Csak szlovákul levelezhetünk a minisztériummal?

Vrabec Mária

2019. szeptember 9. 09:15

pp

Tisztelt Vasárnap Szerkesztősége!

Férjem 1998. október 9-én halt meg, azóta minden hónap 12. napján megkaptam utána a nyugdíjat. De tavaly ez megváltozott, nem kaptam meg 13-a előtt, de legkésőbb 17-éig. A postán telefonos érdeklődésemre azt mondták, hogy nincs megszabott dátum, 10-étől 16-áig bármikor megkaphatom a pénzt. Önök szerint ez helyes? Nyolcvanöt évesen kálváriát kell járnom, hogy megkapjam, ami a férjem után jár nekem.

A saját nyugdíjamat mindig pontosan megkapom, minden hónap 22. napján, pedig az nem a minisztériumból jön. Írtam is a belügyminisztériumba, csak annyi volt a kérésem, hogy legyen egy pontos dátum, amikor megkapom a férjem után a nyugdíjat, de nem is foglalkoztak az üggyel. Annyit válaszoltak, hogy a hivatalos szervekkel való érintkezésben az állam nyelvét, vagyis a szlovákot kell használni, és visszaküldték a magyarul írt levelemet. Hát még mindig itt tartunk, hogy a nyelvtörvénnyel érvelnek?

Gajdošík Gizella, Vágsellye

 

_______

 

Tisztelt asszonyom!

Levelében ugyan nem írta meg, milyen nyugdíjat kap a férje után, de mivel a belügyminisztériumhoz fordult, valószínűleg szolgálati nyugdíjról lehet szó. Meglehet, hogy évekkel ezelőtt ezt minden hónap 12-én küldték, de most a minisztérium honlapján az áll, hogy a szolgálati nyugdíjakat egységesen mindenkinek a hónap 15. napján utalják. Hogy a postás önnek mikor viszi ki, az más kérdés, lehet, hogy csak másnap, de ezt a postán kell tisztázni.

Ami a minisztériummal való levelezést illeti, a nemzeti kisebbségi nyelvek hivatalos használatáról szóló törvény szerint a közigazgatási szervekkel való érintkezésben azokon a településeken lehet használni a kisebbség nyelvét, ahol az adott etnikum aránya eléri a tizenöt százalékot. Ez a 2011-es népszámlálási adatok szerint már Vágsellyén, az Ön lakhelyén sincs így: a magyarok aránya akkor mindössze tizennégy százalék volt, és azóta bizonyára még kevesebb.

A minisztériumokkal, központi állami hivatalokkal való érintkezésben a szlovák nyelvet kell használni, tetszik vagy nem tetszik ez a törvény. Van gyakorlati oka is a dolognak, hiszen nehezen elvárható, hogy ott, ahol még tizenöt százaléknyi magyar sem él, legyen minden hivatalban és osztályon magyar munkatárs, viszont az is tény, hogy a magyarok többsége ott sem él ezzel a lehetőséggel, ahol megtehetné. Ahol pedig a törvény nem kötelezi a hivatalnokokat arra, hogy a magyarul írt levéllel érdemben foglalkozzanak, ott nem is fognak. Ezért ha a minisztériumtól vár választ a nyugdíjkézbesítéssel kapcsolatos kérdéseire, szlovákul kell írnia az illetékeseknek.

A teljes cikk a Vasárnap 36. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

Családok tízezreinek lehet komoly gondja a hiteltörlesztéssel

patika

Szájmaszkokon kívül lázcsillapítókat és vitaminokat vásárolnának a legtöbben

Szombati piaci körkép Komáromból

Szombati piaci körkép Komáromból

fertot

Egyes felületeken három napig is életben marad a koronavírus

Juhos Ferenc

Juhos Ferenc: Nem kell pánikba esni, hiszen Isten kezében vagyunk

koronavírus Olaszország

Olaszországban csökkent a halottak száma

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.