Ankét: Hogyan látják az először szavazók?

4 év, ennyi időnek kell eltelnie ahhoz, hogy újra dönthessünk arról, mely pártok, személyek kerüljenek kormányra, ezáltal hatalomra. 18, ennyi évnek kell eltelnie ahhoz, hogy először szavazhassunk. 5, ennyi frissen nagykorú fiatalt kérdeztünk arról, hogy ők hogyan látják a választást.
Szászi Fanni

2020. február 21. 09:00

d

Lénárt Bence, Mezőszállasi Márk, Jóna Réka, Szabó Erik és Szilágyi Brigi mindannyian először élhetnek szavazati jogukkal a parlamenti választáson. Brigi Rimaszombatban, Réka Rozsnyón tanul. Bence kassai iparista, Erik és Márk pedig komáromi gimisek. Abban mindannyian egyetértenek, hogy fontos és mindenképpen kihasználandó lehetőség a szavazás. A többi kérdésben azonban mindegyiküknek saját, a többiekétől többé vagy kevésbé eltérő véleménye van.

Milyen szempontok alapján döntenek?

Erik azt veszi figyelembe, hogy az adott pártok, személyek mennyire támogatják a fiatalok érdekeit.

Réka azt tartja a legfontosabbnak, hogy magyar pártra és magyar emberekre szavazzon.

Brigi úgy érzi, hogy leginkább a magyarsága befolyásolja majd, amikor a fülkébe lép.

Bence azért megy el szavazni, mert szerinte az országnak előre kellene haladnia. „A személyi jogokat tartom a legjelentősebbnek, szerintem fontos, hogy az állam ne korlátozza az embereket” – mondta.

Márk pedig teljesen a szimpátiájára fog hagyatkozni. „Nem szeretnék törődni az adott politikus népszerűségével/esélyeivel.”

Honnan tájékozódnak a választási programokat, jelöltlistákat illetően?

A legtöbben interneten, közösségi oldalakon megosztott posztokból, rokonoktól tájékozódnak, de van köztük olyan is, aki kifejezetten tévéműsorokból. Brigi pedig elmondta, hogy sokat foglalkoztak a témával iskolában, polgári nevelés órán. Ez rengeteget segített neki abban, hogy jobban megértse a választások működését, menetét.

Mennyire befolyásolják őket a pártok preferenciáit mérő felmérések?

„Manipulatívnak tartom ezeket a felméréseket. Nem mondom, hogy összeesküvés az egész, de szerintem ha az értékeinket akarjuk viszontlátni a parlamentben, nem a százalékok alapján kellene szavaznunk” – vélekedik Márk.

A többieket sem befolyásolják ezek az adatok, sőt nem is igazán követik őket. Brigi szerint ha valaki határozottan eldöntötte, melyik pártra fog szavazni, akkor a felmérések hatására ezen már nem nagyon változtat.

Galéria
Lénárt Bence-1
Brigi Rose-2
Szabó Erik-3
Mezőszállasi Márk-4
+1

Társadalmi problémák és negatívumok

Mit tartanak a legégetőbb társadalmi problémának? Min változtatnának, ha tudnának? Az öt fiatal válaszaiból kiderül, hogy nemcsak az ország, hanem a saját régiójuk problémáit is látják, érzik.

Bence: „Valószínűleg több munkalehetőséget teremtenék. Sajnos az országban sok probléma van, amelyek közül szerintem az egyik legnagyobb a munkanélküliség és a belőle adódó szegénység. Örülnék, ha az ország megoldást találna rá, de tudom, hogy ez nem olyan egyszerű.”

Erik: „Jelenleg azt tartom a legnagyobb problémának, hogy a jobboldali pártok nagy támogatottságra tettek szert.”

Márk: „Leszámolnék a korrupcióval, persze, de ezek nagy szavak, nem megy egyik napról a másikra. Van még bőven mit tanulnunk a Nyugattól a kérdést illetően. Legkomolyabb társadalmi problémának a szélsőjobb ébredését tartom az országban, ez ugyanis olyan »megoldást« kínál, ami őszintén megijeszt.”

Réka: „Jó lenne a korrupciót megállítani, a munkanélküliséget csökkenteni, a fiatal diplomásokat pedig megpróbálni itthon tartani, hogy ne külföldön keressenek munkát. Ezt fizetésemeléssel talán el is lehetne érni.”

Brigi: „Elszomorít, hogy ha valaki politikus, és pozíciója, pénze van, akkor szinte bármit megúszhat, akár egy gyilkosságot is. A korrupciót nagyon súlyos problémának tartom.”

Pozitívumok

Míg a negatívumoknál sok a párhuzam, pozitívumként mindenki mást emel ki. Bence például az autóipart, amely sok munkalehetőséget kínál.

Réka szerint nagyon jó, hogy tagjai lehetünk az eurózónának.

Márk pedig a kisebbségek helyzetében beállt változásokról beszél. „Szüleim, nagyszüleim történeteit hallgatva úgy látom, hogy sokat javult a helyzet, én már nem érzem diszkriminálva magamat, nem érzek negatív megkülönböztetést.”

Reklámok, kampányrendezvények, tüntetések, avagy „kenyeret és cirkuszt a népnek”

A túlzott reklámozásról, arról, hogy mindenhol politikai jellegű plakátokba, eseményekbe fut bele az ember, nincsenek jó véleménnyel a megkérdezettek. Próbálják őket elkerülni, nem követik tudatosan. Réka úgy gondolja, hogy mindez óriási pénzkidobás. Erik szerint pedig a reklámok a legtöbb esetben nem felelnek meg a valóságnak.

Magyarként magyarra kell szavazni?”

Bárhogyan is, de szlovákiai magyarként megkerülhetetlen az etnikai politizálás kérdése. Nem úszták meg ezt a kérdést az először szavazók sem.

Bence alapjáraton fontosnak tarja az etnikai alapú politizálást, de már kissé unalmasnak találja a pártok és politikusok közti állandó huzavonát.

Erik nem feltétlenül híve az etnikai politizálásnak. „A kisebbségek egyenlőségéért ki kell állni, de nem biztos, hogy a politikusoknak” – vallja.

Réka és Brigi szerint igenis fontos ez, hiszen ők maguk is a magyar kisebbséghez tartoznak.

„A napokban sokat gondolkoztam, hogy mi is ez a magyarként magyarra kell szavazni mentalitás. Érdekes kérdés. Úgy érzem, hogy van még min gondolkoznom, jelenleg nem tudok állást foglalni a kérdésben” – jegyezte meg Márk.

Fiatal politikusokat!

Bence, Márk, Réka, Erik és Brigi szívesen választana korban hozzájuk közel álló politikusokat, hiszen azok sokkal inkább értik a fiatalság problémáit, nincs közöttük akkora generációs szakadék. Persze a kor magában nem elegendő az először szavazók bizalmának megnyerésére, de mindenképpen úgy érzik, hogy szükség van a politikában is egy új, fiatalabb generációra.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/8. számában jelent meg!

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Mely hivatalokkal érintkezhetünk elektronikusan?

Milan Krajniak

Krajniak szerint még nincs szó országos szintű tömeges elbocsátásokról

Marek Krajčí

Egyre több az idős beteg

koronavírus

Az európai halálos áldozatok 95 százaléka 60 év feletti

koronavírus

Mintegy ötszázalékos a halálozási arány az új koronavírussal fertőzöttek körében

Ursula von der Leyen

Az EU 100 milliárd eurót biztosít a munkahelyek és vállalkozások fenntartása érdekében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.