Az adósság a válás után is közös marad

Vrabec Mária

2019. június 24. 09:30

pp

Kedves Vrabec Mária,

Önhöz fordulok segítségért, nem bízok már senkiben. A történetem a következő: 1986-ban kötöttem házasságot, és 2015-ben elváltunk. Házasságunk labilis volt, de 1994-ben kaptam egy sztrókot, leszázalékoltak teljesen. Exférjemnek összeférhetetlen természete miatt sok munkahelye volt, és bizony, sokat nem dolgozott, csak alkalmilag. Így a felvett kölcsönünk törlesztője az egekbe szökött. Akkor rémültem meg igazán, amikor a rokkantsági nyugdíjamból, amely 303 eurós, a végrehajtó levonatott 40 eurót, a nővereméből, aki a kezes volt, 140 eurót. Így fizetjük a mai napig, az exférj ugyanis a válás után a hátam mögött magáncsődöt jelentett be, amely 36 ezer euróról szólt. Nekem meghagyott 17 ezer eurónyi adósságot, ezt törlesztjük a nővéremmel. Nem értem, ha a nevén volt a kölcsön, hogyhogy én, az exfeleség, tovább fizetem.

Egy másik tette: elajándékozta a barátjának a házam, amit szülői örökségből vettem. Így a szociális osztálytól semmi segítséget nem kapok, mert van is házam, meg nincs is. De ha most újra követelném a házat, a végrehajtó rátenné a kezét, és az utcára kerülök. Ördögi kör. Megoldódna minden, ha az exférjem azt a 17 ezret rendezné. A tartozás, a 2004-ben felvett kölcsön csak 300 ezer szlovák korona volt. Azt olvastam, hogy a régi végrehajtásokat törlik, igaz ez?

Jelige: Reménytelen exfeleség

Tisztelt Olvasónk!

Leveléből nem teljesen világos, milyen kölcsönről van szó. Ha azt mint házastársak vették fel, akkor a házastársak közti osztatlan vagyon része, és a válást követően a bíróság az adósságot is elosztotta önök között. A férje a törlesztési köztelezettség alól ki tudott bújni a magáncsőddel, de ez az ő esetében is azt jelentette, hogy elveszítette az összes vagyonát. Valószínűleg ezért íratta a barátja nevére a házát, ami a jelek szerint ugyancsak közös tulajdonuk lehetett. Mivel a leveléből ezek a fontos részletek nem derülnek ki, nemigen tudunk tanáccsal szolgálni, esetleg azt ajánlhatom, hogy keresse fel a lakhelyéhez legközelebbi ingyenes jogsegélyszolgálatot (Centrum právnej pomoci).

Az azonban biztos, hogy az adósság önre eső részét be fogja hajtani a bank. Ezt egyetlen módon lehetett volna megelőzni, ha önök a váláskor a bíróságon megállapodnak, hogy az adósságot csak a férje fogja törleszteni, és a bank ennek alapján megszüntette volna az ön adósstátusát. De még az sem biztos, hogy a pénzintézet ebbe beleegyezett volna, mert azt is mérlegelni szokta, melyik partner fizetőképes. Mivel a férje nem számított annak, az adósság akkor sem lehetett volna csak az övé, ha magára vállalja. A bankok szempontjából ugyanis a válással sem változik semmi, mindkét fél ugyanúgy adós marad.

Ami a végrehajtási amnesztiát illeti, az még csak kormányjavaslat, a parlament egyelőre nem hagyta jóvá. Ha az megtörténik, akkor is csak azokra az adósságokra vonatkozik majd, amelyeket már öt éve nem tudnak a hitelezők behajtani, vagyis az önt biztosan nem érinti.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
A fertőzött személyeket az állam által fenntartott karanténközpontokba szállítják a roma telepekről (TASR-felvétel)

A hadsereg a magyar romák között is végez majd koronavírusteszteket

televízió gyerekeke

Televíziós iskolával szimulálnák a valódi oktatást

határátkelőhely

Szigorított határellenőrzés, torlódás az átkelőknél

A fiatal cseh orvosok ötöde távozik Nyugatra

Több tucat kórházi alkalmazott kényszerült karanténba, miután kapcsolatba kerültek egy beteggel

Vladimír Soták

A munkáltatók szerint összeomláshoz vezetne a blackout

koronavirus

Elhunyt egy újabb beteg Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.