Az ideális gyermekbirodalom

Milyen legyen a kiságy? A fal? Mi kerüljön a padlóra? És mi lesz a konnektorokkal? Ilyen és hasonló kérdések már a baba megszületése előtt foglalkoztatják a szülőket, akik számára összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a babaszobával kapcsolatban.
Vasárnap

2019. május 23. 11:13

Pasztellszínt a falakra!

A fal a legnagyobb felület a szobában – kezdjük vele a babaszoba kialakítását: élvezetesebb lesz a többi munka, ha közben pillangók vagy kedves mesefigurák vesznek körül bennünket.

A csupa fehér fal ideje lejárt, de nem jó ötlet a tetőtől talpig mintákkal borított sem. A baba nemcsak nézelődni szeretne a szobácskájában, hanem pihenni és megnyugodni is, ezért érdemes csupán két-három (pasztell) árnyalatot használni.

Szőnyeg vagy parafa padló?

A padló anyagának érdemes olyat választani, amelyen majd pár hónap múlva kényelmesen és biztonságosan játszhat a pici. A szőnyegpadló jó ötlet, tisztítása azonban nehézkes, ráadásul a poratkák miatt allergiát is okozhat. Ma már leginkább a parafa padlólapokat ajánlják a gyerekszobákba – könnyen lemoshatóak, melegek, puhák és esztétikusak, ráadásul természetes anyagból készülnek.

Lámpák és vezetékek

A pici szobájába lehetőleg olyan lámpákat tegyünk, amelyeket falra lehet szerelni és vezetékét a falba süllyeszteni, hogy a baba ne férhessen hozzá. Érdemes többféle lámpát beszerezni: egy nagyobb mennyezetit a pelenkázáshoz, egy kisebb, tompa fényűt a szoptatáshoz és esetleg egy olyat, amely mellett mesét lehet felolvasni. Számtalan ötletes, kifejezetten gyermekszobába szánt lámpa kapható: egy tompa fényű világító csillag vagy egy sárga holdacska díszíti is a helyiséget.

Középpontban a kiságy!

Ma már a gyártók nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy minél biztonságosabbak legyenek a gyermekágyak, vásárláskor azonban nem árt rákérdezni, hogy milyen anyagokat használtak a festésükhöz, lakkozásukhoz. Fontos, hogy olyat válasszunk, amely stabilan áll, nincs olyan része, melyet a baba leszedhet, és amellyel megsértheti magát. A rácsok olyan sűrűn legyenek rajta, hogy a csöppség ne tudja beszorítani a fejét, és elég magas legyen, hogy ne mászhasson ki belőle. Az ágyat olyan helyre tegyük, ahol nem éri huzat, és praktikus, ha mellette kap helyet a pelenkázószekrény.

Pihe-puha kiegészítők

Olyan tárgyakat, játékokat helyezzünk el a szobában, amelyek puhák, és melyekkel nem tudja megsérteni magát a baba. Kerüljük az apró figurákat, mert az ilyet könnyen lenyelheti, de a nagyon szőrös plüssmacikat is. A gyermekszobában egy ideig polcra sincs szükség; rakjuk a játékokat puha dobozokba és kosarakba, amelyekből könnyen ki tudja majd szedni néhány hónap múlva a csemeténk.

A legfontosabb a biztonság!

  •  A sarkok legyenek lekerekítettek, vagy tegyünk rájuk sarokvédőket!
  •  Minden szabadon lévő kábelt vagy vezetéket rejtsünk el a bútorok mögé vagy a padlózatba, ha másképp nem megy, műanyag sínben vezessük el!
  •  Az elérhető elektromos aljzatokba tegyünk konnektorvédőket!
  •  A krémeket, hintőporokat és más kenceficéket úgy kell tárolni, hogy ne kerülhessenek a pici kezébe – inkább vigyük ki őket gyerekszobából.
  •  Az ablakokat, ajtókat lássuk el olyan gyermekzárral, amelyet a csöppség akkor sem tud kinyitni, ha már egy kicsit nagyobb; ne legyen az ablak közelében se szék, se polc, se olyan tárgy, amelyre felmászhat.

Forrás: vmn life, miniversum

A teljes írás a VasárnapHáztartásban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Kevés a gyermekorvos az országban

Foci és biliárd a tévében

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Megelőzi a forró autóban felejtett gyermekek halálát az izraeli egyetemisták által fejlesztett eszköz

Legfrissebb galériák
Olvasta már?