Az 5 legnagyobb radioaktív baleset

A csernobili és a fukusimai atomkatasztrófáról valószínűleg mindenki hallott, de ezek mellett akad még jó pár, melyek éppoly károsak voltak. Az öt legnagyobbat és legpusztítóbbat válogattuk össze.
Mayer-Ázsoth Réka

2019. május 13. 09:15

1. Csernobili atomerőmű-baleset. Ha nem is a legnagyobb, mindenképpen előkelő helyet foglal el ilyen tekintetben, és ez a legismertebb is. A 33 éve történt katasztrófa ma is érezteti hatását, közvetlenül utána pedig sorra szedte áldozatait. Nem is részletezzük, mi minden történt, hiszen a Vasárnap (19. szám) 21. oldalára lapozva elolvashatják Bitter Róbert helyszíni beszámolóját.

2. Fukusimai katasztrófa. A 2011-ben történt baleset meglehetősen nagy médiafigyelmet kapott, hiszen azt hittük, hogy az egyre környezettudatosabb szemléletnek és fejlett technikának köszönhetően már nem történhet ilyesmi. A japán atomkatasztrófát földrengés, cunami és emberi hanyagság okozta, az üzemzavaros erőműből nagy mennyiségben jutottak ki radioaktív anyagok.

3. Majak Termelési Egyesülés. Ez a szovjet nukleáris fűtőanyag termelését és újrafeldolgozását végző komplexum az elsők között létesült, 1945-ben kezdődött az építése. Számos baleset (a legsúlyosabb 1957-ben történt, a csernobilinál is károsabb, kb. 25 000 km²-nyi terület szennyeződött be) és környezetszennyezés, hanyagság és felelőtlenség fűződik hozzá. Éveken keresztül közvetlenül szennyezte radioaktív hulladékkal a Tecsa folyót, majd a Karacsáj-tavat, mely a világ legradioaktívabb területe lett.

4. Simi-völgyi baleset. Az Egyesült Államokban is történt atombaleset – nem is egy –, s a szovjet módszerhez hasonlóan ezeket is próbálták eltitkolni; az 1959. évit két évtizedig sikerült is. Akkoriban még igencsak kezdetlegesek voltak a fejlesztések a reaktortechnológiában, ez vezetett a súlyos katasztrófához. Mérhetetlenül sok sugárzó anyag került a levegőbe, s az ott dolgozók körében a baleset után megháromszorozódott a rákbetegek száma.

5. Goianiai baleset. Brazíliában történt, 1987-ben, és jelentősen eltér az előzőektől. Egy elhagyatott kórházban fosztogatott két helybeli lakos, és sugárterápiához használt gépet találtak. Hazavitték, szétszerelték, a belsejében talált céziumgolyót pedig eladták. A különösen fénylő golyó szinte megbabonázta a helyieket, emellett persze meg is fertőzte őket. A szerencsétlenség 249 embert érintett közvetlenül, s az évek során 1600-an haltak meg a környéken sugárfertőzésben.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Miből tartsuk el a gyerekünket?

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

A dunaszerdahelyi önkormányzat pályázatot hirdet a szabadidőparkra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?