Ami foglalkoztat a VASÁRNAPBAN: Az atomenergia

A tragédiák hírére sokan felkapják a fejüket, de a Csernobil című sorozat sikere jelzi igazán, hogy akad bőven érdeklődés az atomenergia iránt.
Vasárnap

2019. július 15. 18:10

- Shutterstock-felvétel

Korunk alapvetése, hogy forognak a turbinák, termelik az áramot, és mi ezzel vígan élünk. Az egyre nagyobbá váló kérdés viszont az, mi forgatja azokat a bizonyos turbinákat, pontosabban: mennyire fenntartható, káros, veszélyes, kedvező az az energia, amelyet árammá konvertálnak számunkra az erőművek? Bizonyos típusok még a hozzá kevéssé értők számára is világos képletet állítanak fel: a vízerőművek hátránya az élővilág megzavarása, a szénerőműveké az égetésből származó mindenféle szennyezés, stb. Az atomenergia azonban kevéssé átlátható, érthető, a szkeptikusokat a keletkező hulladék hosszú távú sorsa is aggasztja, hát még az esetleges katasztrofális veszélyek, veszélyes katasztrófák.

Mivel népszerűsítették a nukleáris erőműveket? Van ok a félelemre? Milyen balesetek voltak a múltban? Mi lehet a megoldás? Milyen problémákkal találkozni? Hol terveznek bővítést? Mi a helyzet Szlovákiában? Mi lehet a tanulság? Mi van a katasztrófa után?

Ezekre a kérdésekre is mind választ kapnak, ha a már megvásárolható Vasárnapban elolvassák Rizsányi Attila írását.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A PS magyar platformja

A legjobb idővel került a döntőbe a szlovákiai kajak négyes

Bugár Béla videóban magyarázza a találkozását Kočnerral

Csak a hulladékelhordást bíznák külsős cégre Párkányban

Gelle csak magára számíthatott, de így is olimpiai kvótát szerzett

Vonzóbbá tennék 
a felsőoktatást

Legfrissebb galériák
Olvasta már?