„Büntetett előéletűnek számítok?”

Öt éve lopás vétségéért 48 óra közhasznú munkára ítéltek, ezt teljesítettem is. Most az iskolaügyben szeretnék elhelyezkedni, de úgy tudom, ott erkölcsi bizonyítványt is kérnek. Hány évig számítok büntetett előéletűnek, és ki mindenki férhet hozzá az adataimhoz a bűnügyi nyilvántartásban?
Vasárnap

2019. március 12. 09:45

f

Kérdésével az igazságügyi minisztérium sajtóosztályához fordultunk. Denisa Gerši, a tárca kommunikációs munkatársa tájékoztatott róla, hogy a kötelező közhasznú munka elvégzésével az ön büntetését törölték. A büntető törvénykönyv 92. paragrafusának 2. bekezdése szerint ez azt jelenti, hogy a bűnügyi nyilvántartásból készült kivonatban (výpis z registra trestov), amelyet az oktatásügyben való elhelyezkedéskor vagy vállalkozás indításakor kérnek, nem fog szerepelni.

Szerepel viszont a büntetés a bűnügyi nyilvántartás másolatában (odpis z registra trestov). Ehhez a rendőrség, az ügyészség és a bíróság férhet hozzá, ha az adott személy ellen újra eljárás indul valamilyen büntetőügyben, valamint az igazságügyi minisztérium, ha az érintett személy kegyelmet kér, vagy büntetése egy részének elengedését. A bűnügyi nyilvántartás másolatát megkapja a rendőrség, a nemzetbiztonsági hivatal, a titkosszolgálat és a katonai titkosszolgálat, ha olyan személy feddhetetlenségét és megbízhatóságát kell ellenőrizni, aki állambiztonsági feladatot lát el. A teljes feddhetetlenség feltétel a köztársasági elnök, a kormány, a parlament elnöke, az alkotmánybíróság, a bírósági tanács és legfelsőbb bíróság elnöke, valamint az állambiztonsági tanács elnöke által kinevezett állami alkalmazottak esetében is; továbbá a bírák, csődbiztosok, ügyészek, közjegyzők, végrehajtók, bírósági hivatalnokok, a biztonsági szolgálatok tagjai esetében. Hozzáférhet a bűnügyi nyilvántartás másolatához a nemzeti bank, ha banktitok védelméről, a szociális és családügyi minisztérium, ha gyermekek védelméről, az egészségügyi minisztérium, ha kábítószerekkel való munkavégzésről, és a közegészségügyi hivatal, ha

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Már Galántán is elkezdték a mintavételt a koronavírus-teszthez

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.