Ad Az iskoláját ennek a világnak

Környezetvédelem. De sokat írtak és beszéltek már erről szakemberek és laikusok egyaránt! Úgy látszik azonban, mégsem eleget. Nem az állam hatáskörébe tartozó nagyobb volumenű intézkedések jó vagy kevésbé gyors és sokszor a tervtől eltérő kivitelezése a témám. Az megérdemelne egy összlakossági vitafórumot.
Vasárnap

2015. október 2. 00:20

Szűkebb környezetünk, mozgásterünk és az életviteli formánkat befolyásoló cselekedeteink kényszerítettek írásra. Ezen a téren sajnos az emberi viselkedés nem alkalmazkodott kellőképpen a társadalmi változásokhoz. Ideje volna levetkőzni a régi (jónak nem mondható) beidegződött szokásokat. Sokszor hallottuk már, csoda nagy kincs a Föld. Igaz, de ne felejtsük el, hogy a Földet az emberiség nem ajándékba kapta, hanem létfenntartásának biztosítására, és mint kincset megőrzésre, nem pedig fejetlen pusztításra. Kötelességünk ezt a kincset óvni, meggondoltan viszonyulni hozzá, és igyekezni, hogy jó kondícióban adhassuk majd át az utánunk jövő generációknak. Tanuljunk meg környezettudatosan élni! Ez a minimum, amit egy kisember megtehet.

Az utca és az életterünk nem szeméttelep. Borzasztó látvány a járdán, a járdaszéli füves területen eldobott, nyalánkságokról visszamaradt csomagolás, az üres műanyag flakonok (PET-palackok), energiaitalok, sörök fémdobozai. A sok cigarettavégről, gyufás- és cigarettadobozokról nem is beszélek. Holott a járdák mentén is vannak kisebb méretű szemétgyűjtők.

Egy példa:

Középkorú férfi kiveszi a dobozból az utolsó cigarettát, rágyújt, és a dobozt észrevétlenül a földre ejti. A közelben játszó kisiskolás kislány felveszi, utánafut és megszólítja: – Bácsi, el tetszett veszíteni a dobozt. – Az illető szótlanul átveszi, és úgy 10 méter megtétele után eldobja a fűbe.

Nem egy példamutató látvány a gyermekszemnek. Mert ez a gyerek már tudja, hogy a szelektív hulladékgyűjtésre kihelyezett és láthatóan megjelölt konténerek a környezetvédelmet szolgálják. Ám a kényelem nagy úr. Volt már a műanyagokat gyűjtő konténerben háztartási hulladék is. Pedig közvetlen mellette állnak a háztartási hulladék konténerei is. (Lehet, hogy azok zárófedelét meg kellett volna emelni?) Hol itt az egyén felelősségteljes viselkedése, emberi magatartása?

Még nem szóltam a kutyatulajdonosokról. Undorító és több szempontból is káros hatású a járdán díszelgő ebürülék, amit a gazdi nem takarít el, pedig ez törvényben rögzített kötelessége. Nem beszélve arról, hogy sokan összetévesztik (szerintem kényelemből és tudatosan) a játszótéri homokozót a kijelölt ebkifutóval.

Hogy ide jutottunk, ezt eltékozolt lehetőségeink hozták. Már a kezdet kezdetén határozottan le kellett volna fektetni a rendszabályokat, és megszegésüket szigorúan büntetni. A nemtörődömség olyan személyiségjegy, mely azokra jellemző, akik érzelmi közömbösséget mutatnak.

Sokak szerint a szemetelés a volt szocialista országok rákfenéje. Ezzel nem értek egyet. 1967-ben mint diák voltam először Németországban (NDK), és ott már akkor is ámulatosan tiszták, és szemétmentesek voltak az utcák. Szerintem ez a nemzet mentalitásával függ össze.

Szabó István, Kassa

 

 

VASÁRNAP megszentelők: egy kapát vagy fejszét VASÁRNAP kezükbe nem vennének; hogy lesz ezután? Háromszékben láttam, hogy VASÁRNAP is építettek, mégpedig véletlenül egy katolikus felekezeti iskolát

Albert Gábor: Emelt fővel

 

 

 

Önnek ajánljuk
koronavírus

Szlovákia készülődik a koronavírusra

Szlovákiában lassan csökken az antibiotikum-fogyasztás

g

Mi a fene történt a kastélyban?

Boženík

Róbert Boženík a Feyenoordé

Lenka Balkovičová

Egy szakértő átvizsgálta Marian Kočner és a Markíza könyvelését, váltókat nem talált

Tévhitek az influenzáról

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.