Amin nincs értelme keseregni

Ki többet, ki kevesebbet zsörtölődik. Időnként mások miatt leszünk morcosak, esetleg az élet váratlan fordulatain morgolódunk. A következő néhány sor nem azoknak szól, akiknek meggyőződésük, hogy a nekünk nem tetsző dolgok ellen harcolnunk kell. Mindenki más azonban lehetőséget kap elmerengni azon, hogyan teheti békésebbé életét.
Koller Péter

2019. február 17. 09:15

Az elégedetlenkedés és a dühöngés sok ember mindennapjait tölti ki. Van, akinek elég egy apró szikra, hogy a jelentéktelen apróságokba is belekössön. Mások tettei, véletlen történések ok nélkül hoznak ki néhányunkat a sodrunkból. A legtöbbször ugyanis olyasmin mérgelődünk, amit nem áll hatalmunkban befolyásolni. A világon minden olyan, amilyen. Mindennek megvan a maga „természete”, amelyre nem tudunk hatni.

A kő természete például az, hogy kemény. A víz cseppfolyós, a tél hideg, a nyár pedig meleg. A pénz természete, hogy mindig kevesebb van belőle, mint amennyit szeretnénk. Az élet természete a mulandóság, és még a körülöttünk levő emberek is olyanok, amilyenek. Tőlünk függetlenül.

Egyesek azonban nem elégednek meg a puszta létezéssel. Elképzeléseik és elvárásaik vannak a külvilág iránt. Örökkön azon zsörtölődnek, hogy mi miért nem olyan, amilyennek látni szeretnék. Mert ilyen a természetük. Lehet ellene hadakozni. Van, akinek éppen a hadakozás a saját természete. Ám amikor dühöngésen kapod magad, vedd észre, hogy a hadakozás sosem fog békét teremteni körülötted.

A teljes írás a nyomtatott Vasárnapban jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Fico tagadja, hogy hallotta volna a Gorilla-felvételt

Vége Saláta szezonjának

Önszántukból ritkán tévednek könyvtárba a gyerekek

Frissítve

A jövőben csak beoltott gyermekeket vennének fel az óvodákba

Radičová visszatérhet a politikába

Eltemették Koós Jánost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?