 méteres viadalon, s évről évre egyre javultak az eredményei, a korosztályos versenyeken betört az élmezőnybe, egyesben, párosban és a négyesben is. A 23 évesek világbajnokságán háromszor is ott állt a dobogó legfelső fokán – 500 és 1000 méter párosban Hegyi Zomillával, valamint a négyes tagjaként. Ugyanebben a korosztályban a kontinensviadalon is három aranyat gyűjtött be. A felnőttek között szintén egy csapásra sikeres lett: párosban ezüstérmet szerzett, tavaly a poznańi vb-n kétszer is győztesként ért célba, s az idén ugyancsak két-két alkalommal csendült fel tiszteletére a magyar himnusz: a belgrádi Eb-n aratott páros (500 és 1000 m) győzelmét követően, majd azután, hogy Szegeden, a Maty-éri vb-n két egyéni számban lett bajnok, 1000 és 5000 méteren!
Csipes Ferenc – aki ma olimpiai és világbajnokok, többek között minden idők legsikeresebb kajakozójának, Kovács Katinak is a mestere – a nyolcvanas évek derekán maga is a világ legjobbjai közé tartozott. Egész fiatalon világbajnokságot nyert, 1988-ban Szöulban tagja volt az olimpiai aranyat nyert híres négyesnek. Az ötkarikás játékokon szerzett még ezüst- és bronzérmet is, ráadásul nyolcszoros világbajnok. A mama, Orosz Andrea neve szintén ismert volt a nyolcvanas években: ifjúsági kontinensbajnok, a pótolimpián pedig második.
Amikor a 11 éves Tami – akinek van egy fivére, Barnabás, ő viszont teljesen más utat választott – megkérte édesapját, hogy beülhessen a kajakba, természetes volt, hogy ő kezdett vele foglalkozni. Rövidesen felismerte, hogy a vér nem válik vízzé, a kislány ügyesen lapátol, s amikor a már említett első versenyén, egy Budapest-bajnokságon harmadik lett, tudta, hogy jó úton indult. „A legfontosabb, hogy szeret kajakozni és edzeni is” – vélekedik az apa.
Tami mély lélegzetet vesz, és sokáig várat a válasszal, amikor azt kérdezem, mennyire nehéz híres szülők gyermekének lenni. A drámai szünet ellenére pozitívan közli: „Nevelés kérdése, de végül is nem nehéz. Nekem nem tették azzá, a szüleim nagyon jól oldották meg. Nem érzek semmiféle terhet.” Az öccse példája is bizonyítja, hogy a családban nem erőltették a sportot, a gyerekek saját maguk választottak, ki-ki milyen úton halad, hol találja meg a helyét az életben.

Mester és tanítványa
Csipes Ferenc és Csipes Tamara. Apa és lánya. Különleges kapcsolat. Több és más, mint amikor egy mester és tanítványa áll szemben egymással. Dupla a siker, dupla a bánat. Közös az út, az apa akkor kezdett edzősködni, amikor Tamara első csapásait tette a vízen. Időközben edzőként is olyan sikeres lett, mint versenyzőként. S ugyanolyan szigorú, önmagával és másokkal szemben is. Olyan ember szigora ez, aki pontosan tudja, hogy a csúcsra vezető út göröngyös, sok-sok munkát, türelmet követel, minden részletre oda kell figyelni. Hogyan érzi ezt Tami? Elnézőbb, vagy szigorúbb vele szemben az édesapja? „Semmiképp nem elnéző, sőt: mindig többet követel, mint versenyzőtársaimtól, de én talán jobban vissza merek neki szólni, mint mások, bár az is igaz, hogy két ember együttműködésében nem mindig van egyetértés, néha tisztázni kell bizonyos dolgokat. A lázadó korszakból már rég kinőttem, jól megvagyunk, jó a kapcsolatunk, én belenőttem abba, hogy ő nemcsak az apám, hanem a mesterem is. Amit mond, komolyan veszem, más választásom nincs, én is tudom, hogy nekem mi a legfontosabb. Tisztában vagyok azzal, hogy mit tudok, mire vagyok képes.”
Apja szerint a lánya tudja már mindazt, amit ő annak idején, de még hiányzik belőle valami. „Én jobban vágytam a győzelemre, s a vereségek jobban bántottak. A feladatok teljesítésével nincs nála baj, fontos, hogy képes legyen az átlényegülésre, a maximális összpontosításra, önfegyelmet tanuljon, pontosságot, s minden egyéb részletre – pihenés, étkezés – ügyeljen. Az olimpiai győzelemért s valahány nagy sikerért áldozatokat kell hozni. Ezért nem vagyok elnéző az edzéseken, néha akaratlanul is többet várok tőle, mint társaitól.”
Ha valaki egy olimpiai bajnok családjában nő fel, s maga is a sportot választja, nem is lehet más célja, mint ugyanoda eljutni. Bár Tamara rögtön kontráz – s nagyon helyesen –, hogy „meghódítani az Olümposz csúcsát, az minden versenyző álma. Minden egészséges emberben benne van a motiváció.” Tamiból sem hiányzik, s már egy esztendő múlva Londonban megvalósulhat az álom. Az, hogy egyéniben Kovács Katihoz és Janics Natasához fogható nagymenő lesz-e belőle, az a jövő titka. Tamara még az út elején jár...


Névjegykártya
Csipes Tamara
Világbajnok kajakozó
Született: 1989. augusztus 24-én, Budapesten. Édesapja Csipes Ferenc olimpiai bajnok kajakozó, édesanyja Orosz Andrea válogatott úszó. Tamara úszóként kezdte, 2000-ben váltott át a kajakozásra.
Klubja: Bp. Honvéd
Edzője: Csipes Ferenc
Sikerei (felnőtt): vb: 4 x aranyérem (2010 Poznań: K4 500 m, K2 1000 m; 2011 Szeged: K1 1000 m és 5000 m), Eb: 3 x aranyérem (2010 Trasona: K2 1000 m; 2011 Belgrád: K2 500 és 1000 m), 4 x ezüstérem. Az U23-as Eb-n 4 aranyat és egy ezüstöt szerzett, 4 x ifi világ- és Európa-bajnok.

Csipes Ferenc
olimpiai bajnok magyar kajakozó, edző
Született: 1965. március 8-án, Budapesten
Sikerei (versenyzőként): olimpia, 1988 Szöul: aranyérem (K4 1000 m –Ábrahám Attila, Csipes Ferenc, Gyulay Zsolt, Hódosi Sándor), bronz (K2 500 m); 1992 Barcelona: ezüst (K4 1000 m); 1996 Atlanta: ezüst (K4 1000 m). Vb: 8 x aranyérem (1985 Mechelen: K1 1000 m; 1986 Montreal: K4 1000 és K1 1000 m; 1987 Duisburg: K2 500 m, K4 1000 m; 1989 Plovdiv: K4 1000 m; 1990 Poznań: K4 1000 m; 1991 Párizs: K4 1000 m). 35-szörös magyar bajnok.
Sportolói pályafutásának a befejeztével, 1996 októberétől a Budapesti Honvéd szakosztály-igazgatója lett. 2004-óta edzőként dolgozik.

Önnek ajánljuk

Mistrík örül, hogy Menyhárt is őt támogatja

Halálos áldozata van Nyitrán az influenzának

Az Új Szó szerdai mellékletében: Hogyan válasszunk középiskolát?

Külföldön már háromszor nyert

Az elégedetlen gazdák bevonultak Pozsonyba

A kilencvenkettesek nagy dobása

Legfrissebb galériák
Olvasta már?