Alpesi levegőt bárhol, bármikor?

Az áruszállítás komolyan megterheli a környezetet, érdemes odafigyelni, hol tudunk ebből lenyisszantani. Pláne, ha csak abszurdum importálódna hozzánk.
Rizsányi Attila

2019. október 10. 09:45

eko

Változó méretű a rés vásárló és termelő között, áthidalása is eltérő mértékű energiabefektetést igényel: ha a szomszédtól veszünk salátát, elég átbattyogni, ellenben ha a világ másik feléről szereznénk be valamit… A szállítás pedig egyrészt pénzbe kerül, másrész meg igen komolyan megterheli a környezetünket. Bármennyire sugallja is azt a jelenkor, hogy kellő bankszámlafedezet mellett szinte bármilyen anyagi javat beszerezhetünk, és viszonylag hamar meg is érkezik hozzánk (vagy folyamatosan ott pihen vevőre várva a boltok polcain), érdemes kicsit hosszabban merengeni, mielőtt ezt meg is cselekedjük.

Megengedhetem magamnak?

A táplálkozás terén elég egyszerű megfogalmazni a szabályszerűséget: fogyasszunk minél több helyi és szezonális terméket (nem feltétlenül csak ökológiai szempontok miatt). Ennek betartására lehet törekedni, de előállhatnak olyan helyzetek, amikor indokoltnak érezzük a kilengést (ha mondjuk, helyben nem termelhető meg), ilyenkor pedig mindenkinek a maga lelkiismerete szabjon határt, meddig megy el az importtermékek kosárba pakolásával. A döntés meghozatalakor érdemes felidézni, hogy az Európai Unióban a szén-dioxid-kibocsátás közel 30 százalékáért a közlekedés a ludas, globális szinten pedig az üvegházhatású gázok mintegy 14 százaléka ered a szállítmányozásból. És érdemes külön odafigyelni, hogy ha már szállíttatni akarunk, akkor van-e lehetőség kíméletesebb módot választani az adott termék esetében: nem szent és csupa áldás a hajós import, de legalább jobb a repülősnél.

Álljon meg a menet!

A legnagyobb ökojóindulat mellett is biztosan akadnak olyan dolgok, amelyekért úgy érezzük, megéri bűnözni. Lelkünk rajta. Sokkal fontosabb, hogy ne ész nélkül essünk neki a konzumálásnak, hanem tudatosan mérlegeljünk, többek között szállítmányozási szempontból. Erre szeretné felhívni a figyelmet az Alpen Initiative nevű svájci civil szervezet is, amikor 2002 óta évente meghirdeti az abszurd és értelmetlen (távolságra szállított) termékeket. Idén például három rendkívüli produktumra hívták fel a figyelmet. Az egyik áruházlánc Hollandiában nevelt sertésből Olaszországban előállított, Ausztriában csomagolt, majd Svájcban értékesített sonkájára. A Svájcban árusított norvég forrásvízre, amelyet másfél ezer kilométeren át utaztatnak, amíg eljut a forrástól a torkolatig (a vevők szájáig). De talán a legmeghökkentőbb mégis a jól csengő névvel megspékelt Swiss Air Deluxe – az angolul értők jól sejtik, hogy svájci levegőről van szó, méghozzá fémdobozban, hogy bárki beszippanthassa, akár egy még nagyobb fémdobozban (mondjuk, autóban), akár a világ másik felén (Ázsiában, az előállítás helyétől húszezer kilométerre is árusítják). A díjazottak persze védekezésként a termék fontosságáról papoltak, esetleg azzal érveltek, hogy bizony nagy ésszerűsítések és optimalizálások után döntöttek úgy, ahogy. Szerencsére mi vásárlókként is védekezhetünk, méghozzá azáltal, hogy döntünk.

Ha már megvan

A helyit nemcsak az élelmiszerek esetében érdemes előnyben részesíteni, hanem például ruhaneműben is. Ha sikerül, ha nem (és már banki meg lelki kontónkra írtunk egy külföldről idehurcolt darabot), a megkímélés is sokat számít. Egyrészt persze (az ésszerűség határai között) hordjuk rongyosra, és ne dobjuk ki két alkalom után. Kerüljük el viszont a feleslegesen gyakori vagy roncsoló mosást, mert így jelentősen csökkenthetjük a víz- és hulladéklábnyomunkat.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 41. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!