Az átmeneti látászavar

Tisztelt szerkesztőség!Mindkét szememen 10-15 másodpercre teljesen elszürkült minden, ha a tükörbe néztem, csak a szürkeséget láttam. Szeretném megkérdezni, miért van ez. Válaszol: dr.
admin

2012. február 29. 02:00

Tisztelt szerkesztőség!
Mindkét szememen 10-15 másodpercre teljesen elszürkült minden, ha a tükörbe néztem, csak a szürkeséget láttam. Szeretném megkérdezni, miért van ez.

Válaszol: dr. Farkas Beáta

Az átmeneti látászavar
Hátterében gyakran a nyaki verőér szűkülete, embolizáció vagy komoly idegrendszeri megbetegedés állhat, amely érintheti a látóideget, a látópályát vagy látóközpontot

A látászavarok okának meghatározásához és a tüneteket kiváltó betegség kezeléséhez azonban gyakran több szakorvos (szemorvos, ideggyógyász, belgyógyász) együttműködése szükséges.
Az átmeneti látászavarok okának felderítésében nagyon lényeges a kórismeret. Fontos tudni, hogy a látászavar egyoldali vagy kétoldali-e, milyen sokáig tart, követi-e fejfájás vagy a végtagok zsibbadása. Nagyon lényeges a páciens életkora. Az érelmeszesedés következtében fellépő tünetek általában az 55. életév betöltése után gyakoriak. Leggyakrabban az agyi látóközpontot tápláló erek szűkülete következtében kialakult vérkeringési zavarra figyelmeztetnek. Ez a rendellenesség nem okoz teljes látásvesztést, általában csak a látótér egy része esik ki. A látászavar legtöbbször mindkét szemen szimmetrikus, ugyanazt az oldalt érinti. A vérkeringési zavar az agytörzset is érintheti. Ez kettős látást, szemrezgést, szédülést, fejfájást, beszédzavarokat, valamint a végtagok zsibbadását és bénulását idézheti elő. Hasonló tüneteket válthat ki a nyakcsigolyák kopása és sérülése.
Az 50 évnél fiatalabbak esetében a látászavarokat gyakran az antifoszfolipid-szindróma, vagyis az immunrendszer megbetegedése váltja ki. Ellenanyagok rakódnak le az érfalakban, a vörösvérsejtek, valamint a vérlemezek sejtfalában. A folyamat következtében az erekben a vér megalvad, trombózis, majd embolizáció alakulhat ki bárhol a szervezetben, és szövetelhalás a következménye. Az agysejtek elhalása bénulást, a létfontosságú központok sérülése halált okoz. Mivel a látászavarok a korai tünetek közé taroznak, és megfelelő kezeléssel a véralvadás megakadályozható, ajánlatos idejében orvoshoz fordulni.
Fiatal nők esetében általában az aortaív gyulladása okozhat keringési zavarokat. A tünetek leggyakrabban felálláskor vagy a fej előrehajtásakor jelentkeznek. Ennek a betegségnek tipikus velejárója, hogy a kéz felemelésekor a pulzus nem tapintható, valamint a két karon mért vérnyomás értéke eltérő.
Migrénes fejfájás előtt is kialakulhatnak érgörcsre utaló bizarr látászavarok. Először kisebb látótérkiesések jelentkeznek, majd az egész látótér rezegni kezd. Később a beteg szikrázásra, mozgó foltokra panaszkodik. Néha az egész látótér elhomályosodik. A tünetek elmúlása után hányingerrel kísért fejfájás kezdődik. Idősebb betegeknél előfordulhat, hogy a látászavart nem kíséri fejfájás. A betegségnek ezt a formáját retinális migrénnek nevezzük.
Másodpercekig tartó látászavarok jelentkezhetnek a koponya tartalmának térfogat-növekedésekor (ödéma, vérzés, ritkábban daganat). Ekkor a koponyán belüli megnövekedett nyomás következtében romlik a látóideg és az agy vérellátása.
Mozgás vagy fizikai munka után jelentkező látászavarok általában szívbetegségre utalnak. A szervezet felmelegedése (például láz, meleg fürdő) után kialakuló átmeneti látásvesztést a sclerosis multiplex, vagyis az idegrendszer legkülönbözőbb helyein jelentkező gócos elváltozások okozhatják. A tüneteket a látóideg velőshüvelyének károsodása váltja ki.
A különböző látászavarok hátterében általában komoly megbetegedések állnak, ezért okaik idejében történő feltárása és megfelelő kezelése nagyon fontos a beteg életének és egészségének megőrzése céljából.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?