Bűntudat migrén miatt?

Sok migrénes úgy érzi, hogy valamilyen módon ő maga mérte ki magára ezt a betegséget. Hibáztatja magát, amikor rátör a roham, és összezavarja terveit. Félelmében már nem is tervez semmit attól tartva, hogy rákényszerülve programjai lemondására, bűntudata lesz. Vannak olyanok, akik annyira aggódnak, hogy semmire sem tekintenek várakozással.
Vasárnap

2014. február 28. 13:00

Az így kialakuló tehetetlenségérzet, a szorongás és a depresszió gyakran elhangzó panasz. A sokak által érzett és emlegetett bűntudat abból fakad, hogy gyakorisága és ijesztő hatásai ellenére a migrén az egyik leginkább félrediagnosztizált, rosszul felismert és rosszul kezelt betegség. Az orvoshoz fordulók 45%-a nem megy el többször a rendelőbe, mert az átlagosan 5 terápiát (nem igazán hatékony) kipróbálók azt tapasztalják, hogy orvosuk nem érti meg fájdalmukat, nyűgös betegnek tartja őket. A Kanadai Migréntársaság statisztikái szerint a migrénes fejfájással orvoshoz fordulók 46%-a még helytelen diagnózist is kap.

Komoly probléma

A migrén nagyon komoly orvosi probléma, amely súlyosan érinti az egyént, családját, a barátokat, alkalmazottakat és munkatársakat. Szerencsés, aki olyan orvosra talál, aki maga is érintett a szakmai körökben „vegyen be két tablettát, reggelre elmúlik” típusú fejfájásként emlegetett betegségben. Ez egy szörnyű roham, őrjítően kínzó lüktető fejfájással, hányingerrel, hányással, fény-, vagy zajérzékenységgel, lelassulással, teljes gyengeséggel. A beteg rendkívül ingerült, reakciói a megszokottnak homlokegyenest az ellentétei, s erre a környezet általában rosszul reagál. És elindul a lavina: az érintett ember szinte megsemmisül 4–72 órára. Órákkal a roham előtt már leáll a gyomor normális működése, és kevésbé képes a gyógyszert felszívni. A migrént évszázadokig bona fide, azaz komoly orvosi rendellenességnek tartották, egészen a 20. századig, amikor is a tudomány hirtelen nem tudott mit kezdeni vele! Szerencsére a kilencvenes évek közepén rendkívül fontos felfedezés született a 19-es és az 1-es kromoszómán elhelyezkedő gének mutációjával kapcsolatban. Ennek köszönhetően ma már biológiai betegségként ismerik el.

A környezet segítsége

A migréneseknek tudniuk kell és a körülöttük lévőknek is kell tanítaniuk azt, hogy a migrén neurobiológiai, nagyrészt veleszületett rendellenesség, amelyet a kémiai viszonyok megbomlása okoz a szervezetben. A beteg nem felelős a roham kialakulásáért! A migrénesnek jól informáltnak kell lennie, mert előnyére fordíthatja a kutatás nyomán egyre gyarapodó ismeretanyagot. Egészségéhez a tudományos eredmények folyamatos követése és a családtagok, barátok, munkatársak – mindazok, akik szeretnének tenni valamit a jellegzetes tünetek kézben tartásáért – tájékoztatása a kulcs.

Tegyen meg mindent azért, hogy a közvetlen környezetében élők megértsék: amikor egy roham elkezdődik, különös figyelemre van szükség. Vegyék le a beteg válláról a tennivalókat és a felelősséget, s hagyják őt elvonulni. De maradjanak a közelben, és időnként nézzenek rá. Ez a figyelem arra az esetre is biztonságérzetet ad, ha a roham netalán igen súlyossá válna.

 

Önnek ajánljuk

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Tegnap a mában

Tizedik vb-érmét nyerte a komáromi kajakos

Újabb két bíró telefonját foglalta le a NAKA

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?