„Büntetett előéletűnek számítok?”

Öt éve lopás vétségéért 48 óra közhasznú munkára ítéltek, ezt teljesítettem is. Most az iskolaügyben szeretnék elhelyezkedni, de úgy tudom, ott erkölcsi bizonyítványt is kérnek. Hány évig számítok büntetett előéletűnek, és ki mindenki férhet hozzá az adataimhoz a bűnügyi nyilvántartásban?
Vasárnap

2019. március 12. 09:45

Kérdésével az igazságügyi minisztérium sajtóosztályához fordultunk. Denisa Gerši, a tárca kommunikációs munkatársa tájékoztatott róla, hogy a kötelező közhasznú munka elvégzésével az ön büntetését törölték. A büntető törvénykönyv 92. paragrafusának 2. bekezdése szerint ez azt jelenti, hogy a bűnügyi nyilvántartásból készült kivonatban (výpis z registra trestov), amelyet az oktatásügyben való elhelyezkedéskor vagy vállalkozás indításakor kérnek, nem fog szerepelni.

Szerepel viszont a büntetés a bűnügyi nyilvántartás másolatában (odpis z registra trestov). Ehhez a rendőrség, az ügyészség és a bíróság férhet hozzá, ha az adott személy ellen újra eljárás indul valamilyen büntetőügyben, valamint az igazságügyi minisztérium, ha az érintett személy kegyelmet kér, vagy büntetése egy részének elengedését. A bűnügyi nyilvántartás másolatát megkapja a rendőrség, a nemzetbiztonsági hivatal, a titkosszolgálat és a katonai titkosszolgálat, ha olyan személy feddhetetlenségét és megbízhatóságát kell ellenőrizni, aki állambiztonsági feladatot lát el. A teljes feddhetetlenség feltétel a köztársasági elnök, a kormány, a parlament elnöke, az alkotmánybíróság, a bírósági tanács és legfelsőbb bíróság elnöke, valamint az állambiztonsági tanács elnöke által kinevezett állami alkalmazottak esetében is; továbbá a bírák, csődbiztosok, ügyészek, közjegyzők, végrehajtók, bírósági hivatalnokok, a biztonsági szolgálatok tagjai esetében. Hozzáférhet a bűnügyi nyilvántartás másolatához a nemzeti bank, ha banktitok védelméről, a szociális és családügyi minisztérium, ha gyermekek védelméről, az egészségügyi minisztérium, ha kábítószerekkel való munkavégzésről, és a közegészségügyi hivatal, ha

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Enyhén csökken a munkanélküliség

Frissítve

Megrázó fotók a dunaszerdahelyi maffiagyilkosságról (Képek és videó a cikkben!)

Frissítve

Harabin alkotmányjogi panaszt tesz a választások miatt

Ne hagyja, hogy a sérülés gátolja a mozgását

Az épületek szépülnek, de kevesebb diákot vehet fel az Ipari

A magyarok legjobbjai: Szalai, Dzsudzsák, Orbán és Lovrencsics

Legfrissebb galériák
Olvasta már?