Bejutni nehéz, megszokni még nehezebb

Ma nagyon kevés családban engedhetik meg maguknak a fiatalabbak, hogy idős, felügyeletre, ápolásra szoruló szüleikről gondoskodjanak, hiszen mindenki munkába jár, messze él a szüleitől, vagy épp eléggé leterheli a gyerekekkel, unokákkal való törődés. Sokan, akik mégis vállalják ezt a nem könnyű feladatot, a magánéletüket, maradék szabadidejüket áldozzák rá, gyakran erejük határán próbálnak megfelelni a maguk vagy a környezetük állította mércének. De nem mindenki számára ez a járható út, és az sem igaz, hogy az intézményes ellátás minden gondot levesz a hozzátartozók válláról.
Vrabec Mária

2019. október 15. 09:30

t

Nemcsak azért, mert aki szereti, tiszteli a szüleit vagy rokonait, az az idősotthonban is gyakran látogatja őket, hanem azért is, mert sokan kénytelenek hozzáfizetni az ellátás összegéhez, hiszen a nyugdíjból nem futja, vagy hazahordják a mosni- és vasalnivalót. Ráadásul még elintézni sem könnyű azt, hogy valaki bekerüljön egy államilag finanszírozott szociális intézménybe. Ezrek várnak a sorukra sokszor évekig, és nemegyszer megtörténik, hogy meg sem érik a beköltözést, vagy utána pár hónappal meghalnak.

Fontos feltétel a rászorultság

Az államilag támogatott idősotthonokban olyan koros embereket látnak el, akik legalább a négyes rászorultsági kategóriába tartoznak, azaz napi 6–8 órás gondozásra, felügyeletre, bizonyos műveletekben segítségre szorulnak. Az ötös és hatos rászorultsági kategóriába soroltak már komoly betegségben (pl. Alzheimer- és Parkinson-kór, időskori demencia, sclerosis multiplex stb.) szenvednek, s folyamatos ápolásra van szükségük, specializált intézményekbe vagy szociális otthonokba kerülhetnek. Az ellátásra az jogosult, aki betöltötte a 62. életévét, és az orvos igazolja a rászorultság mértékét. Azok, akik még el tudják látni magukat, vagy naponta kevesebb mint hat órában van szükségük mások segítségére, csak magánintézménybe juthatnak be, és ott nekik kell állniuk az összes költséget.

Aki úgy dönt, hogy idősotthonba vonul, vagy ott helyezi el a hozzátartozóját, annak első lépésként érdemes az idős ember orvosával konzultálnia, hogy a családtag vagy ő maga milyen rászorultsági kategóriába tartozik. Ennek ismeretében lehet körülnézni, melyik intézmények jöhetnek számba a környéken. Szempont lehet az, hogy ismerőseink már ajánlották, van kert, a személyzet beszél magyarul, jó az ottani orvos, dicsérik a kosztot, de az is fontos, milyen a berendezés, mennyire akadálymentes az épület, milyen programokat szerveznek a lakóknak, stb.

Hosszú várólisták

Miután kiszemeltük a megfelelő intézményt, nézzünk utána a fenntartójának – helyi/megyei önkormányzat vagy magánszervezet-e –, és töltsük ki nála az elhelyezési kérvényt. Ha az orvos igazolja, hogy a nyugdíjas nem képes az aláírásra, a kérvényt a hozzátartozók is aláírhatják. Csatolni kell hozzá egy félévesnél nem régebbi orvosi látleletet az érintett fizikai és lelkiállapotáról, valamint arról, milyen mértékben képes ellátni magát.

Az intézmény fenntartójának harminc napja van a válaszadásra, de közben még a kérvényezőt meglátogatja egy szociális munkás is, hogy felmérje, milyen szolgáltatásokra szorul. Ha ugyanis alacsonyabb rászorultsági kategóriába tartozik, és el tudja látni magát, nem jogosult az állam által támogatott ellátásra, s mindent magának kell fizetnie. „Nyitra megyében 69 megyei fenntartású szociális intézmény működik, és jelenleg csak egy-egy szabad hely akad némelyikben. Van, ahol öten, de olyan is, ahol hatvanheten vannak várólistán” – mondta Viera Kazimírová, a Nyitrai Megyei Hivatal szociális osztálya ellátásért és ápolásért felelős részlegének vezetője. „Utóbbi egy Alzheimer-kóros betegek ellátására szakosodott 50 férőhelyes specializált intézmény Érsekújvárban, de némelyik idősotthonban is negyvenfős a várólista. A jelentkezőknek mindig azt ajánljuk, máshol is nézzenek körül, hiszen az igények annyifélék, lehet, hogy más is megtetszik nekik. Aki még érzékeli a környezetét, jó, ha meglátogatja a kiszemelt intézetet, mielőtt dönt.”

Legyen a döntés az érintetté

A végső döntés azonban nemcsak a kliensen múlik, mert még ha teljesíti is a feltételeket, kicsi a valószínűsége annak, hogy az adott intézményben van szabad hely. Ilyenkor felveszik a várólistára, és amikor sorra kerül, értesítik. „Ritkán fordul elő, hogy más otthont választanának a várakozás miatt. A családtagok többsége számára a távolság és az ellátás ára a fontos, ritkán törődnek az ellátás minőségével, a szobák nagyságával vagy a berendezéssel. Többnyire számolnak is a kb. egyéves várakozási idővel, ezért jóval előbb jelentkeznek” – mondja az egyik nyitrai idősotthon igazgatója, hozzátéve, hogy a lakóik felét egy év múltán jó, ha havonta egyszer meglátogatják a gyermekeik. „Amikor megbizonyosodnak arról, hogy megszokta a helyet, elmaradnak a látogatások, sokan telefonon sem érdeklődnek. Pedig mi látjuk, hogy az idős ember csak beletörődött abba, amin nem tud változtatni. Akik valóban jól érzik magukat nálunk, azoknak vagy nincs is senkijük, és itt találták meg a közösségüket, vagy pedig rendszeresen látogatják őket a hozzátartozóik” – állítja az igazgató. Kivételek mindkét végletből akadnak: van olyan idős ember, aki képtelen megszokni a környezetváltozást, és fél évig sem bírja az otthonban, de olyanok is akadnak, akik az ottani lakók közt találnak megértő társra, összeházasodnak, és a maguk szerény módján új életet kezdenek.

Akárhogy is, az idősotthonba való beköltözést mindig az érintettnek is akarnia kell, már ha még képes önálló döntést hozni. Időskorban minden költözés és változás komoly stresszel jár, ezért mindenkinek könnyebb, ha az illető tudja, mi vár rá, és maga is akarja, vagy legalábbis elfogadta. Az biztos, hogy sokaknak inkább megfelelne, ha a saját otthonukban maradhatnának, és ott lenne mellettük folyamatosan egy gondozó, de ezt ma még kevés család engedheti meg magának.

Kevés a nyugdíj, fizet a család

Aki olyan helyzetben van, hogy nem tud várni, az csak a magánkézben lévő, jóval drágább intézmények közül választhat, ahol a havi ellátás ára ezer euró is lehet. Sürgős esetben – például ha valakinek hirtelen amputálták a lábát, vagy agyvérzést szenvedett, és nincs, aki ápolja – azonban a törvény is megengedi a kivételt, vagyis az állami intézménybe sem feltétlenül azt veszik fel, aki a várólistán a következő, hanem a leginkább rászorulót.

Az ellátásért az állami szociális otthonokban is fizetni kell valamennyit; az ár attól függ, milyen mértékben szorul a kliens ápolásra, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe, mekkora a lakóterülete, osztozik-e mással a szobáján. A havi hozzájárulás lehet 100, de akár 400 euró is, miközben a lakó jogosult arra, hogy a létminimum 25 százalékának megfelelő összeget (amely jelenleg 51,26 euró) kézhez kapja. Ez abban az esetben érvényes, ha teljes ellátást kap; hogyha az intézményben nincs koszt, a létminimum 75%-át, 153,80 eurót kell meghagyni neki. Ha a nyugdíj nem fedezi az ellátás költségét, a hozzátartozók pótolják a hiányzó összeget. Arra is van példa, hogy ezt nem teszik meg, ilyenkor az idősotthon számon tartja és a kliens elhalálozását követően a hagyatéki eljárás során érvényesíti követelését. Az állam valóban csak arról gondoskodik, akinek tényleg semmije nincs, és semmi sem marad utána, de ez a gondoskodás annyit is ér.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 41. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nagysurány tűzeset

GALÉRIA: Óriási raktártűz és gomolygó füstfelhő Nagysurányban

koronavírus

Szlovákia óvintézkedéseket tett a koronavírus miatt

Kuntapolca

Kuntapolca: egy ötszázéves történet vége

*

Bali – a sziget, amely rabul ejt

sas mkö

A Magyar Közösségi Összefogás képviselőivel tárgyalt az SaS

Kobe Bryant

Így reagáltak a hírességek Kobe Bryant halálára

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.