Az újkori olimpiák rövid története

1896. április 6-án, Görögország nemzeti ünnepén György király nyitotta meg az első újkori olimpiát. Sokan még nem ismerték fel az esemény jelentőségét, így csak 13 ország alig 300 sportolója vett részt a versenyeken.
sysadmin

2004. augusztus 13. 04:00

1896. április 6-án, Görögország nemzeti ünnepén György király nyitotta meg az első újkori olimpiát. Sokan még nem ismerték fel az esemény jelentőségét, így csak 13 ország alig 300 sportolója vett részt a versenyeken. (Összehasonlításképpen: Barcelonában már 172 ország 10 557 sportolója állt rajthoz.). Az első aranyérmet James Conolly (USA) hármasugró atléta nyakába akasztották. Számunkra április 11-e volt a nagy nap, ekkor szerezte a magyar sport első és második olimpiai arnyérmét Hajós Alfréd – vagy ahogy a helyi sajtó nevezte: „a magyar delfin".
Az 1900. évi versenyeket a párizsi világkiállitás mellékeseményének tekintették, így teljesen „elfelejtették" az olimpia igazi célját, jellegét. St. Louis is világkiállítás mellett rendezte meg az olimpiát, így itt is hasonló sors jutott neki, mint a francia fővárosban. Az angolok négy évvel később nagy hozzáértéssel rendezték meg – már 22 ország részvételével – az első, méreteiben és külsőségeiben is igazi világversenyt.
Az I. világháború miatt nem tudták megrendezni az olimpiát, de sorszámát megtartották, ezzel is emlékeztetve az utókort a szörnyűségekre. A VII. olimpia rendezését a NOB Budapestnek (!) ítélte oda, azonban a világháború veszteseként erről le kellett mondanunk, sőt, részt sem vehettünk az Antwerpenbe áthelyezett játékokon, a németekkel egyetemben. 1924-ben 44 ország 3000 sportolója versenyzett, köztük Magyarország is, mely végre visszatérhetett az olimpiai közösségbe. A háborús ellentétek áthidalására a IX. Nyári Olimpiai Játékok rendezési jogát a semleges Hollandia kapta. 46 ország legjobbjai között már a német sportolók is szerepelhettek.
A XI. nyári olimpiát Hitler a náci propaganda céljaira használta fel. A legkiemelkedőbb és legnépszerűbb résztvevő mégis egy néger atléta, a 4 aranyérmes Jesse Owens lett.
A II. világháború miatt elmaradt a XII. és XIII. olimpia, de sorszámukat ismét megtartották. Csak 12 év múltán, 1948-ban találkozhatott újra a világ sporttársadalma, Londonban.
1952-ben Helsinkibe 69 ország küldte el legjobbjait. A legtöbb sportágban ez az olimpia indította el a máig is tartó, állandó fejlődést.
Róma Budapest elől hódította el a XVII. játékok rendezésének jogát. Az olaszok nagy lendülettel, óriási befektetéssel készültek fel. Róma nemcsak a csúcsok, a méretek és a külsőségek, hanem a meglepetések olimpiája is lett, és ez alól szinte egyetlen sportág sem volt kivétel.
A japánok nagy vágya teljesült, amikor 1964-ben az olimpiai láng útja Tokióba vezetett.
12 év múltán ismét Európában tartották a világ legnagyobb sporteseményét: München adott neki otthont, s immár 122 ország 8000 fiatalja jelent meg rajta. A 11. napon sötét árnyék borult a rendezvényre. A Fekete Szeptember nevű terrorszervezet fegyveresei – kihasználva a laza biztonsági rendszabályokat – behatoltak az olimpiai faluba, és rátámadtak az izraeli küldöttségre.
A montreali olimpiát sok-sok botrány előzte meg, míg végül is sor került a megnyitójára. Bojkott, kizárások, kétségek a megrendezést illetően stb...
A NOB 1974 októberében Bécsben tartott jubileumi, 75. ülésszakán Moszkvának adta a XXII. Nyári Olimpiai Játékok rendezési jogát. Az előkészületek rendben haladtak, már a meghívókat is szétküldték, mikor az Egyesült Államok kormánya az afganisztáni események miatt kampányt indított a moszkvai olimpia ellen. Az amerikai sportolókon kívül Norvégia és az NSZK csapata sem utazott Moszkvába.
Az 1984-es Los Angeles-i játékokon a szocialista országok „bosszút álltak" a moszkvai bojkott miatt: nem utaztak el a tengerentúlra.
A két csonka olimpia után Szöulban végre ismét találkozhatott a két politikai tábor, és összemérhették erejüket egymással a nemzetek. Négy évvel később Barcelonában került sor a játékokra, ezt követte az atlantai legutóbb pedig a sydneyi olimpia. l

Önnek ajánljuk

A Smer és az ĽSNS kampányol leginkább érzelmekkel

Madarak pusztultak el a fákra csavart ragasztószalagokon

Frissítve

Lövöldözés Pozsonyban: egy ember megsérült, az elkövető szökésben van

47 fővel csökken a magyar elsősök száma a Nyitrai kerületben

Híd: 12 jelölt nevét tették le a képviselők az államfő elé, most rajta a sor

Öröm a szívekben, félelem a szemekben – elköszönt a Robbery-duó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?