Az önismeret

Sokak számára fontos. Ahány mester, annyi értelmezését hallhatod ennek a fogalomnak. Egyesek a meditációkon szerzett élményeket tartják a tartópilléreinek. Mások különféle pszichológiai módszerek segítségével megválaszolt kérdéseket tekintik azoknak.
szabolaci

2018. október 11. 00:34

- Fotó: shutterstock.com

Ám ha végiggondoljuk, van egy sokkal egyszerűbb út is az önismeret felé, de ehhez bátorság is kell. Könnyen megtudhatsz magadról olyat, amit eddig nem akartál beismerni.

Az önismeret nem jelent mást, mint tudni azt, milyen vagyok. Tisztában lenni lelkem előnyös, de személyiségem árnyoldalaival is. A meghitt elvonulásokon, a mindennapoktól elzárkózva éppen önmagad valódi megismerését nehezíted. Amikor kizárod a külvilágot, nem a saját életedet éled, csak pihensz. Kikapcsolódsz, és távol tartasz magadtól mindent, ami hathat rád. Biztonságos védőbástyák mögé bújva könnyen megtapasztalhatod, milyen a szeretet békéje. Ilyenkor nem bántanak, és te sem bántasz senkit. Egyetlen feladatod ugyanis az, hogy nyugalomban legyél. Az így szerzett élmények azonban csalókák lehetnek.

Visszatérve a mindennapokba már nehezebb kiegyensúlyozottnak maradni. Időnként békésen viszonyulsz a külvilághoz, máskor dühösebb és erőszakosabb vagy. Képes vagy adni, de pusztítani is. Önismeret pedig az, hogy mindezt észreveszed – tehát megismered magad. Nem bújsz az ártatlanság álarca mögé, nem magyarázkodsz kevésbé dicső tetteid miatt, csupáncsak felismered: a mindennapokban így cselekszem, ilyen vagyok, így élem az életem.

 

Koller Péter

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Alig szavazott a magyar 

Elhunyt Baló György

Ha a közönség neveletlen

Hapal: „Agresszív játék kell a magyarok ellen”

GALÉRIA: Rossi a három pontnak örülne a legjobban

Területi viták, nemzeti érvek, nagyhatalmi döntések 1919-ben

Legfrissebb galériák
Olvasta már?