Állunk rendelkezésére!

Kedves Olvasóink!A levélíró kedv, nagy örömünkre, nem lohad, sőt végre a tévéműsor is megszűnt fő téma lenni, remélhetőleg végleg. Eltűnt viszont a postán egy ajándék toll, egy másik pedig megrongáltan érkezett meg.
sysadmin

2006. november 17. 02:00

Kedves Olvasóink!
A levélíró kedv, nagy örömünkre, nem lohad, sőt végre a tévéműsor is megszűnt fő téma lenni, remélhetőleg végleg. Eltűnt viszont a postán egy ajándék toll, egy másik pedig megrongáltan érkezett meg. Az ilyen bosszantó hibák ellen nem tudunk tenni, küldtünk ajánlva póttollat, de ez is csak addig megoldás, amíg a készlet tart. Örülünk viszont a sok véleménynek, a sok különböző ízlésnek és kérelemnek, hiszen ez mind azt bizonyítja, hogy forgatják a Vasárnapot, sőt szerkesztőként is megállnák helyüket olvasóink. A bulvárról csak annyit, hogy a szónak eredeti jelentése körút, s ebből kiindulva semmi rosszat nem kell eleve feltételezni róla. Hiszen végigsétálva rajta, rengeteg különböző emberrel találkozhatunk, megannyi sorssal, megannyi ízléssel, egy csomó kirakatot nézhetünk meg, ki-ki megállhat a neki tetsző előtt, s elidőzhet. Van, aki a könyvesbolt kirakatát nézi szívesebben, van, aki az ékszerüzletét, a divatszalonét, van, aki az éttermi kínálatokban leli kedvét, s van, aki a moziműsorokéban. Igen, az utcán sajnos, sok a szemét is, és éppen a hitelrontásra építő szennylapok, a másokat gátlástalanul mocskolók koptatták el ennek a szónak a valódi jelentését. A Vasárnap viszont a munkahét utáni pihenés, a korzón való sétálgatás, a szemnek, léleknek kedves kirakatok kínálata és a higgadt felkészülés az újabb munkahétre, hivatalaink nem mindig következetes működésére, az igazságtalanságok megkeresésére, a mocskolódás elutasítására… A Vasárnap erőforrás mások példáján át, a Vasárnap mérték, ezt azért ne feledjék.
Legyen hát szép, s legyenek szépek hétköznapjaik is.Tisztelt Szerkesztőség!
Most kéréssel fordulok Önökhöz: A Vasárnap 35. számában nagy érdeklődéssel olvastam a torma telepítéséről és tárolásáról. Sajnos, én lakótelepi lakásban élek, így nincs módom tárolni. Emlékszem, amíg édesanyám élt, évente befőzte valamilyen ecetes keverékkel, befőttesüvegekbe rakva. Sajnos, a receptet nem ismerem. Az a kérésem, hogy alkalomadtán közöljék. Gondolom, több olvasót fog érdekelni.
A másik kérésem: Nagyon sok tanulságos cikket olvastam a Vasárnapban különféle növények, termékek gyógyhatásáról. A mustárról még nem volt szó. Kérdésem: csak ízesítő, vagy van valamilyen jótékony hatása a szervezetre?
Tisztelettel: Szepesy Pál, Besztercebánya

Tisztelt Uram,
a torma receptjét a Vasárnapi asztal rovatban találja meg, a mustárról meg röviden annyit, hogy az összezúzott mustármagokra öntött forró vízzel készített lábfürdőt a népi gyógyászat az influenza megelőzésére, a fejfájás csillapítására használja.

Nyugdíjas-éneklőcsoportok találkozója
Az utóbbi időben nagyon megromlott a magyarok és szlovákok viszonya hazánkban. Ezért mi, magyarok szorongva készültünk arra a rendezvényre, amelyre október 6-ára kaptunk meghívót Malántára (Maunice).
A Dunaszerdahelyi járást Nagymegyer és Alistál képviselte énekcsoportjával. Meglepetésünkre nagyon kedvesen fogadtak bennünket, és minden szépen, rendben zajlott. Már a fellépésünk alatt is tapsolt a közönség, és velünk együtt énekelt. Mind a két csoport magyar és szlovák népdalokat adott elő. A malántai konferanszié amikor bemutatta a két magyar csoportot, azt mondta: „Ne a rosszat keressük egymásban, hanem a jót, ami összeköt bennünket.“ Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a szép rendezvényen, amelyről jó érzésekkel távozhattunk.
Tisztelettel egy régi olvasójuk:
Bartalos Mária, Alistál

Tisztelt Szerkesztőség!
Engedjék meg, hogy mint régi előfizetőjük, olvasójuk pár mondat erejéig véleményt nyilvánítsak a megújult külsővel és tartalommal megjelenő hetilapunkkal, a Vasárnappal kapcsolatban. A mai viszonyok közepette az olvasó kegyeiért való versengés arra ösztönzi a lap szerkesztőit, hogy mindig valami új szerkesztési és tartalmi formákat alkalmazzanak. Ez így is van rendjén. Ez tetszik most is, ezért elismerésem. Egy-két észrevételt az eddigiekről.
Amit én hiányolok, az a heti politikai és közéleti események, történések kommentálása (lásd pl. Kövesdi Károly). Ezek, tudniillik, mindennapi életünkre is kihatással vannak, sokkal nagyobb mértékben, mint a horoszkópok. Nagyon dicséretes, hogy összeállították az olvasók oldalát, melyet sokan hiányoltunk. Így a szerkesztőség visszajelzéseket kap a lap tartalmával és irányultságával kapcsolatban. Mint konzervatívabb beállítottságú olvasójuk nem szeretném, ha a a bulvárosodás irányában mozdulna el. A Vasárnap hetilapnak nagy szerepe van a szlovákiai magyarság társadalmi gondolkozásának formálásában. Annál is inkább, mert kisebbségi létünk jelenlegi strukturális felépítéséből hiányoznak a társadalmi, kulturális és egyéb szakmai területeket megjelenítő folyóiratok és más kiadványok, melyek mélyebb elemzéseket közölnének. Ebben a helyzetben arra kell vigyázni, hogy a Vasárnap ne vállalja fel a mindenes szerepét oly formában, hogy ebből is egy kicsit, meg abból is egy keveset. A Vasárnap hetilapnak legyen világos az irányvonala. A törekvéseikhez, az állandó megújuláshoz sok sikert.
Németh Géza, Alistál

Tisztelt Szerkesztőség!
Örömmel vettem tudomásul, hogy ismét megújul a szerkesztőség és olvasó közti kapcsolat. Remélem, időtartama nem lesz azonos a pünkösdi királyságéval. Régi olvasója és megrendelője vagyok a Vasárnapnak, sőt elődeinek is. A megújult Vasárnapot már most is lehet dicsérni, de valójában majd csak az idők távlatában lesz ez aktuális. Bizonyos elvárásaim viszont már most is vannak a hetilap irányában. Legyen a Vasárnap független, pártsemleges. Legyen a dél-szlovákiai magyarság összekötő kapcsa. A tolerancia, a másság demokratikus szószólója. Legyen ugyanúgy a gazdagok és szegények hetilapja. Mindenki találja meg benne a barátot, a társat, a családtagot. Sok sikert az elkövetkező időszakban.
Tisztelettel:
id. Gyurkovics József, Ipolyvisk

A tollat a héten Bartalos Máriának küldjük

Önnek ajánljuk

Fejlődik a szepsi „roma” iskola

Fokozódó rendőrszigor az utakon

Saláta egyelőre nem hosszabbít a Haladással

VIDEÓ: Horror a szlovákiai utakon 26.

Mi legyen a szúnyogokkal? Szavazzon!

Hét irodalmár köszöntése egy füst alatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?