Bátka lakosai változtatni akarnak helyzetükön

A nagyvárosban is megterhelőnek számító forgalmat magán áteresztő Bátka nevét biztosan sokan ismerik, akik a Pozsony és Kassa közötti déli útvonalon róják a kilométereket. A vidék szemet kápráztatóan szép, északról Balog várának sziluettje és az egykori zavaróállomás antennái, kelet felől kanyargós utakat mutató dombok, nyugat felől erdő és termékeny mezők, dél felől apró falvak látszanak. Messziről nézve idilli táj, de sajnos kissé hátrányos helyzetű nagyközség ez.
Szászi Zoltán

2019. október 17. 09:15

ss
- Szászi Zoltán felvétele

Jövőképet, megélhetést, biztonságot

„Magunknak kell megkeresnünk a kiutat, fel kell készülnünk arra, hogyan oldjuk meg az évtizedek óta halmozódó gondokat. Talán a fásultság az egyik legnagyobb probléma errefelé, ezen kell változtatni. Jövőképet, megélhetést, biztonságot adni az itt élőknek. Ehhez adva van a rendezett, tiszta, apró lépésekkel napról napra fejlődő falunk. Sorba nyílnak a pályázati lehetőségek, csak az a gond, hogy alig félmilliós évi költségvetéssel nehéz pályázatokba belemenni. Szerencsére mostanában már hamarább leérnek ide a támogatások, mint a kampányoló politikusok” – mondja Hencz Péter, Bátka község polgármestere. Második megbízatási időszakát tölti a Balog-völgy központi településének vezető posztján, és a tényeket nem kendőzi el, karakán a véleménye. Félig humorosan, félig komolyan azt is elmondja: helyben a legnagyobb munkaadó a szociális és munkaügyi hivatal körzeti kirendeltsége. „Ha jól tudom, 2400 körül mozog a nyilvántartottak száma, ez magáért beszél. Az állástalanok közt sokan alacsony képzettségűek. A vidék korábbi húzóágazatának, a mezőgazdaságnak a szerkezete átalakult, az állattenyésztés félig automatizált, a növénytermesztés teljesen gépesített, így csalóka álom volna azt hinni, hogy nekik ott kétkezi munkát lehet adni. Szociális vállalat létesítésén gondolkodunk, az élelmiszer-feldolgozó ipar lehet alternatíva. A tárgyalások folyamatban, elképzelés volt már több is, de a hosszú távú fenntarthatóságot kell szem előtt tartani, nem kirakatintézkedésekre van itt szükség, ezért sem egyszerű” – magyarázza a polgármester.

Sikerek és tervek

Az ivóvízhálózat építése befejezés előtt áll, és megkezdődött a csatornahálózat bővítéséhez szükséges tervdokumentáció előkészítése. Nagy volt rá az igény, így javulnak az életkörülmények. A falun átvezető megyei utat némi ráhatás után nemrég felújították, most a járdák lesznek soron. Vannak sikerek Bátkában a nehézségek ellenére is. Idén rendkívül csinos kis parkot, játszóteret adtak át, a községi tulajdonban lévő Bornemissza-kastélyon – amely egészségügyi központ – tavaly tetőt és ajtókat-ablakokat cseréltek. Közterületek és középületek újulnak meg folyamatosan, a községháza – ahol ügyfélkapus ügyintézést vezettek be – szembetűnően megváltozott. Frissen felújított a helyi református templom, vele szemben önerőből és adakozásból létrehozott kis római katolikus kápolna fehérlik. Mindkét egyházzal jó kapcsolatot tart fenn a faluvezetőség.

Galéria
gallery-image-1
gallery-image-2
gallery-image-3
gallery-image-4
+9

Az iskolakomplexumon messziről látszik a gondos gazda törődése. Ami viszont nehezebb feladat, az a fiatalok oktatása és nevelése. „Iskolánk teljes szervezettségű, 470 és 480 között mozog a tanulólétszám. Túlnyomó részük sajnos hátrányos helyzetű családból származik, így aztán az oktatás mellett a nevelés is komoly feladat. A problémák akkor jelentkeznek, amikor elhagyják az iskola területét. A megelőzés és a rendfenntartás végett polgárőrség működtetését tervezzük; meg kell várnunk az erre vonatkozó pályázati kiírást. Azon is el kell ismét gondolkodni, hogy lakásépítési programba fogjon a község. Egyre nagyobb az érdeklődés a standard színvonalú lakások iránt. Egyéni lakásépítés jelenleg is több helyen folyik. Jó vidék ez, ha kész lesz hamarosan az R2-es út, tehermentesül a falunk, de könnyen elérhető lesz. Addig elő kell készíteni a terepet olyan beruházóknak, akik feldolgozóipart, élelmiszeripart, nagyüzemi mezőgazdasági termelést szeretnének itt elindítani. Elvileg lenne hozzá szabad munkaerő, gyakorlatilag meg majd kiderül” – elemezte a helyzetet Hencz Péter. Meggyőződése, hogy ha sikerül megváltoztatni a fásultságot, beletörődést, munkahelyek kialakításával, lakásépítéssel itthon tartani a fiatalokat, akkor a Bátkában élőknek nem kell aggódniuk a jövő miatt. Elérkezett a konkretizálható elképzeléseknek, a fejlesztés nagyobb sebességre kapcsolásának, az új lehetőségek kiaknázásának az ideje. A polgármester ígérete szerint élni is fognak a lehetőségekkel.

Bátkáról és múltjáról

A falu neve a történészek szerint török eredetű; sáros vidéket, sárvizet jelent. A Balog völgyének ez a része azonban jóval korábban lakott volt a török kornál. Balog várának volt egy ideig a tartozéka, majd nemesi családok birtoka, három úrilak állt itt egykor. A falu első írásos emléke 1294-ben keletkezett, de alapítása jóval korábbi, feltehetően az államalapítás idejére nyúlik vissza. Alsó- és Felsőbátkát 1906-ban minisztériumi rendelettel egyesítették. Jeles szülöttei néhai Mács József író, akiről a jövőben a helyi iskolát szeretnék elnevezni, és Simon Attila történész, a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

A teljes cikk a Vasárnap 42. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Mózes: „December elején kész lehet a közös program”

8 dolog, amit az új Škoda Octaviáról tudni kell

Wales–Magyarország és Szlovákia–Azerbajdzsán selejtező a tévében

Az Összefogás 144 megoldást mutatott be

Tragikus baleset az árvai vízduzzasztón

Mindent, ami ősi, megmásíthatatlan

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!