Az otthon töltött szabadidő

Ha szabadságunk alatt otthon maradunk, és valóban ki szeretnénk pihenni a munkával töltött hosszú hónapok fáradalmait, tegyünk meg mindent a kényelemért a lazító időtöltésért. Alapszabály, hogy a ház körüli munkákat és a „szabadidőt” ketté kell választani.
Vasárnap

2019. július 16. 09:30

Természetes, hogy ha az ember nem utazik el, és egy vagy akár két hetet is otthon fog tölteni, szabadsága alatt apró változtatásokat, felújításokat is el szeretne végezni a ház körül; s ekkor van idő arra is, hogy kicsit rendbe szedjük a háztartást. Ezt azonban szigorú időkeretek közé kell szorítani. Szánjuk az első két napot erre, a többi pedig legyen a pihenésé!

Nyár a teraszon

Ideális esetben a terasz tökéletes helyszíne lehet az otthoni pihenésnek. A lényeg a kényelem és a programok! Egy kényelmes pihenőterasz például remek helyszín a relaxációra. Vigyünk ki rá kényelmes párnákat, fekhelyet, akár egy matracot is, és adjuk át magunkat a relaxálásnak – a napozásnak, olvasásnak, zenehallgatásnak, kikapcsolódásnak. Jó például szolgálhat ez a minden igényt kielégítő pihenőterasz!

A jó terasz tágas, véd a széltől, esőtől, el van látva árnyékolóval, akár nagyszabású étkezéseket is lehet tartani rajta, látni lehet róla a kertben zajló történéseket (gyerekeket, madarakat, virágokat). „Szoba a kertben” jellegénél fogva legalább annyira kapcsolódik a házhoz, mint a kerthez: a nappali, az étkező vagy a konyha meghosszabbítása is lehet, a kivitelezéstől függően.

Az étkezés kérdése

Ebédelni a szabadság alatt is kell. Kár lenne azonban, ha az egész délelőttöt a konyhában töltenénk – kivéve, ha ez különös élvezettel tölt el bennünket. Legjobb, ha olyasmit főzünk, ami gyorsan elkészül. De az is jó megoldás lehet, ha rendelünk valamit ebédre, vagy elmegyünk egy közeli étterembe menüt enni a családdal, barátokkal.

Ha otthon étkezünk, a megfőzött vagy rendelt ételt úgy fogyasszuk el, mintha szállodában lennénk. Terítsünk meg szépen a teraszon, adjunk a tálalásra és a részletekre, tegyünk virágot a vázákba, gyújtsunk mécseseket, halkan még zene is szólhat – ha a családunkat ilyen ebéddel, vacsorával kényeztetjük, magunknak is örömet szerzünk. Az edényeket pedig együtt mossuk el és rakjuk a helyükre. Ne vállaljuk magunkra a többiek kiszolgálását, osszuk el a munkát.

Szervezzünk programokat!

Az otthon töltött szabadság egyik kockázata, hogy az ember mély semmittevésbe süllyed, gyakorlatilag csak fekszik és alszik, ki sem dugja az orrát a szobából. Kerüljük el a passzivitást, és szervezzünk programokat! Menjünk el a közeli tóra fürdeni, biciklizni, horgászni, vagy éppen rendezzünk moziestet a családnak. Ehhez csupán fehér lepedőre és projektorra van szükség! Nincs projektorunk? Akkor vigyük ki a tv-t a teraszra, és nézzük azon a filmet. Az élményt fokozhatjuk, ha finomságokkal és némi dekorációval, például világító lampionokkal is készülünk.

A szabadnapok arra is lehetőséget kínálnak, hogy rég nem látott barátokkal és ismerősökkel találkozzunk. Hívjuk meg őket vacsorára, bontsunk ki egy üveg jó bort, idézzük fel a régi közös élményeket, és gazdagodjunk újabbal az este során. A bográcsozás is kitűnő élmény lehet.

Ötletek fiataloknak!

A fiatalokkal gyakran előfordul, hogy kifogynak a pénzből, ennek ellenére még mindig rengeteget szórakozhatnak barátaikkal. Itt van néhány lehetőség, amelyek egyszerre ingyenesek és mókásak.

  • A drága kávézók helyett főzzenek teát vagy kávét valamelyikük otthonában! Hogy igazi kávéházi hangulat legyen, közben kellemes zene is szólhat, de akár tréfás verseket is felolvashatnak.
  • A nappali aerobikteremmé alakítható – remek gyakorlatokat találni egyes tv-csatornákon, és sok ilyen DVD-t is lehet kapni.
  • Érdemes figyelni a város/falu vagy a járás honlapját – mindenfelé rendeznek fesztiválokat, előadásokat, kiállításokat. Ajánlatos olyan helyre is ellátogatni, ahol még nem jártunk.
  • Jó buli lehet egy társasjátékos este – minden meghívott hozza magával kedvenc társasjátékát, és egy kalapból ki ehet húzni, hogy melyikkel kezdődjön az este. Legyen édesség, üdítő és jó zene, mindaz, ami az igazi hangulathoz kell.
  • A testmozgás, sport tökéletes kikapcsolódást nyújt. Ki lehet menni akár egy játszótérre, amikor a gyerekek már hazamentek – nagyon szórakoztató hintázni, libikókázni akkor is, amikor már valaki kinőtt belőle, és homokszobor-építő verseny szintén jó móka. Lehet teniszezni vagy kosarazni, strandolni, úszni, biciklizni vagy a túrázni stb

Forrás: otthontérkép, kamaszpanasz

 A teljes írás a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?