Boldogtalan és beteg nemzedék?

Túlsúlyosak, vérnyomásproblémákkal, alvászavarokkal küzdenek, és hol energiaitalokhoz, hol nyugtatókhoz folyamodnak, attól függően, hogy pörgésre vagy pihenésre vágynak. Nem, nem a hatvanon túliakról, hanem az iskoláskorú gyerekekről-fiatalokról lesz szó, akiknek nagyjából egyharmada nem érzi jól magát a bőrében, noha nincs komolyabb egészségi problémája.
Vrabec Mária

2019. július 29. 09:16

Ami pedig van, azt magának szerezte életmódjával, fogyasztási szokásaival és azzal, hogy akár italról, akár szexről van szó, semmiről sem akar lemaradni. A fenti megállapításra jutó Health Behaviour in School Aged Children nevű nemzetközi hálózatnak az iskoláskorúak egészségmagatartását kutató nemzetközi felmérése a szlovákiai gyermekek egészségi állapotára is kiterjedt, és az eredmény bizony nem túl biztató. A megkérdezett tízezer hazai iskoláskorú fiatal többsége szerencsére nagyjából elégedett az életével. Ám ugyanakkor majdnem felük számolt be arról, hogy időnként, egyharmaduk pedig azt válaszolta, hogy rendszeresen vannak egészségi gondjai a fejfájástól a hasgörcsön és kisebb-nagyobb baleseteken át egészen a magas vérnyomás okozta komoly rosszullétekig s a depresszióig.

Esetlenek, ügyetlenek

A 11–15 évesek fele szenvedett tavaly olyan balesetet, amelyet orvosnak kellett ellátnia. Ez a szakemberek szerint is megdöbbentő arány, már csak azért is, mert a mai fiatalok többsége nem mozog annyit, mint az előző nemzedékek. „Nem kergetőznek az iskolaudvaron, délután nem játszanak az utcán, arról pedig szó sincs, hogy erdőn-mezőn kószálnának, fára másznának. Bár a felmérés a sérülések okait nem vizsgálta, feltehető, hogy nagy részük nem a rendszeres sportolásból ered, hanem épp annak tulajdonítható, hogy a mai gyerekek mozgáskoordinációja, fürgesége sokkal alacsonyabb szinten van, mint azoké, akik még nem tartoztak a digitális nemzedékhez” – magyarázza Andrea Madarasová Gecková, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem Egészségpszichológiai Intézetének munkatársa, aki a vizsgálat szlovákiai részét értékelte. Mint elmondta, őt is megdöbbentette, hogy a megkérdezett fiúk és lányok fele számolt be arról, hogy hetente kétszer vagy akár többször is vannak egészségi panaszai. A leggyakoribbak közé a feszültség, idegesség, ingerültség s a vele járó has- és fejfájás, heves szívdobogás tartozott, de az álmatlanság, valamint a depresszió is nagyon gyakori.

Éjjeli baglyok

A fiatalok túl sokat ülnek éjszakába nyúlóan a számítógép előtt, aztán képtelenek elaludni, és reggel kávéval, vagy ami még rosszabb, energiaitalokkal próbálnak lelket önteni magukba. Ez azonban ördögi kör, mert a rengeteg koffeintől az állandó fáradtság ellenére sem tudnak pihenni, elaludni, és folyton kimerültek, idegesek. Bár 2014 óta örvendetesen növekszik az iskolások körében a zöldség-, valamint gyümölcsfogyasztás, és csökken a cukros üdítőitaloké, még mindig nagyon sokan isznak rendszeresen kávét, kólát, energiaitalokat, sőt alkoholt is. Ezenkívül egyre kevesebben reggeliznek, és csak a megkérdezettek fele alszik naponta legalább nyolc órát. „Nagyon sokan mondták azt, hogy aludnának is, de nem tudnak, ezért inkább szörföznek az interneten, mert éjféltájban még minden ismerős fent van a közösségi oldalakon. Éjfél után egykor-kettőkor alszanak el, s többnyire hat, fél hét tájban kelnek. Márpedig ót-hat óra alvás egy fiatal szervezetnek nagyon kevés, és ez a deficit hosszú távú következményekkel jár” – figyelmeztet a pszichológus.

Szex, cigaretta, alkohol

A gyógyszerek közül a legtöbben a rózsaszín pirulát, vagyis az Ibalgint ismerik, ezt szedik fejfájásra, hasfájásra, fogfájásra, menstruációs görcsökre, még influenza esetén is. A foga különösen sok fiatalnak fáj, és a megkérdezettek fele fogínyvérzést is tapasztalt. „Tekintve, hogy kb. ennyien egyáltalán nem mosnak fogat, s a 11–15 évesek tizenöt százaléka az elmúlt évben fogorvosnál sem járt, nincs is mit csodálkozni rajta” – mondja Andrea Madarasová Gecková.

Az egyetlen biztató adat a felmérésből az, hogy 2010 óta csökken azoknak az alapiskolásoknak a száma, akik dohányoznak, és alkoholt fogyasztanak. Ez nem jelenti azt, hogy kevesen volnának: még mindig a 15 évesek ötöde és a 13 évesek tizede cigarettázik, s a 15 évesek harmada, valamint a 13 évesek ötöde fogyaszt havonta legalább egyszer szeszes italt. „A tizenöt éven felülieket ugyan nem vizsgáltuk, de más felmérésekből tudjuk, hogy ez az arány a korral csak emelkedik. A mostani felmérés során a 15 éves fiúk tizennyolc és a lányok tizennégy százaléka vallotta be, hogy már van szexuális tapasztalata. A többiek közül inkább a lányok mondták azt, hogy várnának 16-17 éves korukig, a fiúk inkább úgy érezték, hogy máris elkéstek” – mondja a pszichológus.

Érzelmi tévelygők

A felmérés legnagyobb tanulsága, hogy a mai tizenévesek érzelmi tévelygők. Elgondolkodtató, hogy sem a fiúk, sem a lányok fele nem gondolkozik azon, hogy a szex többről is szól, mint megfelelő alkalomról vagy arról, hogy essünk végre túl rajta. Az interneten, a gyógyszerekben, alkoholban és szexben keresnek vigaszt, menedéket, mert a szüleiknek nincs idejük rájuk, és mert csak ezt a példát látják. Ez viszont már a felnőttek bűne, mert ők azok, akik nem ügyelnek eléggé, meddig éjszakázik, ébredés után reggelizik-e a gyerekük, és iskola után kivel, mivel tölti az idejét.

Andrea Madarasová Gecková szerint valaminek nagyon meg kell változnia ahhoz, hogy egészséges fiatalokat neveljünk, mert annak, amit most látunk, diabétesz, szív- és érrendszeri betegségek, depresszió, meddőség a következménye. „Ez a generáció boldogtalan, s ezen elsősorban nekünk, felnőtteknek kellene elgondolkoznunk, mert mikor legyen az ember felhőtlenül boldog, ha nem tizenéves korában? Ha már az iskoláskorúak sem tudnak örülni egymásnak és átadni magukat a pillanatnak, az nagy baj. Úgy vélem, minde mögött a közösségi oldalak által ránk erőltetett állandó jelenléti kényszer és a kimagasló teljesítmény elvárása rejtezik” – mutat rá Gecková.

A következő évekbe tehát a gyermekeket újra meg kell tanítani élvezni az életet, nem csak követelni tőlük, mert félő, hogy frusztrált fiatalok nemzedékei fogják követni egymást.

Energiaital reggelire

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának hátterében, ugyanis súlyosbíthatják a rejtett szívbetegségeket. A fesztiválok, koncertek, nyári táborok idején még nagyobb a különböző energiaitalok fogyasztása, mint máskor, mert mindenki maximálisan részt akar venni minden programon, amelyre jegyet vett.

A szakemberekből álló Health Behaviour in School Aged Children az Egészségügyi Világszervezettel közösen 1983 óta négyévente negyven országban készít ilyen felmérést a 11–15 éves gyermekek egészségi állapotáról. Célja, hogy az eredményekből kiindulva dolgozzák ki az egyes államokban a nemzeti egészségügyi, pedagógiai és ifjúságpolitikai programokat. Szlovákiában az elmúlt években hét ilyen felmérés készült, s az adatgyűjtők minden alkalommal tízezer diákkal beszéltek, és több mint száz iskolát látogattak meg.

A szlovákiai és magyarországi kamaszok túlnyomó többsége folyamatos energiaital-fogyasztó, sokan úgy isszák ezeket a készítményeket, mint az üdítőt, ráadásul egyre gyakrabban alkohol kíséretében, ami életveszélyes lehet. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálat szerint a magyar kamaszok 78, a szlovákiaiak 72 százaléka fogyaszt energiaitalt, 13/12 százalékuk naponta több dobozzal is.

A kamaszok különösen veszélyeztetettek, mert sokan alkohollal vagy intenzív testmozgás mellett isszák az ernergiaitalokat, ami a kiszáradás veszélye miatt növeli a rosszullét kockázatát. Ráadásul minden ötödik 10–14 éves azt reggelizik, és semmi mást. Ez a kialvatlansággal párosulva valóságos öngyilkosság.

Túlpörögnek

Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszély a magas cukor- és koffeintartalom, amely szívritmuszavar kialakulásához vezethet. Ennek legjellemzőbb tünetei mellkasi fájdalom, szédülés, magas vérnyomás, émelygés, hányinger és remegés. Az energiaitalokban dobozonként kb. 300 milligramm koffein van, ami három presszókávénak felel meg, továbbá guaranakivonat is található bennük, ami további 80-100 gramm koffeint jelent. Ha ezt az adagot valaki egyszerre fogyasztja el, valóban túlpöröghet. Nem véletlen és egyáltalán nem indokolatlan, hogy több országban törvény szabályozza az energiaitalok forgalmazását. Angliában tavaly a nagy nemzetközi áruházláncok önként vállalták, hogy 16 éven aluliaknak nem adnak el ilyen készítményt.

A teljes cikk a Vasárnap 30. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kizárt, hogy a Dron szennyezi a levegőt – állítja a gumifeldolgozó vezetése

Megújul a vágsellyei állomás

Liverpool–Arsenal rangadó a tévében

Befejeződött a tátrai vihar utáni mentőakció

Gál nem akarja akadályozni a nyomozást, nem nyilatkozik Jankovská ügyében

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?